TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Stalinism pentru eternitate

Vladimir Tismăneanu
O lucrare de referinta despre comunismul romanesc, o istorie foarte bine documentata si extrem de clara, care porneste de la perioada de ilegalitate...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-681-899-3
EAN-16: 973681899
Dimensiuni: 16x23,5 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

O lucrare de referinta despre comunismul romanesc, o istorie foarte bine documentata si extrem de clara, care porneste de la perioada de ilegalitate a Partidului Comunist Roman in anii ’20, descrie crearea unui stat sovietic satelit in anii ’40, ajunge la regimul poststalinist al lui Gheorghiu-Dej, apoi la cel de antireforma, militant stalinist, al lui Ceausescu si la caderea violenta a acestuia in 1989. Vladimir Tismaneanu face mai mult decit sa disece in mod analitic odiseea politica a Partidului Comunist Roman. El cauta si identifica etosul sau particular: dimensiunile sociala, psihologica si experimentala si expresiile politice ale autoimaginii sale de paria.

Cuprins extins:
De ce o istorie a comunismului romanesc?
Intelegerea stalinismului national. Mostenirea socialismului ceausist
O secta mesianica. Partidul Comunist Roman in ilegalitate - 1921-1944
Stalinismul dezlantuit. 1948-1956
Undele de soc ale Congresului al XX-lea al P.C.U.S. 1957-1960
Comunismul dinastic al lui Ceausescu. 1965-1989
Viata de apoi a P.C.R. Ce s-a intimplat cu membrii de partid? 1989-2000
Autor: Vladimir Tismăneanu
Traducător: Cristina Petrescu, Dragoş Petrescu
Coperta de: Mircea Mihăieş
Data apariției: 2005
Editura: Polirom
Pagini: 416
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
istorie recentă, comunism, stalinism, ilegalism, pcr, stat sovietic, totalitarism
 • Mircea Mihăieş
  Coperta de
  Vladimir Tismăneanu Vladimir Tismăneanu - Autor
  Vladimir Tismăneanu (n. 4 iulie 1951, Braşov), este profesor de ştiinţe politice la University of Maryland (College Park), directorul Centrului pentru Studierea Societăţilor Postcomuniste al acestei universităţi, editorul revistei trimestriale East...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Vladimir Tismăneanu
  Autor
  Mircea Mihăieş Mircea Mihăieş - Coperta de
  Mircea Mihăieş (n. 1 ianuarie 1954) este profesor de studii americane şi britanice la Universitatea de Vest din Timişoara, redactor-şef al revistei Orizont şi viceşpreşedinte al Institutului Cultural Român. Volume publicate: De veghe în...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

octombrie 2005, Idei în dialog - Ioan Stanomir
"Sensul actiunii publice si intelectuale a lui Vladimir Tismaneanu nu poate fi disociat de imperativul explorarii memoriei secolului comunist: dincolo de problematizarea/ contextualizarea parcursului familial propriu, marcat de intersectarea cu mirajul utopiei leniniste, este in joc o necesitate organica de a imagina un set de ipoteze care sa aproximeze semnificatia unui rau ideologic si sa reinterpreteze practicile politice ale unui regim defunct. Ratiunea care motiveaza excursul pe care Vladimir Tismaneanu il propune, scrierea istoriei comunismului romanesc face parte din lenta exorcizare colectiva a unui trecut care refuza sa treaca."
octombrie 2005, Timpul - Doris Mironescu
"In incercarea de a descifra «grandoarea si mizeria romantismului revolutionar al secolului XX», Vladimir Tismaneanu pune la lucru stenograme ale plenarelor si congreselor, chiar si atunci cind acestea nu par sa fie decit simple exercitii de discurs ritual in limba de lemn, mascind totusi decizii politice si semnale cu adresa internationala. In acelasi timp, autorul cunoaste si istoria anecdotica a comunismului romanesc, una capabila sa explice obscuritatile numeroase ale parcursului sinuos al PCR. Dar, inainte de toate acestea, Vladimir Tismaneanu este un cunoscator al diferitelor cai ale comunismului european si, probabil, cel mai in masura sa analizeze si sa explice ceea ce multa vreme analistii europeni au numit «drumul aparte al Romaniei»."
octombrie 2005, Apostrof - Cristian Vasile
"Datorita lui Vladimir Tismaneanu dispunem acum de o istorie a comunismului romanesc careia nu-i lispseste nici dimensiunea comparatista, nici raportarea la documentele de arhiva."
august 2005, Timpul - Gabriela Gavril
"Imbinind «analiza comparata de tip istoric» cu studiul biografiilor culturale si politice, facind apel la interviuri si documente personale, autorul a trebuit sa-si pastreze in permanenta un ochi critic, sa verifice fiecare informatie din mai multe surse, pentru a reduce cit mai mult «efectul distorsionant al memoriilor autojustificatoare». In final, in cele sapte capitole ale volumului, Vladimir Tismaneanu reuseste sa recompuna un tablou veridic, sa insufleteasca figurile acelor vremi (ferindu-se de caricaturizarile facile), sa disece minutios acest mecanism aproape kafkian. Stalinism pentru eternitate este o lectura obligatorie pentru foarte multi dintre noi."
9 iunie 2005, Observator Cultural - Andrei Miroiu
"A aparut in fine, dupa aproape doi ani de la editia sa americana, traducerea romaneasca a lucrarii Stalinism for All Seasons, piatra unghiulara a reflectiei lui Vladimir Tismaneanu asupra istoriei comunismului romanesc. Cartea e, in sine, un eveniment si Polirom a stiut sa profite de situatie, conditiile grafice si aparitia ei hors collection fiind speciale, chiar si pentru cea mai insemnata editura academica din Romania. La fel, traducerea este la inaltime, traducatorii fiind buni stapinitori ai limbajului politologic. Profesorul de la Maryland isi incununeaza un efort publicistic intins pe mai bine de doua decenii si dedicat descifrarii istoriei comunismului romanesc."
8 iunie 2005, Cotidianul - Cristian Pătrăsconoiu
"La Tirgul International de Carte 2005, ultimul volum aparut in limba romana al profesorului Vladimir Tismaneanu a fost cel mai mare succes al Editurii Polirom. Cu o cariera excelenta in Occident, Stalinism pentru eternitate isi incepe destinul sub bune auspicii si in Romania. O merita deplin: e Biblia istoriei comunismului romanesc. Ar putea fi, totodata, un foarte bun punct de plecare pentru o dezbatere despre trecutul comunist al Romaniei. Un trecut inca neasumat, din pacate."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus