TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Aleksandr Soljenitin. Dincolo de ideologie

Daniel J. Mahoney
Colecții/Serii: Stiinte politice. Opus
Volum aparut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunis­mului si Memoria Exilului Romanesc   Traducere de Nicolae...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2124-8
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

Volum aparut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunis­mului si Memoria Exilului Romanesc

 

Traducere de Nicolae Dragusin

 

Daca despre Soljenitin s-a putut spune ca, sub aspectul urmarilor pe care le-a avut asupra istoriei, este scriitorul dominant al secolului XX, Daniel J. Mahoney are in vedere in cartea sa tocmai latura de disidenta politica ce ar indreptati afirmatia de mai sus. Bineinteles, autorul nu pretinde ca Soljenitin ar fi un filosof politic in sensul strict al cuvintului, dar reuseste sa-i reconstituie, in diferite etape si din diferite lucrari (unele netraduse in limba româna, precum vastul proiect Roata rosie, dedicat caderii Rusiei imperiale si nasterii Uniunii Sovietice), viziunea asupra conditiei politice a omului. Sint interesante mai ales punerea in contextul epocii a acestei viziuni si comparatiile cu figuri politice si nu numai de prim-plan, inclusiv disidenti precum Václav Havel.

 

„Prin aceasta carte concisa si densa, cititorul roman are sansa intilnirii cu o extraordinara figura a secolului XX: Aleksandr Soljenitin, ginditor politic. Analizind vasta opera literara a autorului rus, profesorul Daniel Mahoney – el insusi reputat filosof american si stralucit discipol al lui Pierre Manent – scoate la suprafata apologia pe care acesta o face societatii civile si libertatii moderate de responsabilitate. Martor al ororilor totalitare si victima a comunismului bolsevic, Soljenitin propune o luminoasa etica a reconcilierii prin cainta personala si curaj moral. Intr-un spatiu public dominat de ipocrizie si autovictimizare, modelul sau se impune demn si izbavitor. Confruntat cu minciuna si lasitatea veacului, Soljenitin nu oboseste sa rosteasca adevarul in iubire.” (Mihail Neamtu)

„O lectie despre maretia umana, o lucrare esentiala pentru a intelege tirania moderna.” (Pierre Manent)

 

Din cuprins:

Soljenitin si Cartea neagra a comunismului • Soljenitin si Rusia postcomunista • Soljenitin si idolatria progresului • Discursul de la Liechtenstein: reconsiderarea liberalismului modern • Cel mai mare rau: participarea la „minciuna” • Implicatiile politice ale viziunii morale a lui Soljenitin • Liberalism adevarat si liberalism fals: Stolipin si inamicii sai in August 1914 • Fizionomia libertatii: apararea „tocquevilliana” a autoguvernarii locale

Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Pagini: 224
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
Politica si politologie
  • Daniel J. Mahoney - Autor
    Daniel J. Mahoney este profesor de stiinte politice la Assumption College, SUA. Este autorul unor lucrari traduse in mai multe limbi, dintre care mentionam: The Liberal Political Science of Raymond Aron (1992), De Gaulle: Statesmanship, Grandeur and Modern Democracy (2001), Bertrand de Jouvenel: The Conservative Liberal and the Illusions of Modernity (2005), The Conservative Foundations of Liberal Order (2011). Eseuri si recenzii ale sale au aparut in numeroase...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Nicolae COANDE, septembrie 2011, in Acolada, nr. 9
Nicolae COANDE, septembrie 2011, in Acolada, nr. 9Analistul american isi propune sa demonteze toate poncifele de gindire care au facut din Soljenitin cel mai discreditat luptator pentru democratie naturala in Rusia ultimilor 60 de ani. Ani pe care autorul avea sa-i rememoreze in volume de o izbitoare veridicitate, parte a marii suferinte a poporului rus din ultimele sute de ani: „O, voi, urmasi ai nostri, fiti cu bagare de seama atunci cind ii judecati pe cei care au trait in Rusia in acesti cumpliti saizeci de ani sovietici”. Cartea lui David J. Mahoney este o excelenta pledoarie pentru cunoasterea gindirii unui luptator unic in istoria secolului XX, cel care a denuntat, cum el spune, „faradelegea si genocidul popoarelor” si a luptat impotriva „Dragonului Sovietic”.
Liviu G. STAN, februarie 2012 , in Orizont, nr. 2
Liviu G. STAN, februarie 2012 , in Orizont, nr. 2Avem de-a face cu o carte exemplara, absolut exemplara, din toate punctele de vedere: atit al preciziei istoriografice, cit si al acribiei documentaristice si angajamentului polemic. Aleksandr Soljenitin. Dincolo de ideologie este o carte care desfide lipsa de responsabilitate a verdictelor culturale postmoderne. Pe sleau fie spus: zdravan si necesar intelectual, profesorul Mahoney!
Nicolae COANDE , 25 august 2011 , in Ora de Dolj
Nicolae COANDE , 25 august 2011 , in Ora de DoljCartea lui Daniel J. Mahoney (…) este un studiu serios, foarte documentat, aplicat si coerent, in care sint prezentate principalele teme ale discursului public al lui Soljenitin din momentul expulzarii din URSS si pina la moartea sa: autoconstructia gradata a guvernarii locale, de la baza spre virf, cainta pentru crimele si minciunile care au facut din Uniunea Sovietica iadul pe pamint si renasterea poporului prin actiuni ale libertatii civice, nu prin ucazuri ideologice. Poate cel mai impresionant gind al acestui mare scriitor in care se regaseste oboseala si vinovatia Rusiei si a lumii contemporane este acesta: „Daca totul ar fi atit de simplu! Daca ar exista undeva oameni negri, care savirsesc intentionat doar fapte negre si n-ar trebui decit sa ii deosebesti de ceilalti si sa ii distrugi. Dar linia care separa binele si raul intersecteaza inima oricarui om. Si cine va distruge o bucatica din inima sa?”

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus