TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Filozofia vinului

Massimo Dona
Colecții/Serii: Dulapul îndrăgostit
O istorie filosofică a licorii bahice, de la tradiţiile Antichităţii şi ale creştinismului, trecând prin modernitate şi ajungând...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-124-428-0
Dimensiuni: 14x18 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

O istorie filosofică a licorii bahice, de la tradiţiile Antichităţii şi ale creştinismului, trecând prin modernitate şi ajungând până în zilele noastre.

Vinul nu este un produs ca oricare altul, pe care îl consumi şi gata. În jurul lui gravitează o adevărată cultură şi mari sisteme de gândire. În Filosofia vinului, Massimo Donà, profesor de filosofie în Milano, nu se sfiește să rescrie practic istoria filosofiei europene, din perspectiva relaţiei cu licoarea bahică.

De la sărbătorile dionisiace, trecând prin textele sacre ale creștinismului, prin filosofia medievală creștină, festivismul rabelaisian, raționalismul britanic, Iluminismul francez și kantian, romantismul pesimist ori revoluționar, simbolismul lui Baudelaire, existențialismul lui Sartre și încheind cu dialectica negativă a lui Adorno, vinul ne întâmpină mereu, uneori în chip neașteptat, alteori cu naturalețe, însă de multe ori în chiar centrul reflecțiilor filosofice ale marilor figuri ale culturii europene.

O carte bine meşteşugită, acidă şi savuroasă, cu note aromate, fine şi cu o artilerie de nume grele: Platon, Aristotel, Wittgenstein, Bacon, Descartes, Kierkegaard, Kant, Hegel, Baudelaire, Bataille.

Autor: Massimo Dona
Traducător: Cristian Cercel
Data apariției: septembrie 2010
Editura: Art
Titlu original: Filosofia del vino
Pagini: 264
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
alcool, lifestyle, Platon, Aristotel, Wittgenstein, Bacon, Descartes, Kierkegaard, Kant, Hegel, Baudelaire, Bataille, oenologie, antropologie, eseu, filosofie, istorie culturală
  • Massimo Dona Massimo Dona - Autor
        Massimo Dona (n. 1957) a absolvit Facultatea de Filosofie, în 1981, la Veneţia. Printre cele mai importante cărţi ale sale se numără Aporia del fondamento (2000), L'uno, i molti (Rosmini-Hegel, Un dialogo filosofico)...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Cancanuri filosofice: Filosofia vinului, Massimo Donà - Cristi Ardelean - www.artactmagazine.ro
Foarte greu poate fi găsit vreun subiect mai ofertant decât vinul, decât alcoolul în general. La fel ca la fotbal sau politică, se poate spune că toată lumea se pricepe și-și dă cu părerea. Massimo Donà, profesor de filosofie la Milano, încearcă, totuși, ceva deosebit, trecând prin sita și prin furcile caudine ale nectarului zeilor cei mai mari și deopotrivă mai labili dintre muritori: filosofii. Ceea ce surprinde plăcut încă de la început e felul în care autorul își structurează demersul, și anume cronologic, trecând prin cele mai importante etape și cei mai reprezentanți exponenți ai curentelor din filosofie. Avem, așadar, o ordine, o rigoare deosebit de necesară oricui se avântă în mrejul cercetării oenologice, în lipsa căreia nu ai cum să ieși fără dureri de cap semnificative. Filosofia vinului e, în definitiv, o antologie a relației dintre vin și filosofie, dintre marii gânditori și mijlocul lor de a atinge luciditatea supraomenească necesară cunoașterii. Volumul nu urmărește să satisfacă cititorii avizi de receptarea măcar sumară a sistemelor filosofice și nici pe cei dornici de excesiv cancan, Massimo Donà dând dovadă de necesarul echilibru pentru a nu pierde frâiele textului. Închei în notă umoristică cu dilemele deosebit de serioase ale unui Heidegger atins de efectului nectarului di-vin: ,,Încet însă! Atunci când umplem cana cu vin, turnăm vinul în peretele cănii și în fundul cănii? Desigur că nu, cel mult putem spune că turnăm vinul între pereții cănii, pe fund.”
FILOSOFIE LA PAHAR - Sever Gulea - blog.libris.ro
Sună pretenţios, nu? Să examinezi vinul din punct de vedere filosofic. De unde până unde asemenea idee? E drept că, în ultima sută de ani, filosofia a găsit un sol interogativ fertil în oricare domeniu şi în oricare obiect i-a ieşit în cale. De când cu inaugurarea tradiţiei fenomenologice, dar şi a celei analitice se pare că iese filosofie din orice: poţi să te apuci să faci filosofia paharului cu apă sau, dacă asta ţi se pare prea comun, poţi să discuţi despre lumea posibilă în care trăieşte regele actual al Franţei, chel sau cu părul lung, depinde de preferinţele tale estetice. Şi dacă filosofia poate fi stoarsă din orice, ce bine e când poţi să o storci din struguri şi să obţii şi un delicios pahar de vin cu care să-ţi răsplăteşti curiozităţile.

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus