TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

O contraistorie a filosofiei. Înţelepciunile antice (Vol. I)

Michel Onfray
Cu accente polemice uneori virulente, alteori caustice, Contraistoria filosofiei este tot o istorie, dar una diferita, in raspar cu cea...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0883-6
Dimensiuni: 14,5x22,5 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cu accente polemice uneori virulente, alteori caustice, Contraistoria filosofiei este tot o istorie, dar una diferita, in raspar cu cea „oficiala”, incercind sa faca dreptate unor ginditori pe care lucrarile universitare, manualele de filosofie, antologiile si enciclopediile ii omit aproape sistematic. Motivul ocultarii lor, afirma autorul, este simplu: istoria o scriu invingatorii – in speta, idealistii, in frunte cu Platon. Acestia din urma s-au impus in fata materialistilor, cinicilor, cirenaicilor sau epicurienilor, pentru ca, dupa triumful oficial al crestinismului, idealismul sa apara in mod traditional drept singura filosofie demna de acest nume… In replica, Michel Onfray prezinta momentele ce marcheaza devenirea unei filosofii „care nu se constituie impotriva trupului, in ciuda lui sau fara el, ci cu el”, o fascinanta „galerie de ginditori care pactizeaza cu trupul, care nu fac din el un dusman ce trebuie dispretuit, maltratat, doborit”.

Cuprins extins:
Leucip si „bucuria autentica”
Democrit si „placerea pe care o gasesti in tine insuti
Hipparh si „viata cea mai placuta cu putinta”
Prodicos si „fericirea”
Epicur si „placerea suprema”
Philodem din Gadara si comunitatea hedonista
Lucretiu si „voluptatea divina”
Autor: Michel Onfray
Traducător: Mihai Ungurean
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Titlu original: La contre histoire de la philosophie
Pagini: 352
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
filosofie, lucrări de referinţă, materialism, cinism, epicurianism, hedonism, gnosticism, democrit, leucip, epicur, philodem, hipparh
  • Michel Onfray - Autor
    Michel Onfray (n. 1959), filosof si eseist, sustine cursuri la Universite Populaire din Caen, al carei fondator este. Dintre volumele publicate, amintim: Le ventre des philosophes. Critique de la raison dietetique (Grasset, 1989; trad. rom. Pantecele filosofilor. Critica ratiunii dietetice, Nemira, 2000); Cynismes. Portrait du philosophe en chien (Grasset, 1990); La Sculpture de Soi. La morale esthetique (Grasset, 1991, Prix Medicis); La Raison gourmande....
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

mai 2008, Dilemateca - Alexander Baumgarten
"Beneficiind de o scriitura savuroasa, tradusa cu un talent incomparabil de Mihai Ungurean, cartea cucereste; in fond, ea beneficiaza de simpatia pe care publicul marinimos este mereu gata sa o acorde cauzei esuate si de curiozitatea cu care orice fel de public insoteste receptarea unui discurs al marginalitatii exotice."
8 mai 2008, TimeOut - Alexandru Matei
"Ratiunea pentru care scrie este cu adevarat revolutionara: Onfray vrea sa readuca filosofia la practica ei antica, totodata profesionista si mondena, degajata de orice scrupul moral indatorat moralei crestine. Filosofia se facea odinioara in cetate, pentru oamenii de rind, pe bani, nu ca un sacerdotiu si nici ca o initiere sacra asa cum stim noi astazi, copii ai traditiei crestine si platonice, consolidata de catre idealismul rationalist cu precadere german."
27 ianuarie 2010, Academia Caţavencu - Doru Buscu
"Manualele, enciclopediile, antologiile au selectat secole la rind, printr-o mecanica a lenei si ghinionului, aceleasi si aceleasi opere. Leucip, de pilda, ingeniosul atomist, e considerat presocratic, desi a trait cu treizeci de ani dupa Socrate. El si o lista de hedonisti plini de farmec sint facuti, fara voia lor, vasalii unor idei cu mult mai modeste. Socrate insusi e platonizat cu forta, post-mortem, cind figura lui rezoneaza mai bine cu veselul Diogene din Sinope sau cu ludicul si perversul Aristip din Cirene. O armata de filozofi si ginditori liberi din secolele V i.e.n. – II e.n. e repartizata sistematic la munca de subsol pentru simplul motiv ca opera lor a stat in flacari mai mult decit a altora. Ca sa ajunga pina la noi, numele lor s-au strecurat cu mare dificultate printre tomurile consacratilor. Realul, concretul, materia, corpul au tot ramas pe drumuri, iar locul lor e ocupat cu autoritate de gindirea mogulilor idealisti. Ei bine, Michel Onfray ii scoate la iveala si ii pune intr-o lumina reparatorie. Leucip, Democrit, Hipparh, Anaxarh, Antiphon, Aristip, Diogene, Philebos, Eudoxus, Prodicos, Epicur, Philoderm, Lucretiu si Diogene sint niste tipi simpatici si creativi, niste genii cu biografia in piuneze care traiesc doar din legenda formidabila care i-a creat si din ura adversarilor care i-a distrus."
11-13 aprilie 2008, Cotidianul - Costi Rogozanu
"O contraistorie a filosofiei a lui Michel Onfray este un seducator exercitiu antielitist, o fotografie de grup, fara nici un ornament retoric inutil, a marilor invinsi ai filozofiei. Primul volum din, tradus la noi de Mihai Ungurean pentru Polirom, ii are drept eroi pe hedonisti, sofisti, cinici si alte personaje pastrate in plan secund de tirania marilor filozofi idealisti. Onfray scrie un manifest fara nuante inutile impotriva traditiilor idealiste, platoniciene, crestine, principalele vinovate pentru distrugerea unor nume mari ale istoriei gindirii: Democrit, Aristip sau Epicur. Platon este facut cu ou si cu otet, fara exagerare."

Opinia cititorilor