TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Spiritul nesăbuit. Intelectualii în politică

Mark Lilla
Colecții/Serii: Opus
ISBN: 973-681-174-3
Dimensiuni: 13,5x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

-

Cuprins extins:
Martin Heidegger – Hannah Arendt – Karl Jaspers
Carl Schmitt
Walter Benjamin
Alexandre Kojeve
Michel Foucault
Jacques Derrida
Seductia Siracuzei
Autor: Mark Lilla
Traducător: Mona Antohi
Prefaţator: Sorin Antohi
Data apariției: 2005
Editura: Polirom
Titlu original: The Reckless Mind: Intellectuals and Politics
Pagini: 240
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
politologie, istorie, filosofie, intelectualism, amestec politic, prestigiu, autoritate
 • Sorin Antohi
  Prefaţator
  Mark Lilla - Autor
  Mark Lilla, licentiat in economie politica si stiinte economice la University of Michigan, a obtinut masteratul in politici publice si doctoratul in stiinte politice la Harvard. A predat la New York University, iar din 1999 este profesor de filosofie politica la University of Chicago; membru al Committee on Social Thought. De acelasi autor: The Public Face of Architecture: Civic Culture and Public Spaces (coordonator impreuna cu Nathan Glazer, Free Press, 1987),...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Mark Lilla
  Autor
  Sorin Antohi - Prefaţator
  Sorin Antohi (n. 1957). Eseist, istoric al ideilor, traducator. La Editura Polirom a publicat: Civitas imaginalis. Istorie si utopie in cultura romana (ed. a II-a revazuta, 1999; prima editie:Bucuresti, Litera, 1994), Al treilea discurs. Cultura, ideologie si politica in Romania (convorbiri cu Adrian Marino 2001), Mai avem un viitor? Romania la inceput de mileniu (convorbiri cu Mihai Sora, 2001), Oglinzi retrovizoare. Istorie, memorie si morala in Romania...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

ianuarie 2007, Idei în dialog - Ioan Stanomir
"Detasarea de fascinatia exercitata de «intelectualii angajati», valorizati ca repere etice si furnizori de panacee, este una dintre lectiile pe care textul lui Mark Lilla o preda cititorilor sai. inainte de a fi parte din secta entuziasta a zela-torilor utopiei, studiosul, cetatean inainte de toate, este inzestrat cu ratiune, ratiune in numele careia este obligat sa aleaga libertatea si demnitatea umana in fata barbariei. Impopulare sau invocate ca mostre de excentricitate ideologica, textele unor Tocqueville, Aron sau Leo Strauss pot fi antidotul impotriva tentatiei servitutii voluntare. Reflectia in marginea tiranofiliei modeme este un pas in acest parcurs al regasirii echilibrului intelectual."
9 martie 2006, Observator cultural - Carmen Muşat
"Secole de-a rindul, raporturile intelectualilor cu puterea politica au fost cind tensionate, cind, dimpotriva, foarte apropiate, ceea ce a dus, in epoca moderna, la constituirea unui tip uman aparte, intelectualul filotiranic, pe care Mark Lilla il analizeaza, nuantat si lucid, in Spiritul nesabuit. Intelectualii in politica. Scrisa alert si aducind in discutie cazuri individuale – de la Heidegger si Carl Schmitt la Walter Benjamin, Alexandre Kojeve, Michel Foucault si Jacques Derrida –, cartea se citeste «dintr-o suflare», ca un pasionant roman de idei, cita vreme intrebarea la care autorul incearca sa raspunda este de o tulburatoare actualitate: cum ajung intelectualii sa fie fascinati de tirani? Cum e posibil ca acestia sa sustina, in scrierile lor, ideologii extremiste si sa se puna chiar in slujba unor regimuri totalitare?"
5 noiembrie 2005, Suplimentul de cultură - Luminiţa Marcu
"Mark Lilla reuseste in aceste articole un entuziasmant amestec de analiza judicioasa si opinie personala deschis si uneori pasional asumata, pe fundalul unui interesant erotism intelectual – expus in ultimul capitol, «Seductia Siracuzei», si in prefata dedicata lui Czeslaw Milosz si emergent din cind in cind si in capitolele propriu-zise –, un erotism platonician care inveleste cu un fel de tandrete discutia de maxima seriozitate si onestitate dusa in jurul spinoasei probleme a tiranofiliei intelectuale in secolul XX. Nimic in comun, nici la acest nivel, cu psihologizarea uneori dizgratioasa in registru amoros a discutiilor de la noi in jurul unor Eliade, Cioran, Noica sau al altor intelectuali romani aflati intr-o relatie inca nediscutata cu tirania politica de o extrema sau alta."
Sorin Antohi
"De ce vor intelectualii sa-i serveasca pe tirani? De ce devin tiranofili unii dintre intelectualii care traiesc in societati democratice, libere? Se pot oare gasi raspunsuri definitive? Pot fi aceste raspunsuri cautate mai ales pe tarimul filosofiei politice si morale, pe tarimul psihologiei si metafizicii, asa cum incearca Lilla, in buna traditie straussiana? Eu sugerez o contextualizare istorico-sociologica a intrebarilor si raspunsurilor, pornita de la stravechea, dar mereu reinventata inclinatie a intelectualilor de a transforma prestigiul si autoritatea in putere. Cedind «tiranului interior», intelectualul se prabuseste asemenea unui inger damnat, subjugat de demonia puterii, apoi de puterea insasi. Caderea sa in plasa tiraniei este ultimul pas intr-o tragedie a spiritului. Mai exact: tragedia spiritului nesabuit, care si-a rupt legaturile cu etica si morala, si-a tradat menirea, optind pentru imoralitatea si amoralitatea unui eros al dominatiei.” 

Opinia cititorilor