TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Eros şi civilizaţie. O cercetare filosofică asupra lui Freud

Herbert Marcuse
Colecții/Serii: Psihologia pentru toţi
Satisfacerea neîngrădită a nevoilor instinctuale ale omului este oare compatibilă cu limitările impuse de progresul civilizaţiei? Lansată...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-606-719-356-5
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Eros şi civilizaţie. O cercetare filosofică asupra lui Freud

MAI MULTE DESPRE CARTE

Satisfacerea neîngrădită a nevoilor instinctuale ale omului este oare compatibilă cu limitările impuse de progresul civilizaţiei? Lansată de Freud în celebrul text Disconfort în cultură (1930), întrebarea este reluată peste un sfert de veac de către Herbert Marcuse, eminent filosof din Şcoala de la Frankfurt. În vreme ce Freud oferă un răspuns pesimist, vorbind despre inevitabila subjugare a instinctelor umane de către societatea represivă, Marcuse întrevede o cale de îmblânzire a agresivităţii Civilizaţiei prin forţa unificatoare, vitală şi ludică a Erosului. Soluţiile de emancipare sugerate de către Marcuse au influenţat profund mişcările studenţeşti, ecologice, anticolonialiste sau de eliberare sexuală din ultima jumătate de secol. De aceea interesul pentru criticile sale trece dincolo de ştiinţele socio-umane, înspre toţi cei ce vor să înţeleagă mecanismele alienante ale „societăţii abundenţei“.

 

Autor: Herbert Marcuse
Traducător: Cătălina Ulrich, Louis Ulrich
Data apariției: mai 2015
Editura: Trei
Titlu original: Eros and Civilization. A Philosophical Inquiry into Freud
Pagini: 288
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
psihanaliză, categorii psihologice, filosofie politică, filosofie socială, totalitarism
  • Herbert Marcuse - Autor
    Herbert Marcuse (1898-1979) s-a născut la Berlin, a fost asistentul lui Martin Heidegger, dar şi membru al Şcolii de la Frankfurt. A fugit din Germania în 1933, stabilindu-se în SUA, unde a devenit un reper intelectual pentru protestele civice din anii ’60-’70, dar şi pentru critica socială cu rădăcini marxiene şi freudiene.
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Herbert Marcuse
Acest eseu foloseşte categorii psihologice, deoarece ele au devenit categorii politice. Există procese psihice, altădată autonome şi identificabile, care sunt absorbite de funcţia individului în stat - de către existenţa sa publică. Problemele psihologice se transformă aşadar în probleme politice.    
Douglas Kellner, editor al seriei The Collected Papers of Herbert Marcuse
Pornind de la Freud şi de la tradiţia eliberatoare a filosofiei şi culturii, Marcuse schiţează tabloul unei civilizaţii în care alienarea şi reprimarea sunt înlocuite de dimensiunea libidinală şi nealienantă a muncii, jocului şi sexualităţii libere şi deschise, toate acestea conducând mai departe către emancipare şi fericire.

Opinia cititorilor