TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Revoluţia română din decembrie 1989. Istorie şi memorie

Bogdan Murgescu
Colecții/Serii: Document
Revolutia din decembrie 1989 este un moment controversat al istoriei Romaniei. Disputele privesc atit aprecierea sintetica a evenimentului (a fost...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0695-5
EAN-16: 978973460695
Dimensiuni: 16x23,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Revolutia din decembrie 1989 este un moment controversat al istoriei Romaniei. Disputele privesc atit aprecierea sintetica a evenimentului (a fost revolutie, revolta populara sau lovitura de stat?), cit si reconstituirea unora dintre momentele sale particulare si, mai ales, rolul jucat de participanti, fie ei indivizi sau institutii. Cu un cuvint inainte al istoricului Bogdan Murgescu, studii semnate de Victor Neumann, Naja Bentzen, Mihaela Grancea, Dietmar Muller, Peter Siani-Davis, dar si relatari ale participantilor la revolutie si dezbateri, volumul propune abordari noi, multidisciplinare ale aspectelor legate de memoria si interpretarea evenimentelor din acele zile zbuciumate.

Cuprins extins:
Timisoara in memoria colectiva contemporana
Retorica mortii eroice in epitaful revolutionarilor din decembrie ’89
„Despre morti numai de rau.” Viata de apoi a lui Nicolae Ceausescu ca model al abjectiei in politica romaneasca
Revolutia in societatile comuniste si postcomuniste. O agenda de cercetare pentru un studiu comparativ a doua cazuri din Balcani: Romania (1989) si Serbia (2000)
Amintiri din 21-22 decembrie 1989
Precizari la dezvaluirile lui Vladimir Bukowski despre Revolutia Romana
Autor: Bogdan Murgescu
Prefaţator: Bogdan Murgescu
Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Pagini: 224
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
istorie recentă, revoluţie, revoltă populară, lovitură de stat, dezbateri, interpretări, Ceauşescu, Timişoara
  • Bogdan Murgescu - Autor, Prefaţator
    Bogdan Murgescu este profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti. Distins cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Romane pentru lucrarea Circulatia monetara in Tarile Romane in secolul al XVI‑lea (1996). Alte lucrari publicate: Istorie romaneasca – istorie universala (600‑1800) (1994), A fi istoric in anul 2000 (2000), Istoria Romaniei in texte (coord., 2001), Revolutia romana din decembrie 1989. Istorie si...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

septembrie 2007, Dilemateca - Bogdan Barbu
"Volumul acesta are o istorie speciala. El a fost gindit ca o colectie de materiale academice despre Revolutia din decembrie 1989, ce ar fi trebuit sa fie publicate sub forma numarului a doilea al revistei Institutului Revolutiei Romane. Coordonatorul proiectului, istoricul Bogdan Murgescu a pornit la drum cu obiectivul de a da respectivei publicatii – si implicit Institutului – acea deschidere catre diversitate si dialog academic a carei lipsa fusese semnalata in repetate rinduri in trecut. Erau vizate, de asemenea, cresterea calitatii studiilor incluse in revista, prin invitarea unor contributori academici de valoare, atit din Romania, cit si din strainatate. Aprecierea calitatii studiilor propuse spre publicare s-a facut in sistemul peer-review, prin care fiecare studiu a fost evaluat - fara a se cunoaste numele autorului – de cite doi specialisti in istorie contemporana. Consiliul Stiintific al Institutului s-a opus insa publicarii revistei, invocind diferite motive de natura academica si ideologica. In final, materialele au vazut lumina tiparului sub forma unei carti editate la Polirom. Dincolo de discutiile pro si contra pe care le pot genera diferitele teze prezentate in carte, precum teoretizarea din perspectiva antropologica a mortii lui Ceausescu (Naja Bentzen) sau folosirea conceptului de «stat sultanistic» in cazul Romaniei comuniste (Peter Siani-Davies), volumul are citeva merite importante. In primul rind este construit in jurul ideii de deschidere catre dialog academic, prin lansarea unor directii noi de studiu, care merita sa fie dezbatute, continuate si extinse, sau chiar prin propunerea de agende de cercetare (ca in cazul studiului «The Romanian Revolution of December 1989»). In acelasi timp este vorba despre deschidere catre istoriografia internationala, prin contributiile unor cercetatori straini care imbogatesc studiul Revolutiei cu perspective noi, de tip out-of-box. Nu in cele din urma, trebuie remarcate diversitatea si prospetimea perspectivelor teoretice de analiza a Revolutiei, reunite in volum. Prafuita istorie descriptiva de tip «a fost sau n-a fost» este inlocuita cu abordari mai sofisticate, in care sint explorate legaturile dintre istorie si memoria individuala si sociala, fiind folosite totodata instrumente ale istoriei comparate, politologiei si antropologiei."

Opinia cititorilor