TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Concepte şi metode în cercetarea imaginarului. Dezbaterile Phantasma

Corin Braga
Colecții/Serii: Plural
Din toamna anului 2002, Phantasma (Centrul de Cercetare a Imaginarului din Cluj-Napoca) a organizat o serie de intruniri in care membrii sai au...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0744-0
EAN-16: 978973460744
Dimensiuni: 14,5x22,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Din toamna anului 2002, Phantasma (Centrul de Cercetare a Imaginarului din Cluj-Napoca) a organizat o serie de intruniri in care membrii sai au prezentat si au supus dezbaterii concepte sau metode de cercetare a imaginarului. In acord cu preocuparile membrilor, subiectele au fost grupate in doua arii tematice, reflectind cele doua „aripi” ale Centrului: imaginarul cultural-artistic si imaginarul social-politic. S-au purtat discutii incitante si edificatoare, care, alaturi de functia teoretica constructiva, pot fi privite si ca experiente intelectuale si de comunicare, un fel de focus-grup (grup Delphi, in terminologia de specialitate). Reunite in volum, aceste texte teoretice si dezbaterile pe marginea lor constituie un dosar al contributiei „scolii clujene” la cercetarea imaginarului.

Cuprins extins:
Anarhetipul si starile alterate de constiinta (Corin Braga)
Fictionalizarea (Mihaela Ursa)
Metodele calitative in cercetarea imaginilor (Doru Pop)
Humboldt. triada actantilor ontologici si alteritatea (Cornel Valcu)
Lux calm si voluptate – Un excurs de estetica fenomenologica (Horea Poenar)
Dezintoxicarea creierelor (Ruxandra Cesereanu)
Locurile memoriei (Ovidiu Pecican)
Rezistenta in literatura (Sanda Cordos)
Reconstructia societatii civile dupa 1990 (Marius Jucan)
Generatii fara memorie (Stefan Borbely)
Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Pagini: 432
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
filologie, antropologie, anrahetip, stări alterate, cercetarea imaginarului, dezbateri, eseuri, imaginar, social-politic, cultural-artistic, şcoala clujeană
  • Corin Braga - Autor
    Corin Braga este decanul Facultatii de Litere si directorul Centrului de Cercetare a Imaginarului de la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Director al Caietelor Echinox. Doctor in litere si filosofie. Membru al Asociatiei de Literatura Generala si Comparata din Romania, al Uniunii Scriitorilor din Romania, al Asociatiei Scriitorilor din Cluj-Napoca, al PEN Club Romania, membru fondator al Fundatiei Culturale Echinox. A publicat volumele:...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

noiembrie 2007, Le Monde Diplomatique - Victor Popescu
"Volumul alterneaza textele-pilot cu dezbaterile adiacente sau focus-grupuri, cum le place clujenilor sa le intituleze. Centrul are avantajul ca include sub aceeasi palarie personalitati puternice cu un background comun, preponderent filologic, dar cu deschideri multiple: de la literatura la mass-media, de la istorie si religie la filosofia limbajului. Angajarile clujenilor urmeaza doua linii principale, una dedicata imaginarului literar si artistic, cealalta aplicata pe social si politic."
decembrie 2007, Orizont - Alexandru Budac
"Marturisesc ca terminologia m-a facut sa ma simt profund inconfortabil. Intr-o singura pagina, Corin Braga foloseste conceptele psihic (cu toate conotatiile lui), suflet, inconstient, transcendent, transcendentalism, aprioric, cu o libertate care descumpaneste cu atit mai mult, cu cit fiecare dintre ele poate fi inteles in cel putin doua sensuri. Astfel de alunecari teoretice si paradoxuri metodologice sint inerente oricarui cimp tinar de cercetare care-si propune sa se desprinda definitiv de gindirea predecesorilor. Tocmai in acest aspect se reflecta cel mai bine indrazneala si ambitia grupului Phantasma."
9 noiembrie 2007, România literară - Sorin Lavric
"Cartea aparuta anul acesta surprinde prima serie de intruniri ale cercului Phantasma. Cum temele atinse in cadrul intrunirilor sint de o varietate cu neputinta de cuprins intr-o recenzie de carte, m-am oprit asupra unui singur text: eseul lui Cornel Valcu, intitulat «Humboldt, triada actantilor ontologici si alteritatea». Textul are meritul de a readuce in memoria noastra numele unui filosof caruia posteritatea nu-i mai da nici o atentie."
13-19 octombrie 2007, Suplimentul de cultură - Costi Rogozanu
"Un soi de piesa dramaturgica avind personaje-intelectuali, asta am citit, asta va recomand. Niste tipi generosi care au expus laboratorul de idei odata cu toate riscurile pe care o astfel de bucatarie le presupune: ticuri discursive, emfaza, mici lupte de impunere. Dar o carte care da in acelasi timp pofta de dezbatere, de reluare a unor teme uitate sau retrase complet in interiorul bastioanelor universitare."

Opinia cititorilor