TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Istoria modernă a românilor. Organizarea statului şi a sistemului instituţional (Vol. I)

Alin Ciupală
Colecții/Serii: Tritonic Istorie
Momentul Unirii şi al apariţiei statului modern român în forma sa clasică, desăvârşită în 1918, a generat o atmosferă...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-606-92275-8-9
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Istoria modernă a românilor. Organizarea statului şi a sistemului instituţional (Vol. I)

MAI MULTE DESPRE CARTE

Momentul Unirii şi al apariţiei statului modern român în forma sa clasică, desăvârşită în 1918, a generat o atmosferă de entuziasm fără precedent în istoria românilor, temperată însă destul de repede datorită chiar provocărilor care s-au aflat în faţa elitei politice şi faţă de care se impunea un răspuns. Alexandru Ioan Cuza, principele ales la 5 şi 24 ianuarie 1859, şi-a îndreptat atenţia asupra a două obiective majore: pe de-o parte consolidarea unirii şi recunoaşterea sa pe plan internaţional, iar pe de altă, adoptarea unor măsuri cu caracter modernizator în interior. Această modernizare presupunea dizolvarea discrepanţelor în ceea ce privea organizarea internă a celor două regiuni, Moldova şi Muntenia, dar şi apropierea Principatelor Unite de lumea occidentală şi ieşirea de sub influenţa lumii orientale. Aducerea pe tronul Principatelor Unite a prinţului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen într-o atmosferă externă şi internă complicată punea în aplicare unul din principiile convenite în cadrul Adunărilor ad-hoc convocate cu aproape un deceniu în urmă, acela al domniei unui principe străin. Lucrarea îşi propune să discute despre construcţia sistemului instituţional modern în spaţiul Principatelor Unite şi al Vechiului Regat şi analizează reuşitele şi inadvertenţele acestuia.

Data apariției: noiembrie 2009
Editura: Tritonic
Pagini: 108
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
istorie română, statul român modern, modernizarea României, instituţiile statului român
  • Alin Ciupală - Autor
    Dr. Alin Ciupală este conferențiar la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureși, Șeful Catedrei de istorie a românilor. Preocupările sale științifice sunt legate de studiul istoriei sociale în epoca modernă și a raporturilor dintre spațiul public și spațiul privat. A publicat lucrarea Femeia în societatea românească a secolului al XIX-lea. Între public și privat, București, Editura Meridiane, 2003.
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus