TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Misteriile egiptene

Alexandre Moret
Colecții/Serii: Cultură şi civilizaţie
laturi de riturile obisnuite de adorare a zeilor, in templele din Egipt se desfasurau ceremonii cu un caracter special, a caror semnificatie era...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-7970-71-8
Dimensiuni: 13x22 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Misteriile egiptene

MAI MULTE DESPRE CARTE

laturi de riturile obisnuite de adorare a zeilor, in templele din Egipt se desfasurau ceremonii cu un caracter special, a caror semnificatie era rezervata unor elite de preoti si de initiati, si care se celebrau in cladiri izolate, la date dinainte stabilite, sau la alte ore decat cele destinate cultului obisnuit. Grecii numeau aceste ceremonii "Misterii"; in limbajul egiptean cuvantul exista de asemenea: seshtau,"misterii" si akhu, care are sensul vag de "lucruri sacre, glorioase, folositoare". Atunci cand erau savarsite in numele unui zeu, sau al unui om, aceste rituri capabile sa il transfigureze in fiinta sacra, akhu, "faceau ca lucrurile sa devina sacre", sakhu, de unde celebrarea a ceea ce vom numi, dupa greci, "Misteriile egiptene".

Cum s-ar putea reprezenta aceste Misterii? Ele sunt rituri unde se asociau cuvinte si gesturi, lucruri spuse si mimate, actiunea lor completandu-se reciproc. Iamblichos, care a scris un tratat despre Misteriile egiptenilor, spune:

"lucrurile ce se savarsesc pentru cult au cu siguranta un inteles misterios si cu neputinta de redat in cuvinte; unele reprezinta (prin alegorie) imagini [ale altor lucruri], intocmai cum natura exprima prin forme vizibile ratiunile ascunse".

Astfel Misteriile presupun acte simbolice, al caror sens e mai profund, iar actiunea mai eficace decat rugaciunile recitate sau dogmele formulate:

"cunoasterea sau inteligenta divinului nu este suficienta pentru a-i uni pe credinciosi cu Dumnezeu: intr-altfel vor realiza filozofii, prin deductiile lor, unirea cu zeii... Numai savarsirea perfecta, superioara inteligentei, a unor acte inefabile si forta inexeplicabila a simbolurilor - acestea sunt cele care vor duce la cunoasterea lucrurilor divine" (Iamblichos, De Mysteriis, I. 11).

Altfel spus, unele acte mimate, unele alegorii sau imagini simbolice vor actiona, in virtutea unei magii bazate pe sympatia, mai eficient decat orice rugaciune, sau vor fi mai utile cunoasterii decat orice dogma. Nu exista nici o indoiala ca in Egipt, in timpul epocii faraonice, astfel de ceremonii cu sens simbolic erau un lucru obisnuit. Herodot afirma ca le-a fost martor:

"La Sais se gaseste mormantul celui pe care ma sfiesc sa-L numesc... Pe lacul [templului] egiptenii reprezinta, in cursul noptii, suferintele indurate de El: ei le numesc Misterii...  Asupra acestor Misterii, care toate, fara exceptie, imi sunt cunoscute, gura mea pastreaza o tacere religioasa..."

Prin urmare, misteriile cunoscute de Herodot sunt atat rituri reprezentate cat si mimate, iar semnificatia lor este simbolica si nu poate fi revelata in cuvinte decat initiatilor. Oare nu folosim si noi cu acelasi sens cuvantul mister pentru a desemna atat "dramele mistice" jucate in biserici in Evul Mediu, cat si dogmele ce depasesc inteligenta noastra?

Autor: Alexandre Moret
Traducător: Mariana Buruiană
Data apariției: 2006
Editura: Herald
Titlu original: Mystères égyptiens
Pagini: 224
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
spiritualitate, religie, ezoterism
 • Mariana Buruiană
  Traducător
  Alexandre Moret - Autor
   Profesor la College de France si Membru de onoare al Academie des Inscriptions et Belles-Lettres, Alexandre Moret a adus o contributie exceptionala la cunostintele noastre asupra Egiptului antic. A fost timp de un deceniu Presedinte al Societatii franceze de egiptologie si membru de onoare al Institutului francez de arheologie orientala. Moret a fost prieten si collaborator apropiat al lui Gaston Maspero.
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Alexandre Moret
  Autor
  Mariana Buruiană - Traducător
  Mariana Buruiană s-a nascut in Arad la 11 iulie 1955. A absolvit Liceul nr.2 (astazi Ghiba Birta) din localitate, apoi I.A.T.C.- sectia actorie din Bucuresti. Actrita la Teatrul Tineretului - Piatra Neamt, se transfera prin concurs la Teatrul L. S. Bulandra din Bucuresti, in anul 1981. Joaca o serie de roluri importante, mari si mici, colaboreaza la emisiuni radio - TV, apare in filme de lung metraj si seriale de televiziune, face turnee in tara si...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus