TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Rumânii fericiţi. Vot şi putere de la 1831 până în prezent

Cristian Preda
Colecții/Serii: Opus
Cristian Preda sondeaza relatia dintre vot si putere de la 1831 pina in prezent, evidentiind elementele care dau sens sinuoasei istorii...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2201-6
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cristian Preda sondeaza relatia dintre vot si putere de la 1831 pina in prezent, evidentiind elementele care dau sens sinuoasei istorii politico-electorale: „normalizarea” votului, „domesticirea” autoritatii si democratizarea. Adresat deopotriva politologilor si istoricilor, volumul depaseste registrul comparatiei dintre regimul actual si cele care l-au precedat, oferind raspunsuri la o serie de intrebari precum: ce sens au cele 101 alegeri organizate de la 1831 pina in zilele noastre? Ce legatura poate fi intre deputatii „tinutasi” din Regulamentul Organic si obsesia uninominalului din anii 2000? Arderea unui Regulament considerat prorus la 1848 si preambulul Constitutiei de la 1952 care aplauda victoriile URSS sint parte a aceleiasi istorii? Vidul constitutional de la 23 august 1944 si cel din decembrie 1989 sint oare comparabile ca efect? Dar influenta Palatului in vremea monarhiei si cea a Cotroceniului dupa 1989?

Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Pagini: 376
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
istorie politică, electorat, campanie, mandat, constituție, democrație, politologie, Regulament Organic, uninominal, URSS, comunism, Cotroceni, monarh
  • Cristian Preda - Autor
    Cristian Preda este profesor de stiinte politice la Universitatea din Bucuresti, unde preda din 1992. A publicat mai multe volume despre evolutia gindirii politice romanesti (Modernitatea politica si romanismul, Nemira, 1998; Occidentul nostru, Nemira, 1999; Staulul si sirena. Dilemele unui marxist roman, Nemira, 2002; Contributii la istoria intelectuala a politicii romanesti, Meridiane, 2003), despre istoria liberalismului (Le liberalisme du desespoir. Tradition...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

martie 2012, Ramuri, nr. 3 - Nicolae Coande
"La finalul studiului sau in care urmareste relatia dintre vot si putere in spatiul politic romanesc de la 1831 incoace, Cristian Preda a prins si o simpatica anexa care cuprinde lirica electorala, sloganuri si versificatii de campanie. Anexa este instructiva pentru felul in care vocea strazii, de obicei satirica, dar si defensiva, intrucit nu musca, isi face simtita prezenta in spatiul public romanesc dominat mai degraba de malversatiuni politice si de calcule electorale care tin rareori seama si de opiniunea cetateanului „turmentat”."
21 noiembrie 2011, România liberă - Manuela Golea
"Cristian Preda analizeaza in noua sa carte cit de mult au contribuit la bunastarea romanilor alegerile din ultimii 200 de ani si ce a insemnat viata legislativa pentru a implini proiectul politic lansat de Ion Cimpineanu la 1838, Rumani fericiti. Tema volumului Rumanii fericiti este istorica, dar analizata cu instrumentele stiintelor politice, precizeaza autorul in Cuvintul inainte. Cristian Preda sondeaza relatia dintre vot si putere de la 1831 pina in prezent, evidentiind elementele care dau sens sinuoasei istorii politico-electorale: „normalizarea” votului, „domesticirea” autoritatii si democratizarea. Autorul realizeaza o paralela intre tensiunile dintre clasa politica si Palatul Regal, pe de o parte, si intre clasa politica si Palatul Cotroceni dupa 1989, pe de alta parte. Concluzioneaza evidentiind trei repere importante care pot da un sens sinuoasei istorii politico-electorale: „normalizarea” votului, „domesticirea” autoritatii si democratizarea. Numeroase reguli, fapte si rezultate electorale sint folosite pentru prima data intr-o cercetare despre politica romaneasca moderna."
17 decembrie 2011, Adevărul literar şi artistic - Nicolae Manolescu
"… cartea lui Cristian Preda, absolut remarcabila. Deocamdata ma opresc la „Anexa”, care este o mica antologie de texte poetice ocazionale, ocaziile fiind, se intelege, campaniile electorale din Romania ultimilor 180 de ani. Trebuie sa marturisesc ca multe texte imi erau necunoscute, desi literatura romana n-a dus lipsa de poezie ocazionala, atit in epoca romantica de la mijlocul secolului XIX, cit si imediat dupa 1948, cind devenise specia preferata a poetilor realisti-socialisti, iar eu am publicat o istorie a literaturii din care astfel de productii fac, intr-un fel, parte."
Vladimir Tismăneanu
"Nimeni nu cunoaste mai bine si mai profund decit profesorul Cristian Preda aventurile spatiului electoral romanesc din ultimele aproape doua sute de ani. Inarmat cu o redutabila cultura comparativa, atent la detalii, dar si la semnificatiile de lunga durata ale diverselor momente istorice explorate, autorul ne ofera un fascinant si indispensabil manual interpretativ al vietii politice romanesti de la debutul modernitatii democratice si pina astazi.” 

Opinia cititorilor