TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Nicolae Mărgineanu. Un psiholog în temniţele comuniste. Documente preluate din arhiva CNSAS

Cristina Anisescu
Colecții/Serii: Document
Profesorul Nicolae Margineanu a fost unul dintre reprezentantii importanti ai scolii romanesti de psihologie in perioada interbelica si de dupa...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0396-5
Dimensiuni: 16x23,5 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

Profesorul Nicolae Margineanu a fost unul dintre reprezentantii importanti ai scolii romanesti de psihologie in perioada interbelica si de dupa razboi, in pofida celor 16 ani de detentie comunista. Sint prezentate activitatea sa in cadrul asociatiilor Amicii Americii si Romano-Americana din Ardeal in perioada 1945-1947, declaratii si interogatorii semnate de el in timpul anchetelor din beciurile Sigurantei, ulterior ale Securitatii, si procesul Marii Finante (27 octombrie-2 noiembrie 1948), in urma caruia a fost condamnat la 25 de ani de munca silnica. De asemenea, volumul cuprinde o biografie a fratelui sau, Petru, ucis de Securitate, marturii si documente din arhiva CNSAS privind consecintele condamnarii politice si metodele represive utilizate de Securitate asupra sotiei si copiilor lui Nicolae Margineanu. Sint documente cutremuratoare, menite sa completeze informatiile despre modul cum un regim cu porniri criminale a actionat impotriva acelor intelectuali care au refuzat sa colaboreze cu reprezentantii sai.

Cuprins extins:
Nicolae Margineanu
un model de performanta profesionala si umana
Nicolae Margineanu si psihologia suferintei in temnitele comuniste. Textele detentiei
Din documentele rezistentei anticomuniste. Petru si Eugen Margineanu
Al doilea cerc al suferintei. Familia profesorului Margineanu: metamorfozele supravietuirii
Documente-facsimil si fotografii
Ediţie îngrijită de: Cristina Anisescu
Prefaţator: Adrian Neculau
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Pagini: 488
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
istorie recentă, biografii, psihologie românească, dtenţie comunistă, amicii americiii, româno-americana din ardeal. arvihele securităţii, CNSAS, comunism
 • Adrian Neculau
  Prefaţator
  Cristina Anisescu - Ediţie îngrijită de
  Cristina Anisescu, licențiată în psiho-sociologie a Universității București (1996), a urmat cursuri academice postuniversitare de „Comunicare si Relații Publice” ale S.N.S.P.A. („David Ogilvy”), București (2004); cursurile de masterat „Psihoterapii Psihanalitice” ale Facultății de Psihologie-Sociologie-Științe Politice din cadrul Universității „Hyperion” din București (2006); cursurile de masterat...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Cristina Anisescu
  Ediţie îngrijită de
  Adrian Neculau - Prefaţator
  Adrian Neculau (1938-2012) a fost profesor la Universitatea „Al.I. Cuza” Iasi, vicepresedintele Asociatiei Psihologilor din Romania si al Comisiei de Stiinte Sociale, Consiliul National de evaluare si validare academica. A publicat peste o suta de lucrari (carti de autor, volume coordonate si articole stiintifice). A fost coordonatorul colectiei Psihologie aplicata si al seriei Psihologie, la Editura Polirom.
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

octombrie 2006, Apostrof - Doru Radosav
"Volumul dedicat anchetei, procesului si detentiei in inchisorile comuniste a profesorului Nicolae Margineanu – Nicolae Margineanu: Un psiholog in temnitele comuniste. Documente preluate din arhiva CNSAS, editie ingrijita de Cristina Anisescu – intra in categoria cartilor fara autor, a cartilor care se scriu singure prin asamblajul autoreferential al componentelor sale. Este o carte in care polul auctorial se suprapune celui referential, in conditiile in care martorul (autorul) este si obiectul marturiei, este si marturie, si proba a marturiei. A vorbi despre persecutia si martirajul din inchisorile comuniste, din interiorul unei vieti traite ca victima, ca subiect al opresiunii, este specific memoriei alocate regimurilor totalitare. Marturia, marturisirea, depozitia (ca marturie juridicialista, provocata, instrumentata) si proba acestora se confunda. Destinele lui Nicolae Margineanu si ale membrilor familiei sale, derulate intre «amfiteatre si inchisori» si intre suferinta si rezistenta, evidentiaza si o ipostaza supra-personala, fundamentata de asumarea individuala si familiala a adversitatilor «marii istorii». Este un al treilea si ultim argument al unei carti de recitire despre opresiunea si crimele comunismului."
octombrie 2006, Timpul - Liviu Antonesei
"Trebuie spus din capul locului ca acest volum, dedicat unuia din cei mai importanti psihologi romani interbelici iar, dupa iesirea din temnitele comuniste, si postbelici, este cu totul impresionant, cutremurator. Sute de pagini de documente marturisind amploarea suferintelor la care regimul comunist l-au supus pe unul din cei mai straluciti intelectuali ai Clujului si ai Romaniei, un carturar care dialoga de la egal la egal si primea dedicatii de pe volume cu marile nume ale domeniului din intreaga lume – de la Stern si Spranger la Thorndike si de la Allport la Thurstone. A iesit din inchisoare dupa 16 ani, cu constiinta ca represiunea nu i-a ucis nici trupul, nici mintea, astfel incit in ultimele mai putin de doua decenii de viata si-a imbogatit opera deja remarcabila cu inca cinci-sase titluri fundamentale, intre care celebra Psihologie logica si matematica. Cristina Anisescu, cercetatoare la CNSAS, si editura Polirom merita toate laudele pentru aceasta opera de recuperare a memoriei."
ianuarie 2007, Dilemateca - Adrian Cioroianu
"Un cuvint aparte despre ingrijitoarea editiei: de salutat calitatea capitolelor explicative (semnate Cristina Anisescu) ce insotesc documentele brute. Avatarurile tragice ale profesorului Margineanu, dar si ale familiei sale (frate, sotie, copii) sint prezentate fara patetisme disturbatoare. Cu maxima modestie – dar si bunsimt –, dna Anisescu isi pune numele, minuscul, in subsolul copertei, privilegiindu-l astfel pe cel al eroului volumului, profesor N. Margineanu. Cu totul meritat, de altfel."
2-8 august 2008, Suplimentul de cultură - Cristina Anisescu
"Intentia de a regasi urmele pasilor pierduti, de a reface si de a intregi biografia profesorului Margineanu a devenit posibila pornind de la ultima sa lucrare, o fascinanta si cutremuratoare autobiografie – Amfiteatre si inchisori. Marturii asupra unui veac zbuciumat –, «o marturisire despre sine insusi». Am luat act de concretetea acestor «urme» in miile de pagini ale dosarelor aflate in arhiva CNSAS, ceea ce a si facut posibila aparitia acestei carti, Nicolae Margineanu. Un psiholog in temnitele comuniste."
2 decembrie 2006, Adevărul - Marius Vasileanu
"Intreaga lucrare constituie un zguduitor document bazat pe nenumaratele note informative ori declaratii, ceea ce-l face pe Adrian Neculau sa-si intituleze prefata Conditia umana «sub semnul omeniei» (aluzie la o alta carte a profesorului, intitulata Sub semnul omeniei). Aceasta aparitie editoriala este o noua fila din dosarul actiunilor unui regim criminal, dar si o meditatie asupra conditiei intelectualului aflat sub vremi in care numai omenia il poate apropia de starea sa luminoasa."
17 octombrie 2006, revista 22 - Ruxandra Cesereanu
"Volumul masiv (de aproape 500 de pagini) cuprinde nu doar documente revelatorii din perioada antonesciana si mai ales din cea comunista, ci si o monografie sintetizata a intregii familii Margineanu, cu toti cei persecutati ori chiar ucisi de Securitate (a se vedea, de pilda, cazul lui Petre Margineanu, fratele profesorului). Traitor timp de 16 ani de detentie in comunism, cunoscind direct tortura si umilintele practicate in temnitele comuniste, psihologul Nicolae Margineanu (anchetat dur si maltratat pentru a fi fost, in fictiunea croita de Securitate, «agent al serviciului american de spionaj», intrucit fusese bursier al Fundatiei Rockefeller, si condamnat in asa-numitul lot al Marii Finante) a dat probabil cea mai fina analiza tehnica de aceasta natura asupra bestialitatii din detentie, dar si asupra strategiilor de rezistenta manifestate de catre victime. Desi marturia sa este una despre infern, acesta a putut fi depasit prin variate si nuantate solutii de supravietuire morala si intelectuala. De aici prestanta si exemplaritatea testimoniului prilejuit de autor. Cartea-document axata pe arhiva CNSAS privitoare la profesorul Nicolae Margineanu este remarcabila si da seama pe indelete de mecanismele fizice si psihice ale aparatului de represiune din Romania comunista, asa cum functionau acestea: ca terorism intern, planificat de stat."
17 noiembrie 2006, Ziarul de Iaşi - Alexandru Călinescu
"Acest savant ce parea croit pentru o brilianta cariera internationala si care, printre altele, a infiintat in Romania primele laboratoare de psihologie in mari uzine, a cunoscut in inchisorile comuniste umilinte, tortura, foame, boli etc. A supravietuit in chip miraculos, asa cum au supravietuit alte victime ale unui regim ce isi propusese, de fapt, sa le extermine. N. Margineanu e, intr-un fel, un caz emblematic pentru proiectul pe care comunistii il doreau pus in practica, si anume exterminarea elitelor (intelectuale, politice etc). La eliberare, in 1964, profesorul mai traieste o umilinta, dovada ca sistemul comunist era consecvent: in ajunul iesirii din inchisoare, desi se stia ca va pleca, i se pun lanturi la picioare, din simpla (simpla?) bucurie sadica de a-1 umili pentru ultima oara. Extraordinare, adesea halucinante sint documentele reproduse in volum. Vedem cum mecanismul, odata pus in miscare, functioneaza implacabil: parodie de proces, oameni ai muncii din tara cer, in Scinteia, ca «tradatorii» sa fie condamnati la moarte, si nu oricum, ci in chinuri groaznice, declaratiile lui Margineanu si ale celorlalti incep sa fie scrise intr-o limba de lemn tot mai opaca si mai intepenita, calaii pun stapinire pe victime, fac totul pentru a le injosi si a le dezumaniza. Cartea aceasta este impecabil ingrijita de Cristina Anisescu, cercetatoare la CNSAS. Comentarii pertinente, note lamuritoare de o mare utilitate, prezentare ireprosabila a documentelor (de o bogatie impresionanta) – iata citeva din reusitele acestei editii datorate unei tinere cercetatoare care, in plus, este de formatie... psiholog."
15-21 august 2007, Academia Caţavencu - Doru Buscu
"Nicolae Margineanu, un savant cu stralucire interbelica, intemeietorul scolii romanesti de psihologie moderna, a fost arestat in celebrul Proces al marii Finante din 1948 si intemnitat in puscariile-vedeta ale lagarului comunist. A fost plimbat prin intregul inventar al exterminarii, adica a fost anchetat, amenintat, mintit, santajat, impiedicat sa doarma, infometat, batut cu bestialitate. A fost condamnat la 25 de munca silnica si nimic nu anunta, in momentul anchetelor, ca exista sanse sa scape viu."

Opinia cititorilor