TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Mineriada

Anne Planche, Ariadna Combeş
Colecții/Serii: Istorie contemporană
„În noiembrie 2005, îmi exprimam vag speranţa că justiţia se va interesa cu seriozitate de stabilirea responsabilităţilor...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-50-2706-3
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

„În noiembrie 2005, îmi exprimam vag speranţa că justiţia se va interesa cu seriozitate de stabilirea responsabilităţilor pentru traumatismul provocat societăţii româneşti de mineriada din 1990. Se redeschisese dosarul şi erau deja puse sub învinuire 34 de persoane, în frunte cu fostul preşedinte Ion Iliescu. Astăzi ştim că au fost nişte speranţe deşarte.

Singurul lucru pozitiv a fost obţinerea dosarelor instrumentate de justiţie de către Asociaţia 21 Decembrie prin perseverenţa preşedintelui ei, Teodor Mărieş. Studierea lor de către cercetători ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc va aduce fără îndoială multe completări lămuritoare la interogaţiile pe care noi nu puteam decât să le schiţăm în 1990, pe baza documentelor şi a mărturiilor pe care le-am avut la dispoziţie.

În aşteptarea noilor cercetări, a unui ipotetic verdict al justiţiei şi al celui ineluctabil al istoriei, cartea de faţă încă poate contribui la o salutară aducere aminte.“ (Mihnea BEINDEI)

Autor: Anne Planche, Ariadna Combeş, Mihnea Berindei
Traducător: Monica Pârvu
Prefaţator: Mihnea Berindei
Data apariției: 2010
Editura: Humanitas
Pagini: 280
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
istorie românească recentă, epoca postcomunistă, analiză istorică, abuz, recuperări
 • Ariadna Combeş
  Autor
  Anne Planche - Autor
  Anne Planche, sociolog de formaţie, a vizitat în mai multe rânduri România, cunoscând încă din anii '70 limba română. A activat în Comitetul Francez pentru Apărarea Drepturilor Omului, apoi în Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului. Colaboratoare, sub pseudonim, pentru a nu i se retrage dreptul de a intra în România, a revistei L'Alternative.
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Anne Planche
  Autor
  Mihnea Berindei
  Prefaţator, Autor
  Ariadna Combeş - Autor
  Ariadna Combeş, fiica Doinei Cornea, traducătoare şi jurnalistă specializată în probleme româneşti, trăieşte în Franţa din 1976. Vicepreşedinte, în anii '80, al Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România.
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Ariadna Combeş
  Autor
  Mihnea Berindei - Prefaţator, Autor
  Mihnea Berindei este cercetator la Institut des Sciences Sociales du Politique/CNRS. A reusit sa plece din tara in 1970 si s-a stabilit la Paris, unde a devenit cercetator la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, specializat in turcologie. Incepind cu anul 1977, a aderat la exilul militant. A intrat in relatii strinse cu Marie-France Ionesco, Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, a avut colaborari la Radio Europa Libera si a activat in Comitetul Francez, apoi...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinia cititorilor