TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Gulagul HU-ANA-GULAOI-11-P-001
Vezi
galerie

Gulagul

de Anne Applebaum

Titlu apărut în colecția Istorie contemporană la Humanitas

Id: #201239

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
O istorie
 

Descriere produs

În cei 60 de ani de existenţă ai Gulagului - un complex de lagăre de muncă patronate, la modul propriu, de poliţia politică sovietică - 30 de milioane de oameni au trecut prin experienţa de zek (deţinut politic). Adesea, ca să devii un zek, adică mână de lucru ieftină, trebuia să fii doar inocent. Ca să supravieţuieşti, trebuia să-ţi pierzi orice fărâmă de inocenţă. Mulţi, foarte mulţi dintre cei care au populat Gulagul, nu s-au mai întors niciodată acasă, dar şi cei care au avut şansa de a părăsi absurdul arhipelag au purtat până târziu stigmatul moral, politic şi civil de duşmani ai poporului.

 

Nici măcar Soljeniţîn, care a descris în detaliu viaţa de lagăr, nu a reuşit întru totul să-i convingă pe occidentali şi chiar pe sovieticii „liberi“ de existenţa aceastei absurde şi diabolice trăsături a culturii sovietice: munca forţată. Anne Applebaum acţionează însă ca un anchetator conştiincios şi corect care se luptă nu doar cu dificultăţile administrării unei cantităţi imense de probe, adeseori contradictorii şi inexacte, ci şi cu inapetenţa paradoxală a victimelor pentru dreptate, cu tăcerea criminală a foştilor călăi şi cu indiferenţa societăţii. De aceea cartea sa va fi imposibil de ignorat în orice istorie a secolului al XX-lea.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Anne Applebaum

Traducător: Simona-Gabriela Vărzan, Vlad-Octavian Palcu

Data apariției: 2011

Titlu original: Gulag. A History

ISBN: 978-973-50-3164-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 684

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: supraviețuire, comunism, dictatură, moarte

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,Probabil că dacă s-ar scrie astfel de studii o dată pe an, acest regim politic ar ajunge la fel de detestat precum nazismul. Și poate că s-ar interzice și imaginea celor care au inventat nebunia comun......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„Anne Applebaum este nu numai o jurnalistă de mare talent, dar şi un istoric al fenomenului comunist în deplina sa complexitate, ca incarnare a unui demonism utopic, ori, altfel spus, a unei utopii demonice. Superb documentată, scrisă cu compasiune şi rigoare, cartea aceasta este comparabilă cu lucrările clasice din domeniu, inclusiv Arhipelagul Gulag al lui Soljeniţîn. Se constituie ea însăşi într-un monument pentru milioanele de victime ale totalitarismului comunist, pentru toţi cei care au fost supuşi unui experiment maniacal de distrugere a fiinţei morale şi a individului în genere. Recomand acest volum tuturor celor care vor să înţeleagă tragicele lecţii ale unui veac mai sângeros decat oricare altul.”

Vladimir Tismăneanu
Anne Applebaum
Anne Applebaum
Autor

Anne Applebaum (n. 1964, Washington) este jurnalistă, cu o importantă carieră la...

vezi autor