TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Despre iubire (Ediție bilingvă)

Andreas Capellanus
Colecții/Serii: Biblioteca Medievală
Considerata unul dintre cele mai importante tratate medievale despre iubirea curteneasca, scrierea lui Andreas Capellanus a generat in ultimele...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2440-9
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Considerata unul dintre cele mai importante tratate medievale despre iubirea curteneasca, scrierea lui Andreas Capellanus a generat in ultimele decenii o ampla literatura ce a repus in discutie acel mod de a iubi sau de a exprima literar iubirea care, incepind din secolul al XII-lea, a devenit paradigmatic in cultura europeana. Formulind o intrebare esentiala – daca iubirea este un dat al naturii sau un produs al culturii –, tratatul angajeaza studiile culturale, istoria ideilor, filosofia si literele intr-un efort de intelegere istorica a ceea ce astazi ne apare mai intim, mai firesc, mai anistoric si mai cotidian.

Cuprins extins:
Ce este iubirea
Ce persoane sunt capabile de iubire
Cum se dobindeste iubirea si in cite feluri
Despre iubirea calugaritelor
Despre iubirea taranilor
Despre iubirea curtezanelor
In ce fel scade iubirea
In ce fel se sfirseste iubirea
Autor: Andreas Capellanus
Ediţie îngrijită de: Anca Crivăţ
Traducător: Eugenia Cristea
Prefaţator: Anca Crivăţ
Data apariției: 2012
Editura: Polirom
Titlu original: De amore
Pagini: 392
Limba: Română, Latină
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
filozofie medievală, amor curtenesc, fin amor, trubadur, truver, studii culturale, iubire curtenească, cavalerism
  • Andreas Capellanus - Autor
    Andreas Capellanus (cca 1150-1220). Desi nu exista date sigure despre viata sa, se considera in general ca a fost capelan la curtea din Troyes a contesei Maria de Champagne, unde ar fi scris, in jurul anului 1180, tratatul intitulat De amore (Despre iubire) sau De deo amoris (Despre zeul iubirii), lucrare condamnata in 1277, alaturi de 219 teze considerate heterodoxe, de Étienne Tempier, episcopul Parisului.
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

14 septembrie 2012, HotNews.ro - Raluca Bujor
"Relatiile de iubire sint asemeni unor fire tensionate, pe care indragostitii incearca un exercitiu de echilibristica. Cel putin aceasta este impresia cu care eu am parasit foarte frumoasa Carte intii a operei lui Capellanus. Croita dintr-un amestec laudabil intre argumente si imagini, cea mai densa parte din Despre iubire te arunca in tumultul si praful unui cimp de lupta: iubirea. (…). Nu degeaba „amor provine din verbul amo care inseamna a prinde sau a fi prins. Cel care iubeste este prins de lanturile dorintei si vrea sa-l prinda si pe celalalt in latul sau."
13 septembrie 2012, Medievalia.ro - Raluca Bujor
"Un (…) scurt elogiu al incompletitudinii si al deschiderii se potriveste cu atmosfera cartii lui Andreas Capellanus, Despre iubire, publicata anul acesta de Editura Polirom, in colectia „Biblioteca Medievala”, sub traducerea Eugeniei Cristea. Invaluit sub un titlu inselator, cuprinsul acestei scrieri este departe de a fi unul tipic unui „tratat” sau unui discurs abstract avind ca subiect „iubirea”. Aceasta lucrare nu este un tratat, (...) continutul ei a fost receptionat nu de putine ori ca fiind mai degraba unul practic, legat de „arta iubirii”, iar nu de „teoria” ei."
1 martie 2013, România literară, nr. 9 - Grete Tartler
"Intre principalii „stilpi” apuseni ai canonizarii iubirii, Ovidiu (Ars Amatoria) si Andreas Capellanus (De amore) se intinde o distanta de un mileniu. Dar, in lumea araba „cartile indragostitilor” au aparut, incepind cu secolul al VI-lea, fara intrerupere. Tratatul lui Capellanus e un indemn la virtute si la respingerea iubirii: „ca sa poti dobindi rasplata vesnica si sa fii astfel vrednic in fata lui Dumnezeu de un mai mare dar”, fiind astfel in ton cu indemnurile lui Ibn Hazm. Dar, spre deosebire de predecesorul arab, Capellanus mizeaza nu atit pe povestioare, anecdote si poezii (desi istoria cautarii manusii de soim intr-o gradina seamana perfect cu descrierile gradinilor andaluze …), cit pe dialoguri-model intre barbati si femei din diferite categorii sociale [...]."

Opinia cititorilor