TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Lege şi fărădelege în lumea românească veche

Dan Horia Mazilu
Istoric al literaturii romane vechi, profesorul Dan Horia Mazilu dezvaluie in acest volum, cercetind minutios cronici muntene sau moldovene, o lume...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0150-4
EAN-16: 973460150
Dimensiuni: 16x23,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Istoric al literaturii romane vechi, profesorul Dan Horia Mazilu dezvaluie in acest volum, cercetind minutios cronici muntene sau moldovene, o lume medievala romaneasca incarcata in toate straturile ei de violenta. Din relatarile cronicarilor se contureaza o „paradigma insingerata” ce insoteste primele timpuri de istorie statala a Tarii Romanesti si Moldovei, caci puterea se cistiga si era pastrata prin mijloace deloc pasnice si se pierdea adesea prin suprimarea detinatorului ei. Dar tensiunea si relatiile conflictuale caracterizeaza in egala masura centrul, ca si periferia, violenta este atit a voievozilor, cit si a marginalilor. Hoti, tilhari, falsificatori, desfrinati si prostituate, ucigasi alcatuiesc o lume pestrita, mintuita citeodata prin imaginarul popular al haiduciei, insa traind prin violenta si ale carei cruzimi erau reprimate prin pedepse nu mai putin crude. Daca, asa cum s-a spus, violenta face incontestabil parte din definitia Evului Mediu european, cartea lui Dan Horia Mazilu confirma din plin ca nici cel romanesc nu face exceptie.

Cuprins extins:
Listele tragice din cronici
Un lexic al violentei
Un „rezervor” pentru delincventa: marginalii
Hotia domestica
Banii „publici” – o tentatie permanenta
Falsificatorii
Violenta voievozilor
Un „Dracula” pe care Occidentul l-a ratat
Inamicii „istoriei” sau pustiirea ca forma extrema a jafului
Tilharii de drumul mare
Jafuri si crime cu voie de la Domnie
Haiducii – niste tilhari mintuiti de imaginarul popular
Represiunea sau despre o ordine niciodata atinsa
Ocna – o anticamera a mortii
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Pagini: 560
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
istorie, antropologie, legislaţie, evul mediu, românia, ţara românească, moldova, haiducie, cruzime, reprimare
  • Dan Horia Mazilu - Autor
    Dan Horia Mazilu (1943-2008), profesor universitar, doctor in filologie, membru corespondent al Academiei Romane, director general al Bibliotecii Academiei Romane, membru al Uniunii Scriitorilor. Dintre lucrarile sale, amintim: Cronicari munteni (1978); Proza oratorica in literatura romana veche (2 vol., 1986-1987); Recitind literatura romana veche (1998; Premiul Academiei Romane); Noi despre ceilalti. Fals tratat de imagologie (Polirom, 1999); O istorie a...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

noiembrie 2006, Scrisul românesc - Gabriel Coşoveanu
"Dan Horia Mazilu ne ofera, prin Lege si faradelege in lumea romaneasca veche, inca un set de scene de viata parte privata, parte oficiala, toate surprinse cu un ochi detasat, chiar usor amuzat, de istoric al mentalitatilor ce-si face prob datoria de a-si dubla conjecturile ori presupunerile cu solide documente (sistemul ranforsant de note si trimiteri bibliografice este impresionant). Distribuirea, pe mici capitole ca si autonome, a unei explorari ce depaseste 500 de pagini, asigura confortul estetic, asimilabil vizionarii unei pelicule de epoca realizate cu mijloace moderne, pentru a nu se rata nici un unghi avantajos de filmare."
ianuarie 2007, Dilemateca - Luminiţa Corneanu
"Volumul vorbeste despre raporturile de putere in lumea romaneasca veche, in care violenta era principalul instrument de a obtine tronul, de a-l pastra si de a guverna tara, unica modalitate cit de cit eficace de a contracara violenta generata de altii (adversari, tilhari la drumul mare), uneori aparind chiar ca principiu de construire a vietii personale (femeia invinsului devenind «prada» invingatorului)."
13 decembrie 2006, Adevărul literar şi artistic - Adrian Majuru
"Cea mai sintetizata cronica a istoriei nocturne romanesti focalizata pe medieval, dar care respira in actualitate, este opera profesorului universitar Dan Horia Mazilu. Lucrarea Lege si faradelege in lumea romaneasca veche raspunde multor cerinte stiintifice in complexul pasaj istoric uman: de la obiceiuri si cutume la talmacirea si «imblinzirea» lor prin legi; de la preocupari si maniere de a trai viata la limita legii si dincolo de ea la o varietate de mentalitati, care la rindul lor au nuante si volume diferite de manifestare in functie de situarea sociala a posesorului. De la voievod la delincventul umil, violenta se hraneste cu puterea celui care loveste, stigmatizeaza, ucide, blesteama, se substituie legii sau o incalca de-a dreptul. Dan Horia Mazilu decupeaza cu precizie chirurgicala peisajele negative din socialul rominesc vechi, le discuta din perspectiva interdisciplinaritatii si le argumenteaza cu documente de mare valoare istoriografica."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus