TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Monoteismul şi limbajul violenţei

Jan Assmann
Colecții/Serii: Angelus Novus
Odată cu dezvoltarea instituţiilor religioase, istoricii cunosc şi vechile fundamentalisme, împreună cu formele lor de exprimare. Din...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-606-92978-4-1
EAN-16: 9786069297841
Dimensiuni: 12x19 cm
Tip copertă: Paperback

Monoteismul şi limbajul violenţei

MAI MULTE DESPRE CARTE

Odată cu dezvoltarea instituţiilor religioase, istoricii cunosc şi vechile fundamentalisme, împreună cu formele lor de exprimare. Din zonele întunecate ale istoriei europene, în care a avut loc şi dezvoltarea şi accentuarea iluminismului, fac parte şi Inchiziţia, autodafé-urile, persecuţia şi uciderea unor oameni care aveau o altă convingere.

Abia în epoca secularizării, a Iluminismului şi a Concordatului, creştinismul a devenit atât de blând şi prietenos, aşa cum îl întâlnim astăzi în activitatea dedicată a instituţiilor bisericeşti, care militează, între altele, pentru un tratament adecvat al imigranţilor şi al celor fără adăpost.

Dacă în lumea occidentală de astăzi este deplânsă uneori pierderea unor valori şi idei, ar trebui să ne gândim că poate tocmai această „pierdere de adevăr” a fost cea care a pus fundamentele vitale pentru o civilizare a societăţii în epoca modernă.

Reprimarea utilizării forţei şi a violenţei în limbaj şi în faptă este o sarcină permanentă, aparent nelimitată, în societate şi cultură. Numai dacă reţeaua intelectuală a studiilor culturale şi a criticii culturii sunt strâns legate într-un spaţiu public foarte larg, există şansa de a „împiedica încă de la început” o evoluţie negativă. Munca unor cercetători ca Jan Assmann şi a unor cărţi ca volumul de faţă au, în acest context, o mare importanţă.

Sursă: Tact

Autor: Jan Assmann
Traducător: Maria-Magdalena Anghelescu
Data apariției: mai 2012
Editura: Tact
Titlu original: Monotheismus und die Sprache der Gewalt
Pagini: 70
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
Jan assmann, Egiptologie, iudaism
  • Jan Assmann Jan Assmann - Autor
    Jan Assmann (n. 1938), istoric şi teoretician al culturii. A studiat egiptologia, arheologia şi limbile clasice la München, Heidelberg, Paris şi Göttingen. A predat la Universitatea din Heidelberg (1976 – 2003), în prezent fiind profesor la...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus