TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Bunul, răul şi urîtul în cinema

Andrei Gorzo
Colecții/Serii: Cinema
Andrei Gorzo debuteaza editorial cu acest volum si ofera cititorilor comentarii pe marginea celor mai importante filme care au rulat in ultimii ani...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1364-9
EAN-16: 978973461364
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Andrei Gorzo debuteaza editorial cu acest volum si ofera cititorilor comentarii pe marginea celor mai importante filme care au rulat in ultimii ani pe marile ecrane din Romania.

 

 

„Cum functioneaza filmele? Daca le vezi asa cum trebuie – adica la cinema, fara intreruperi – filmele ti se intimpla. Intimplarile din ele raman intiparite in programul zilei tale, undeva intre celelalte intimplari pe care le-ai trait si cele pe care le vei visa la noapte. Nici cartile (care necesita operatia de transformare a cuvintelor in imagini si intimplari), nici teatrul (unde ti-e mai greu sa pierzi constiinta civilizatoare a faptului ca urmaresti un joc), nici muzica pop (extrem de puternica, dar fara bonusul acela al puterii continute in fapte, intimplari si personaje; si apoi, filmele contin si muzica), nici macar evenimentele sportive (din nou, elementul acela de joc, care nu dispare cu totul, oricit de mare ar fi investitia ta emotionala) nu ti se intimpla in felul asta, la intensitatea asta. Poate ca si de-aici vine vorba ca oricine e critic de film: cine sa stie mai bine ca tine ce ti s-a intimplat?“ (Andrei Gorzo)

Data apariției: 2009
Editura: Polirom
Pagini: 360
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
artă contemporană, cinematografie, film, comentarii, recenzii, critică de film
  • Andrei Gorzo Andrei Gorzo - Autor
    Andrei Gorzo este critic de film, asistent universitar si doctorand la Facultatea de Film din cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, selectioner al Festivalului International de scurt si mediumetraj „NexT”. Modereaza...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

mai 2010, Dilemateca - Florin Barbu
"Bunul, raul si uritul in cinema (veti afla si despre alegerea titlului citind atent cronicile) este cartea unui dependent de cinematograf, pentru care intunericul salii este locul unde se naste si moare lumina fondatoare a unei iluzii care – asa cum spunea Pauline Kael – conteaza in viata: filmul."
aprilie 2009, altiaşi.ro - Denisa Ilaşcu
"Gorzo nu este incrincenat, nu cauta greseli acolo unde nu exista. Recunoaste merite si critica filmele fara a le transpune in imagini, tehnica scolareasca pe care o refuza cu obstinatie. Opinia ta initiala despre film aproape ca nu mai conteaza, impresia lui Gorzo este, desigur, cea pe care ai avut-o din prima clipa, dar pe care nu ai constientizat-o. Bunul, raul si uritul in cinema este un volum rafinat prin idei, dar simplu prin limbajul colocvial si umorul dibaci. Si mai e o metoda placuta de a invata cine sunt Brad Bird sau Laurent Cantet si cu ce se ocupa ei."
28 mai 2009, Cultura - Mihai Fulger
"Primul lucru care il individualizeaza pe Andrei Gorzo intre confrati este faptul ca majoritatea cronicilor sale sint autentice fictiuni critice, care, prin observatiile subtile, demonstratia coerenta, umorul savuros si reflectiile de moralist transcend efemeritatea acestei specii jurnalistice, putind fi citite, independent de filmele la care fac trimitere, ca literatura de cea mai buna calitate. Doua sint marile atuuri ale autorului: numeroasele intrebari pe care el si le pune (iar noi le simtim citeodata in text) cu privire la obiectul analizei, intr-o incercare constanta de a ajunge la esenta lucrurilor, si lupta sa neobosita cu vorbele (este, fara indoiala, cel mai calofil critic de film roman), care trebuie sa ajunga sa exprime Adevarul Cinemaului si sa dainuie (si chiar dainuie!). Cu asemenea calitati, indelung si temeinic exersate, Andrei Gorzo poate ajunge la acelasi nivel de profunzime cu modelul sau absolut, Pauline Kael, scriitoarea elogiata in primul text al volumului."
15 octombrie 2009, Cultura - Mihai Iovănel
"Citesc cronicile lui Gorzo de aproape zece ani si admiratia mea a fost tot timpul la intilnire – pur si simplu nu poti sa nu admiri pe cineva care scrie ca Gorzo (ventriloc si personal, subtil si vertical, elegant si când face pe smecherul, distant, sclipitor, narativ, construindu-si efectele ca un autor de proza scurta care controleaza la milimetru putinele pagini in care trebuie sa faca totul: sa initieze, sa descrie, sa construiasca, sa convinga, sa provoace, sa emotioneze). Ce te tine in aceste texte-povestiri, in pofida rolului pasiv, neinsemnat si periferic pe care ti-l atribuie, e caracterul lor literar desavisit. Astepti toata povestea ca sa vezi cum se termina. Baieti, aceasta este arta.   "
Andrei Gorzo în interviu cu George OnofreiI, 11-17 aprilie 2009, Suplimentul de cultură - Andrei Gorzo
"Cind sint la film, nu sint constient de faptul ca trebuie sa produc o cronica. Sint insa constient (sau incerc sa fiu) de ce anume fac realizatorii, si cu ce intentii, si cu ce grad de succes. Dar acest efort de a fi lucid nu ma impiedica sa raspund la ce fac ei. Dimpotriva, imi intensifica raspunsurile. Si mi le purifica – in sensul ca, atunci cind un film ma emotioneaza, nu ma emotioneaza pentru ca proiectez eu in el cine stie ce vulnerabilitati de-ale mele, dupa cum, atunci cind ma irita, nu e din cauza ca s-a atins accidental de cine stie ce buba de-a mea. Ce-i drept, nu raspund intotdeauna “pozitiv”, celor mai multe filme le raspund ostil, dar raspund intotdeauna filmului in sine (sau cel putin incerc; evident, mi se poate intimpla sa fiu pe linga), mintilor care l-au creat. Si raspund cu tot ce sint, cu tot ce stiu si cu tot ce am, cu toate simturile si cu toata mintea. Nicicind nu sint mai departe de a ma simti ca un robot, nicicind nu ma simt mai viu ca atunci cind vad un film."
11 aprilie 2013, istoriafilmului.ro - Ioan-Pavel Azap
"Dincolo de orice observatii mai mult sau mai putin indreptatite, Bunul, raul si uritul in cinema se citeste pe nerasuflate, asemeni unui roman de aventuri care ai vrea sa nu se mai termine. Indiferent daca esti sau nu de acord cu parerile sale, cartea lui Andrei Gorzo este seducatoare, atit prin fermitatea demersului critic, care denota un gust sigur desi nu chiar infailibil, cit si prin fluenta scriiturii: Andrei Gorzo stie sa povesteasca fara crispare; si ma refer aici nu atit la subiectul filmului, cit la faptul ca ideile si judecatile de valoare sint expuse cursiv, coerent, intr-un limbaj lipsit de pretiozitate, dar nu colocvial, fara a face abuz de termeni de specialitate."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus