TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Porunca lui rabbi Akiba

Valeriu Gherghel
Colecții/Serii: Plural
Pentru a rezolva disputa iscata in jurul poemului Cintarea cintarilor, pe la anul 130 d.Hr., rabbi Akiba impune un ritual al lecturii in comun....
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0200-4
Dimensiuni: 14,5x22,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Pentru a rezolva disputa iscata in jurul poemului Cintarea cintarilor, pe la anul 130 d.Hr., rabbi Akiba impune un ritual al lecturii in comun.
Autorul schiteaza o imagine remarcabila a lecturii si a cartii in Antichitatea tirzie si Evul Mediu, aducind in acelasi timp in discutie perspectiva cititorului postmodern. Daca in tot cursul Evului Mediu, cel mai adesea, lectura este o ceremonie colectiva, un ritual apasator, o solemnitate, in epoca moderna ea capata insusiri profane – isi este siesi propria finalitate si nu mai are acea transcendenta pe care i-o conferea cititorul medieval.

Cuprins extins:
Tolle lege: ia si citeste!
Lectura virtuala
De ce ii citesc pe clasici?
Cartea ca ornitorinc
Enciclopedia lui Borges si visul lui Descartes
Lectio divina: lectura sacra
Plotin si sfintul Augustin. Doua atitudini fata de Carte
Ce citesc ingerii
Scara lecturii
Cartea de nisip
Litera si spiritul
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Pagini: 264
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
poezie islamică, antichitate, evul mediu, ritual, ceremonie colectivă, lectură
  • Valeriu Gherghel - Autor
    Valeriu Gherghel (n. 22 iunie 1955). Studii de filosofie la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi, terminate in 1979. Redactor‑sef adjunct la Opinia studenteasca (1983-1989). Din 1993 este profesor la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi. Doctor in filosofie. A colaborat la Convorbiri literare, Cronica, Dilema veche, Steaua, Timpul, Transilvania etc. La Editura Polirom a mai publicat Porunca lui rabbi Akiba (2005).
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

mai 2006, Steaua - Ruxandra Cesereanu
"Valeriu Gherghel este asemenea bibliotecarului lui Arcimboldo (pe care il si pomeneste, de altfel, la un moment dat): elogiul cartilor nu este, insa, neconditionat; cartile sint citite cu voluptate, dar si critic, fiind adesea ferfenitite de continuturi, taindu-li-se firul in patru, fiind reinvestite lingvistic, readaptate, reconditionate, macerate etc. Este acesta gestul arhetipal al unui exeget? Probabil ca da…"
februarie 2006, Timpul - Liviu Antonesei
"Volumul de fata se citeste pe nerasuflate. Structura de carturar cautator de esente vechi si rare a lui Gherghel se completeaza foarte fericit cu cea de stilist si moralist. Frazarea este impecabila, arhaismul ori neologismul cad bine linga cuvintele limbii comune, iar ironia are indiscutabile virtuti pedagogice. S-a spus despre Gherghel ca este un polemist, chiar un pamfletar. Etichetele mi se par exagerate. Sarcasmul este aproape cu totul absent, iar cind nu este de acord cu ceva ori cu cineva, aceasta nepotrivire de puncte de vedere se manifesta in deplina cordialitate. Micile «rautacisme» sint simpatice. Cel mai adesea, ironia soseste prin hiperbolizare, cu prilejul povestirii unei intimplari comune. Si aici ar trebui numita alta calitate a acestor eseuri captivante, caracterul lor narativ. Valeriu Gherghel reuseste sa povesteasca nu doar evenimente, intimplari si vieti ci si, ceea ce este mult mai greu, idei. Sa scrii captivante povesti cu si despre idei – a scrierii, a lecturii, a prieteniei, a vietii in cele din urma – este o intreprindere spre care nazuiesc foarte multi, dar izbindesc destul de putini."
aprilie 2006, Ateneu - Adrian Jicu
"Ceea ce se remarca imediat in volumul de fata este repeziciunea gindirii, dublata de o dialectica strinsa. Veleriu Gherghel nu se sfieste sa judece riguros si, acolo unde este cazul, sa depaseasca tabuuri, oferindu-ne, pe linga o carte care se citeste cu nerabdare si o imagine proprie, aceea a unui intelectual cu lecturi vaste, dar, si mai important, cu o judecata indrazneata."
aprilie 2006, Apostrof - Ciprian Sonea
"Prin aceste eseuri si articole, Valeriu Gherghel ofera cititorului un bagaj mare si greu de informatii, dar in acelasi timp si o «placere a textului», o portita de evadare – pe timpul lecturii – din limitele lumii, prin stilul parodic, autoironic si usor paradoxal, care il fereste de rigiditatea sistemului. Deci, «Tolle, lege: ia si citeste!"

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus