TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Corpul în imaginarul virtual

Lucia Simona Dinescu
Aparitia calculatorului digital, a cyberspatiului si a biotehnologiilor a generat noi viziuni asupra fiintei umane, perceputa drept cyborg, avatar...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0641-2
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Aparitia calculatorului digital, a cyberspatiului si a biotehnologiilor a generat noi viziuni asupra fiintei umane, perceputa drept cyborg, avatar online sau entitate transgenica. Treptat, a luat nastere un imaginar tehnocultural situat atit in planul realitatii concrete, cit si in teoriile futuriste ale diversilor ingineri sau artisti, care, la inceputul mileniului al treilea, inca par scenarii de science-fiction. Recurgind la conceptele postmodernismului, autoarea construieste o teorie antropologica a acestui imaginar contemporan, pe care o completeaza cu o perspectiva sociologica si politologica asupra fiintei umane, surprinsa la interfata dintre realitatea fizica, topografiile tehnologiilor informational-comunicationale si imaginatie.

Carte premiata la concursul de debut „Ioan Petru Culianu” din 2006!

Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Pagini: 296
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
antropologie, cyberspaţiu, biotehnologii, avatar, cyborg, hyperrealitate, simulacru, imaginar
  • Lucia Simona Dinescu - Autor
    Lucia Simona Dinescu (n. 1977), doctor in filologie cu o lucrare consacrata implicatiilor culturale si literare ale spatiului virtual, preda la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti, si colaborator la Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii (CESI). A publicat studii si articole in reviste precum Dilema Veche, Dilemateca, Idei in dialog, Romania literara, Cultura, Secolul 21 sau Tribuna si semneaza o rubrica saptaminala consacrata imaginii virtuale in...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

ianuarie 2008, Dilemateca - Adina Diniţoiu
"Tinara cercetatoare exploreaza un spatiu teoretic suficient de simplu, de la filosofii Deleuze si Guattari, Baudrillard sau Paul Virilio la teoreticieni ai postumanului, transumanului si cyberfeminism. Dincolo de acribia si pertinenta discursului analitic, Lucia Simona Dinescu se arata sensibila si la portanta etica a teoriilor discutate, propunind o cale de mijloc: «postumanismul moderat-critic, realist-pragmatic», care vede in virtualitate «conditia virtutii si a virtuozitatii umane, prin implicarea responsabila atit in chestiunile etice ridicate de domeniul biotehnologiilor, cit si in reprezentarile artistice sau in creatiile umane in care esteticul, coroborat cu societalul, incearca sa exprime caracterul incorporat al fiintei»."
8-14 noiembrie 2007, Observator Cultural - Ana-Maria Popescu
"In volumul Corpul in imaginarul virtual Lucia Simona Dinescu abordeaza sincronic o tema de cele mai multe ori ocolita chiar si de cei pasionati: fiinta umana perceputa drept cyborg, avatar online sau entitate transgenica. Este o noua perspectiva asupra conceptului de corp, replicile acestuia ca entitate virtuala si mutatiile pe care le produce implicit la nivel cultural."
18 ianuarie 2008, România literară - Sorin Lavric
"Corpul in imaginarul virtual este o incursiune temeinic documentata in toate domeniile in care perechea om-calculator a inceput sa faca cariera: inginerie genetica, arta, religie, filosofie, ideologie, terapie medicala sau neurotehnologii. Perechea om-calculator se afla intr-un echilibru incert, ca intr-o competitie in care nu poti spune de la inceput de partea cui vor inclina sortii izbinzii."
13 decembrie 2007, Cotidianul - Andra Matzal
"Stabilind din capul locului ca virtualul nu se opune nici realului, nici umanului, autoarea trece in revista cele mai importante momente ale ontologiei, asa cum se prezinta ea la ora actuala, cind milioane de oameni isi muta, mai mult sau mai putin, viata in spatiul virtual. Cyborgul, adica «interfata intre organic si cibernetic», avatarul, adica «limita intilnirii dintre uman si reprezentational», si entitatea transgenica, «conlucrarea intre biologic si tehnologic», sint personajele principale ale acestui studiu dedicat modului in care corpul uman se modifica odata cu tehnologizarea accelerata. Autoarea urmareste, pe de-o parte, ceea ce Jean Baudrillard si Paul Virilio descriau cu multi ani in urma drept «tehnoapocalipsa», adica o dizolvare a ceea ce inseamna uman in fata a ceea ce aduce masina, iar pe de alta parte, teoriile cyberfeminismului, miscare care la noi este deocamdata un simplu exotism printre multe altele. Ce incearca Lucia Simona Dinescu in studiul ei nu este sa dea verdicte: nu adopta nici discursul panicard al scolii franceze, nici relativismul si nici nu trece cu vederea inconsecventele feministelor. Ci incearca sa puna la indemina cititorului un aparat bine documentat cu ajutorul caruia acesta sa poata intelege mai bine care sint radacinile acestui fenomen si ce anume s-a schimbat la nivelul destul de des ignorat in acest domeniu, cel al corporalitatii, odata cu patrunderea tehnologiilor savante din cartile de cyberpunk in viata cotidiana."
12-18 ianuarie 2008, Suplimentul de cultură - Constantin Vica
"E admirabil traseul facut in jurul conceptului de virtualitate. In fiecare capitol, in functie de fundalul pe care se manifesta corporalitatea (interfata sau proteza, problema ontologica sau sociala etc.), virtualitatea capata noi sensuri. In mare, virtualitatea e o extindere de virtus-uri, o alta categorie a existentei care nu se poate reduce la nici unul dintre elementele care o compun. E interesanta aceasta pozitie pragmatista si anti-esentialista, care insista pe rezonabilitatea abordarii: se respinge disolutia corpului in spatiul virtual, insistindu-se mai degraba pe extinderea perceptiei si a «faptului de a fi in lume». La fel de interesanta este si respingerea, de pe pozitia cognitiei situate, a unui transumanism apocaliptic, in care indivizii ies din limitele corpului lor pentru a trai, computational, doar la nivel cognitiv, o noua viata."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus