TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Filosofia Yoga in relaţie cu alte sisteme de gândire indiană

Surendra Nath Dasgupta
Colecții/Serii: Cultură şi civilizaţie
Filosofia Yoga in relatie cu alte sisteme de gandire indiana este o referinta obligatorie pentru oricine doreste sa aprofundeze complexitatea unei...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-7970-82-9
Dimensiuni: 13x22 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Filosofia Yoga in relaţie cu alte sisteme de gândire indiană

MAI MULTE DESPRE CARTE

Filosofia Yoga in relatie cu alte sisteme de gandire indiana este o referinta obligatorie pentru oricine doreste sa aprofundeze complexitatea unei gandiri filosofice ce a ramas pina azi exemplara. Mircea Eliade, care a fost asistentul lui S.N. Dasgupta si a ingrijit indexul prezentei lucrari, aprecia la profesorul sau rigoarea desavirsita si claritatea cu care expunea subiecte extrem de dificile.

Desi aici se focalizeaza asupra sistemului Yoga, Dasgupta il pune permanent in relatie cu celelalte scoli filosofice indiene (mai ales cu Samkhya), evidentiind atit continuitatea elementelor comune cit mai ales factorii ce confera originalitate sistemului analizat:

Cunoasterea adevarata sau eliberarea consta in sesizarea sufletului sau sinelui ca inteligenta pura, restul fiind exterior lui. Cand apare aceasta cunoastere, se risipeste iluzia cu care pare sa fie asociata inteligenta pura. Aceasta conceptie considera ca experienta noastra constienta este produsul unei asocieri nelegitime sau iluzorii a inteligentei pure cu o substanta care este izvorul materiei si al experientei lumii. Toate sistemele hinduse sunt de acord in general cu aceste aspecte...Totusi Yoga, spre deosebire de alte sisteme, nu isi bazeaza pretentiile doar pe consistenta rationamentelor speculative, ci si pe un sistem de practici prin care pot fi verificate in mod direct rezultatele speculative la care a ajuns. De fapt, istoria filosofiei Yoga ne arata ca partea speculativa a teoriei a fost probabil adaugata mai tarziu, deoarece ea a furnizat un fundament rational si o baza pentru acest corp de practici Yoga.

Autor: Surendra Nath Dasgupta
Traducător: Dan Bărbulescu, Paul Sfetcu
Data apariției: 2006
Editura: Herald
Titlu original: Yoga Philosophy in Relation to Other Systems of Indian Thought
Pagini: 272
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
spiritualitate, orient, hinduism, brahmanism
  • Surendra Nath Dasgupta - Autor
    Surendra Nath Dasgupta s-a nascut in anul 1887 in Kushita. A facut studii stralucite de sanskrita si filozofie indiana si occidentala in diverse universitati din India, Marea Britanie si Italia, fiind pe rand profesor de filozofie la Presidency College din Calcutta (1924), director al Facultatii de Sanskrita (1931), profesor de etica la Universitatea din Calcutta (1942). S. N. Dasgupta a reprezentat Universitatea Cambridge la Congresul de Filozofie tinut la Paris...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus