TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Civilizaţia. Vestul şi Restul

Niall Ferguson
Colecții/Serii: Historia
La inceputul secolului al XV-lea, civilizatiile si calitatea vietii din Orient erau impresionante. Orasul Interzis se afla in constructie in...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2015-9
Dimensiuni: 16x23,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

La inceputul secolului al XV-lea, civilizatiile si calitatea vietii din Orient erau impresionante. Orasul Interzis se afla in constructie in perioada Ming, iar otomanii asediau Constantinopolul, pe care aveau sa-l cucereasca in 1453. In schimb, Europa Occidentala era mai degraba o provincie paupera care incerca sa-si revina in urma ravagiilor facute de ciuma si de razboaiele nesfirsite. Parea de neimaginat ca Vestul va ajunge curind sa domine restul lumii si-si va mentine aceasta dominatie timp de peste jumatate de mileniu. Cautind factorii care au facut-o posibila si care ne pot spune ceva despre viitorul Occidentului, Civilizatia lui Niall Ferguson isi poarta cititorii intr-o calatorie fascinanta in jurul lumii – de pe Canal Grande la Nanjing si palatul Topkapi din Istanbul, de pe Machu Picchu pina pe Insula Rechinilor, din turnurile semete ale Pragai pina in bisericile secrete din Wenzhou.

Cuprins extins:
Competitia
Doua riuri
Eunucul si unicornul
Cursa mirodeniilor
Regatul de Mijloc
Stiinta
Asediul
Micrografia
Osman si Fritz
Cu Tanzimat-ul prin Europa
De la Istanbul la Ierusalim
Proprietatea
Lumi noi
Tara celor liberi
Revolutiile americane
Soarta gullahilor
Medicina
Profetia lui Burke
Molohul razboiului
Médecins sans Frontières
Craniile din Insula Rechinilor
Rusinea neagra
Consumul
Nasterea societatii de consum
Sa ne occidentalizam
De la epoca jazzului la epoca bogatiei
Spiritul jeansilor
Pijamale si esarfe
Munca
Etica muncii si etica cuvintului
Distrati-va!
Ierusalimul chinez
Tarimuri ale necredintei
Sfirsitul lumii?
Autor: Niall Ferguson
Traducător: Doris Mironescu, Andreea Mironescu
Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Titlu original: Civilization: The West and the Rest
Pagini: 336
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
istorie, sec. XV, state, culturi, Orient, Ming, Constantinopol, ciumă, conflict, Occident, dominaţie, Regatul de Mijloc, Istanbul, civilizaţii, Burke, evoluţie, muncă, consum, etică
  • Niall Ferguson - Autor
    Niall Ferguson, unul dintre cei mai cunoscuti istorici britanici, profesor de istorie la Harvard University si Harvard Business School, Senior Research Fellow la Jesus College (Oxford University), Senior Fellow la Hoover Institution (Stanford University) si profesor de istorie si relatii internationale la London School of Economics. Este autorul lucrarilor: Paper and Iron: Hamburg Business and German Politics in the Era of Inflation, 1897-1927 (1995); The...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

30 septembrie 2011, Ziarul de duminică - Stelian Ţurlea
"Niall Ferguson este unul dintre cei mai cunoscuti istorici britanici, profesor de istorie la Harvard University si Harvard Business School, Senior Research Fellow la Jesus College (Oxford University), Senior Fellow la Hoover Institution (Stanford University) si profesor de istorie si relatii internationale la London School of Economics. Este autor al mai multor lucrari de referinta, a redactat si prezentat cinci serii de documentare pentru televiziune, difuzate de Channel 4, care s-au bucurat de o remarcabila audienta. Cartea de fata este din acest an. " Cautind factorii care au facut posibila dominatia Europei aupra lumii si care ne pot spune ceva despre viitorul Occidentului, Civilizatia lui Niall Ferguson isi poarta cititorii intr-o calatorie fascinanta in jurul lumii.
25 august 2011, bookaholic.ro - Alina Purcaru
"Cum a reusit Vestul sa se ridice si sa domine lumea, timp de cinci secole, cind nimic nu i-ar fi prevestit ascensiunea, si ce anume i-ar putea grabi, astazi, sfirsitul? De la aceste doua intrebari, Niall Ferguson, unul dintre istoricii britanici cu o foarte solida cota, a scris, in 2010, o carte care postuleaza, sustine si apara pozitia dominanta si, implicit superioara a Vestului in raport cu celelate civilizatii. Civilizatia. Vestul si restul e, fara indoiala, un volum erudit si dinamic, pe care-l parcurgi fara efort si din care afli multe lucruri care tin de pura ordine a faptelor, chiar daca nu rezonezi obligatoriu cu teza. Ferguson are exercitiul scrisului pentru un public larg (e si un cunoscut editorialist), asa ca stilul in care expune nu pune nici un fel de probleme. Ce urmareste, in fond, e sa spuna povestea de succes a ascensiunii Vestului si a mijloacelor, a ideilor si a valorilor care au facut-o posibila. Ferguson nu se abate pentru problematizari mai ample sau mai subtile, ba chiar ironizeaza, mai fatis, mai printre rinduri, opinii care i-ar putea contesta convingerile."
17 noiembrie 2011, Dilema veche - Cristian Ghinea
"Niall Ferguson este un tip misto. Inainte de a fi un intelectual celebru, controversat si sclipitor, e un tip misto. Care scrie carti misto. Ultima sa carte e la fel de buna si tocmai a fost tradusa de Polirom – Civilizatia – vestul si restul. Este Occidentul in declin? Evident – spune Ferguson. Restul lumii copiaza din greu toate cele sase arme cu care Vestul a dominat ultimele cinci secole. Cu un amendament insa: Occidentul este in declin dupa ce suprematia modelului sau nu mai este contestata in nici un fel. Nu mai exista modele alternative, ci doar copiatori. Occidentul este in declin dupa ce a occidentalizat lumea. Nu e chiar un bilant trist."
15 februarie 2013, Observator cultural, nr 661 - Victor Rizescu
"Civilizatia. Vestul si Restul a lui Niall Ferguson din 2011, sincretica si baroca, unde un expert in evolutia finantelor nu se teme sa invoce ascendenta istoricului artelor Kenneth Clark din Civilization: a Personal View (1969). Mai pitoreasca decit toate, cu tendinta vizibila de a sacrifica stradania explicatiei autentice in favoarea prozei spectaculoase, imbibata de detalii paradoxale si macabre, cu un stil asemanator celui al istoricului-jurnalist Paul Johnson – autor inrudit si prin preferintele politice –, isi propune nu doar sa dea seama de felul cum a ajuns Vestul sa devanseze, pentru ceva vreme, Asia de Est, lumea islamica si America Latina metisata – cu unele efecte in mod sigur ireversibile la nivel global –, dar si sa pledeze deschis pentru revigorarea si diseminarea populara a unei constiinte a unicitatii occidentale apte sa mai prelungeasca putin aceeasi intiietate, inclusiv spre beneficiul Restului. Exista destui predispusi sa considere cultura de limba engleza ca mai degraba excentrica decit centrala in raport cu idealul european."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus