TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)

Bogdan Murgescu
Colecții/Serii: Historia
Inapoierea economica in raport cu majoritatea tarilor europene, indeosebi cu tarile occidentale care servesc drept termeni de comparatie, reprezinta...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1665-7
Dimensiuni: 16x23,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Inapoierea economica in raport cu majoritatea tarilor europene, indeosebi cu tarile occidentale care servesc drept termeni de comparatie, reprezinta o problema cruciala pentru societatea romaneasca. Volumul urmareste istoricul acestei inapoieri economice pe parcursul a mai mult de cinci secole. Analiza realitatilor romanesti mai vechi sau mai noi este intregita prin comparatia cu alte tari periferice din Europa, in special cu un grup de trei tari (Danemarca, Irlanda, Serbia) ce la 1500 se aflau la un nivel similar de (sub)dezvoltare cu Tarile Romane, dar care ulterior au evoluat extrem de diferit. Performanta lor relativa serveste la intelegerea mai clara a constringerilor, realizarilor si esecurilor din istoria economica a Romaniei. Concluziile aduc numeroase corective imaginii prevalente despre trecutul economic al Romaniei, precum si elemente care verifica sau imbogatesc unele aspecte ale teoriilor mondiale despre dezvoltarea economica pe termen lung. 

Cuprins extins:
Aspecte definitorii ale modernitatii timpurii
Revolutia industriala si amplificarea decalajelor economice
Contradictiile lumii interbelice
Impactul primului razboi mondial
Experimentul dezvoltarii socialiste in Romania
Romania dupa 1989 – avatarurile integrarii in Uniunea Europeana
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Titlu original: România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)
Pagini: 528
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
premiul Eugeniu Carada, premiul Historia Magistra Vitae, evoluție istorică, comparaţie, economie, Danemarca, Serbia, Irlanda, revoluția industrială, Primul Război Mondial, socialism, Uniunea Europeană, România post-comunism
  • Bogdan Murgescu - Autor
    Bogdan Murgescu este profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti. Distins cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Romane pentru lucrarea Circulatia monetara in Tarile Romane in secolul al XVI‑lea (1996). Alte lucrari publicate: Istorie romaneasca – istorie universala (600‑1800) (1994), A fi istoric in anul 2000 (2000), Istoria Romaniei in texte (coord., 2001), Revolutia romana din decembrie 1989. Istorie si...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Recenzii

Vlad Zver Vlad Zver România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010) Cărţile lui Bogdan Murgescu, deşi situate cu predilecţie în atenţia specialiştilor, sunt oportunităţi excelente pentru orice pasionat de istoria României de a se familiariza cu studiul de calitate, studiu prin care autorul demitizează fără drept de apel fapte pe care mulţi le credeau definitiv etichetate. Rigoarea şi seriozitatea cu care istoricul tratează fiecare ipoteză sunt garanţii pentru cititor ale unei cercetări remarcabile, iar concluziile, care la început păreau implauzibile, prind sens şi importanţa lor cu greu ar putea fi supraestimată. Epoca interbelică, de pildă, se...
Vezi mai mult

Opinii Editoriale

Bogdan Murgescu în dialog cu Cristian Ghinea, martie 2011, Dilemateca - Bogdan Murgescu
"Ne-am dovedit inceti in a percepe mutatiile care se produc în economia mondiala. Aici a fost marea problema: nu am fost suficient de atenti si de orientati pentru a ne regla politica in functie de conjunctura mondiala. In interbelic, la fel ca in comunism, analiza rationala a oportunitatilor si a masurilor economice ce se impuneau a fost deseori obstructionata de preconceptiile politice. A lipsit mai ales grija de a adapta activitatea economica proprie în functie de conjunctura economiei mondiale. Or, conjunctura buna nu tine vesnic, ea trebuie prinsa repede, pentru ca altfel se evapora. Romania interbelica a fost deficitara in adaptarea la conjunctura si, atunci, a vindut în conditii defavorabile produsele sale. In ceea ce priveste perioada comunista, Ceausescu ramasese cu impresia ca industria grea e baza unei economii si nu a vrut sa inteleaga nimic din mutatia care se producea la nivel mondial."
mai 2010, cristianpreda.ro - Cristian Preda
"Intr-un consistent volum aparut zilele trecute la Polirom, Bogdan Murgescu analizeaza decalajele economice care separa Romania de Europa. De fapt, autorul plaseaza cazul romanesc intr-un context comparativ: plecand de la ideea ca pe la 1500 Tarile Romane, Serbia, Irlanda si Danemarca aveau cam acelasi nivel de dezvoltare, Murgescu explica in ce fel s-au acumulat decalajele si cum a fost posibila depasirea starii de subdezvoltare. Concluzia e foarte interesanta si, as zice, foarte actuala: “Experienta celor patru tari studiate de noi confirma faptul ca strapungerea pe calea dezvoltarii, adica ajungerea din urma sau chiar depasirea tarilor dezvoltate este posibila, dar nu frecventa in istorie.”
iunie 2010, Historia - Nicoleta Zaharia
"Profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti, Bogdan Murgescu si-a propus sa raspunda la citeva intrebari, pornind de la analizele unor economisti, sociologi, politologi si istorici renumiti: Cum s-a ajuns la decalajele de dezvoltare existente in Europa de astazi? Cind s-au acumulat deosebirile de nivel economic dintre Romania si celelalte tari europene? Au existat momente cind a fost posibila depasirea starii de subdezvoltare?"
iulie 2011, Mozaicul, nr. 7 - Sorin-Mihai Grad
"Nu e vorba de un roman, ci de un volum de istorie bine si accesibil scris, al carui titlu e destul de explicit pentru a nu mai fi nevoie sa-i povestesc continutul. Inainte de a-l citi nu aveam deloc pareri bune despre conducatorii nostri din ultimul secol, iar opinia mea despre Danemarca era mai degraba neutra. Dupa vreun sfert din carte m-am gindit ca nu doar asupritorii ne-au adus unde sintem, pe la jumatatea ei am realizat ca nici stramosii nostri n-au prea avut parte de lideri mai luminati decit noi, dupa trei sferturi m-am dumirit ca ghinionul ereditar de care ne plingem e in mare parte produsul nostru, iar cind am inchis-o de tot m-am intrebat ce om normal ar mai ramine-n tara dupa ce-ar citi-o. Ca efect secundar al acestui volum de cinci sute de pagini, am devenit fan al danezilor. Daca-l veti citi o sa aflati de ce."
iulie 2010, in Dilemateca - Adrian Cioroianu
"Din perspectiva relatiei noastre istorice cu Occidentul, un volum precum cel al lui Murgescu este (si cred ca va ramine) esential. Mesajul de subtext al cartii nu e caldut (dar unde spune ca o carte de istorie trebuie sa aiba happy end?): de-a lungul ultimilor 500 de ani decalajul dintre noi si spatiul occidental s-a marit, diferentele acumulindu-se de la o epoca la alta. Pe scurt: Romania si Europa…este carte de deplina maturitate a unui istoric (inca) tinar."
ianuarie 2011, Dilemateca - Victor Neumann
"Dezvaluirea Tarilor Romane si a Romaniei din perspectiva economica si in „duratele lungi ale istoriei” a fost o intreprindere anevoioasa. Ea a pretins numeroase informatii istorice, statistici, date economice, cunoasterea sistemelor politice si a ideilor lor, prezentarea particularitatilor locale si zonale, evaluarea societatii si a culturii acesteia. Cit despre studiul comparativ cu alte state aflate in zone periferice ale Europei, acesta pledeaza nu doar pentru o mai exacta contextualizare a problemelor Romaniei, ci si pentru o intelegere a principalelor cauze ale diferentelor economice de ieri si de astazi fata de Europa occidentala. A rezultat o carte admirabila. Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010) se adreseaza deopotriva istoricilor, sociologilor, politologilor, dar mai ales economistilor, inca putin deprinsi in a vedea lucrurile prin prisma istoriei."
9 septembrie 2010, Suplimentul de cultură - Costi Rogozanu
"…o carte care e probabil dintre cele mai importante si fertile din ultimul deceniu: Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010). Date economice filtrate, discutate, comparate, analize atente ale intrepatrunderilor dintre decizia politica si reactia economiei, ipoteze sclipitoare expuse pe o jumatate de pagina (intre doua tabele, eventual) care ar putea constitui ele insele subiecte de studiu pentru grupuri intregi de cercetatori. Murgescu face o demonstratie in forta de stiinta vie: acuratetea informatiei, atentie maxima in judecati si gust pentru contrariere, demitizare pina si a religiilor demitizarii."
8 iulie 2011, Observator cultural, nr. 582 - Ovidiu Pecican
"Dificultatea decupajelor viabile in interiorul unei problematizari istoriografice indica faptul ca, in cazul monografiei Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010) (Editura Polirom, Iasi, 2010, 524 p.), autorul Bogdan Murgescu a parasit calea interogatiilor simple, stereotipe, atit de dragi istoricilor care inteleg sa isi trateze subiectele ca niste colectionari de timbre – fie ele si rare – ori ca niste anticari, speriindu-se de conceptualizari si incursiuni indraznete, chiar riscante. Probabil ca intrarea lui Bogdan Murgescu in dialog cu experti in studierea diferentelor istorice de factura economica si complexitatea domeniului abordat, precum si perspectivele stimulative pe care le isca Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010) sint trei dintre cele mai vizibile calitati ale temeinicului demers al cercetatorului si ale cartii."
Bogdan Murgescu în dialog cu Eugen Istodor, 8 iulie 2011 , Caţavencii - Bogdan Murgescu
"Trebuie sa ne fie clar, e mai simplu sa stai sa tai frunza la ciini decit sa lucrezi. De aceea, dincolo de motivatiile morale (lauda harniciei), este nevoie ca societatea sa creeze mecanisme care sa recompenseze lucrul bine facut si sa penalizeze lenea sau lucrul de mintuiala. Nu cred ca (lenea) este o caracteristica a Balcanilor. Institutiile au fost aici poate mai putin adecvate decit in tarile mai dezvoltate, si de aceea imaginea occidentala ca balcanicii sint lenesi. Dar, daca generam conditii similare de cadru institutional si de management, eu cred ca noi, romanii, si multi dintre vecinii nostri din Balcani, sintem dispusi sa lucram mai mult decit multi dintre membrii unor natiuni considerate harnice. Poate ca ne mina si saracia, dar nu sintem mai lenesi decit altii."

Opinia cititorilor