TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Sertarul Scriitorului Român. Dialoguri pe hârtie

Daniel Cristea-Enache
Colecții/Serii: Ego. Publicistică
Sertarul Scriitorului Roman nu este o simpla carte de interviuri realizate la modul clasic, ci o adevarata dezbatere de idei, un caleidoscop al lumii...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0040-0
Dimensiuni: 12x18,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Sertarul Scriitorului Roman nu este o simpla carte de interviuri realizate la modul clasic, ci o adevarata dezbatere de idei, un caleidoscop al lumii literare romanesti. Este o incursiune – uneori incomoda pentru cei care dialogheaza cu Daniel Cristea-Enache – in mentalitatile citorva generatii de intelectuali, de la regretatul Zigu Ornea la Cristian Tudor Popescu. Bun cunoscator al mediului scriitoricesc de la noi, autorul stie sa puna degetul pe rana (raminind insa un interlocutor urban si agreabil) si sa provoace – uneori cu prefacuta inocenta, alteori direct, cu siguranta celui care isi pastreaza onestitatea si libertatea interioara. Amintirile – literare ori politice –, inamicitiile vechi si noi, birfele, taifasul placut sau argumentatia rece compun textura extrem de vie a acestor dialoguri pe hirtie.

Cuprins extins:
Mircea Anghelescu
Nicolae Breban
Augustin Buzura
Nina Cassian
Gabriel Dimisianu
Stefan Aug. Doinas
George Gana
Gheorghe Grigurcu
Nicolae Manolescu
Mircea Martin
Ileana Malancioiu
Dumitru Micu
Virgil Nemoianu • Z. Ornea
Octavian Paler
Marta Petreu
Andrei Plesu
Cristian Tudor Popescu
Eugen Simion
Mihai Sora
Dorin Tudoran
Data apariției: 2005
Editura: Polirom
Pagini: 248
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
publicistică, interviuri, convorbiri, dialoguri, articole, caleidoscop, lumea literară românească, intelectuali, mediu scriitoricesc

Opinii Editoriale

septembrie 2005, Timpul - Doris Mironescu
"O carte de interviuri cu personalitati culturale ale zilei de astazi poate insemna, in cazurile fericite, un tablou comprehensiv al actualitatii. Iar cind asta se intimpla intr-o carte realizata de criticul literar Daniel Cristea-Enache, si cind interlocutorii sai acopera un spectru larg, cu intentie de exhaustivitate a cimpului literar contemporan, de la Cristian Tudor Popescu la Mihai Sora, de la Gheorghe Grigurcu la Dumitru Micu si de la Nicolae Manolescu la Eugen Simion, promisiunea incepe sa se contureze pe deplin."
octombrie 2005, Tomis - Alina Spînu
"Nu atit despre cautarile jurnalistice ale omului de litere vorbeste volumul de interviuri Sertarul Scriitorului Roman, aparut in colectia «Ego. Publicistica», cit despre incurabila pasiune pentru literatura. Chiar daca si rivalitatile fac o literatura, pentru ca sint fertile, esenta trebuie cautata in alta parte. In marturisirile celor invitati la dialog despre scrisul lor, despre cautarile traversate sau traite pina la renuntarea de sine, despre experienta unui regim politic auster care, paradoxal, a nascut si texte capitale, despre moarte si resurectia criticii literare romanesti."
noiembrie 2005, Cuvântul - Paul Cernat
"Fata de proprii maestrii, Daniel Cristea-Enache isi permite luxul si libertatea de a se erija in avocatul diavolului si de a le pune intrebari incomode. Rezultatele sint cu atit mai bune cu cit relatia dintre partenerii de discutie este mai cordiala. Sub acest aspect, cartea ofera realmente o lectura stimulativa. Confesiunile scoase la lumina din sertarul subiectiv al interlocutorilor contin numeroase date relevante, pe alocuri chiar mici revelatii documentare."
9 septembrie 2005, Ziarul de Duminică - Stelian Ţurlea
"Amintirile – literare ori politice –, inamicitiile vechi si noi, birfele, taifasul sau argumentatia rece compun textura extrem de vie a acestor dialoguri pe hirtie. Autorul stie sa puna degetul pe rana si sa provoace."
24 august 2005, România literară - Alex. Ştefănescu
"Sertarul Scriitorului Roman este o carte de idei, dialogata, realizata de cel mai competent si demn de incredere critic literar afirmat dupa 1989, Daniel Cristea-Enache. Interlocutorii sai reprezinta o elita intelectuala chemata sa se pronunte in problemele culturii contemporane. Autorul isi face cunoscuta de fiecare data, pe un ton ofensiv sau cordial-ironic, pozitia sa. Totusi, asculta cu interes toate opiniile si le consemneaza respectuos, chiar si pe cele cu care in mod evident nu este de acord. Cartea este plina de astfel de polemici virtuale, elegante, de un dramatism abstract si lipsite de violenta vulgara la moda in rindurile tinerei generatii."
18 august 2005, România liberă - Dan Stanca
"Aceste interviuri nu au in structura si substanta lor nimic gazetaresc, in sensul nervozitatii si superficialitatii, care caracterizeaza asemenea interviuri. Interviurile luate de tinarul critic sint linistite, asezate, temeinice. Intrebarile pe care le-a formulat nu au nimic eliptic sau interjectional. Sint lungi, arborescente, izvorind de fapt dintr-o serioasa cunoastere a operei celui solicitat sa raspunda. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu o adevarata carte de interviuri, si nu cu niste suete, cum se mai practica in lumea noastra grabita si prea putin simtita."
14 septembrie 2005, România literară - Tudorel Urian
"Pe fondul confuziei de valori care tinde sa se instaureze in societatea romaneasca, o carte precum cea publicata recent de Daniel Cristea-Enache este mai mult decit binevenita. Toti cei intervievati sint oameni cu destine diferite, cu viziuni politice si literare, uneori incompatibile, dar care toti au marcat, intr-un fel sau altul, literatura romana de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Au vazut si au trait multe, iar tinara generatie ar avea numai de cistigat din ascultarea cu atentie a ideilor lor si a modului in care sint ele argumentate."
13 august 2005, Gândul - Contstantin Stănescu
"Iata o carte «dezamagitoare» pentru asteptarile cititorului standard, invatat de prea multe «surse de informare» sa priveasca existenta prin gaura cheii: Sertarul Scriitorului Roman. Dialoguri pe hirtie, de Daniel Cristea-Enache, nu lasa, in ciuda titlului, nici o sansa curiozitatii bolnave de picanterii galinacee ori mondenitati desucheate a cititorului format la «scoala vedetelor». Sertarul tinarului critic literar – compus dintr-o suita de interviuri cu personalitati reprezentative ale scrisului contemporan – nu contine nimic de acest soi si nu dezvaluie «secrete» dezavuabile ce stirnesc deliciile acelui cititor epidermic curios exclusiv de ceea ce face scriitorul roman si nu de ceea ce scrie acest scriitor. Ceea ce nu inseamna citusi de putin ca Daniel Cristea-Enache, imbracind haina celui ce pune intrebari, si-ar fi adormit curiozitatea: «Nu una cancaniera, setoasa de birfa si de picanterii din viata autorilor romani». Criticul e prea constient ca imaginea pe care o au scriitorii nostri reprezentativi nu este «una dintre cele mai favorabile». De ce?"
12 septembrie 2005, Săptămâna financiară - Horia Gârbea
"Talentul de interlocutor pe hirtie al autorului este indiscutabil, interviurile fiind realizate prin raspunsuri scrise la intrebari redactate din vreme. Dar este la fel de sigur ca, fara prestigiul de critic prodigios al lui Daniel Cristea-Enache si fara deosebita lui civilitate, de om, tot mai greu de gasit la noi, care asaza buna crestere deasupra talentului, ilustrii interlocutori nu si-ar fi deschis sufletul. Daca au facut-o, aceasta e spre delectarea cititorului care nu se plictiseste si nici nu oboseste parcurgind volumul."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus