TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Axiologie sportivă PR-IOB-AXIOLS-19-N-001
Axiologie sportivă
Vezi
galerie

Axiologie sportivă

de Ion Bâltan

Id: #313787

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Autorul acestei cărți dorește -și înceapă lucrarea cu o mărturisireDupă evenimentele din 1989, pe când preda la I.M.F. București, a auzit de la colegi  studenții de la A.N.E.F.S. au cerut un curs de Istoria și Filosofia culturii.
Pe autor l-a bucurat mult, deoarece chiar în acel an a scos o lucrare, intitulată „Introducere în istoria și filosofia culturii”, avea pasiune pentru istoria culturii și i-ar fi plăcut foarte mult  țină un asemenea curs. S-a prezentat la concurs și a câștigat. Pe parcurs, pe când preda cursul, care cuprindea, normal, și prelegeri despre valori, a realizat  în literatura de specialitate dar nici în cea filosofică, despre va­lorile sportive nu se scrisese niciun rândÎn presa de specialitate, la tele­viziuni, dar și în lucrările pe teme de educație fizică, se vorbea desînsă de valori-persoane, personalități de mare prestigiu sportiv, precum Nadia Comăneci, Ilie NăstaseȚiriac, Doroftei sau Lipa cu care România se poate oricând mândri. Numai  din perspectiva filosoficăîn speță din perspectiva axiologică, pe noi nu ne interesa va­lorile-persoane. S-a născut atunci preocuparea de a studia și literatură străină, cu scopul de a și abordări axiologice, dar rezultatul a fost negativ.
Așadar, demersul nostru de a lămuri printr-o argumentare cât mai riguroasă existența și specificul valorilor sportive, din perspectiva filosofiei culturii a fost confruntat cu o literatură în care problematica va­lorilor sportive ori era tratată la nivelul cunoașterii comune, ori în operele unora dintre cei mai reprezentativi filosofi, precum Rickert, Windelbaund, Nietzche etc. sau, la noi, Lucian Blaga, Petre Andrei, Mihai Ralea sau Tudor Vianu, despre valorile sportive nu se scrie niciun rândȘi  convingem, o  luăm și exemple. Din punctul de vedere al lui Petre Andrei, în lucrarea sa, Filosofia culturiiîn societate ar exista valori economi­ce, juridice, politice, etice, istorice, estetice, religioase, și valori cultural-sociale, iar pentru Tudor Vianu cultura ar cuprinde un ansamblu de valori compuse din valori morale, vitale, estetice, religioase, economice, juridice, politice și teoretice.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Ion Bâltan

Data apariției: 2019

ISBN: 978-606-886-385-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 144

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Prestige