TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Corul leilor PO-GYD-CORULL-20-N-001
Corul leilor
Vezi
galerie

Corul leilor

de György Dragomán

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #316602

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

După ce a publicat câteva romane importante, iată-l pe Dragomán revenind la proza scurtă, pe care o scrie din adolescenţă. Corul leilor este o selecţie de prima mână din rodul a nu mai puţin de treisprezece ani de creaţie. Ceea ce insuflă viaţă povestirilor este ritmul lor, protagoniştii învingându-şi prin muzică temerile, doliul, suferinţele din dragoste, aleanul. În fiecare frază pulsează muzica, răsună jazzul, baladele latino, heavy metalul barbar sau valsurile nobile şi sentimentale, duduie manelele şi popul coreean, bătăile inimii se amplifică, paşii în alergare bat darabana pe pavajul de piatră. În povestirea ce dă titlul volumului, râsul bunicului care-şi consolează nepotul face obiectele ce se odihnesc în sertarele comodei să se cutremure, dând naştere unei polifonii, de parcă toate capetele de leu ce o împodobesc s-ar fi apucat să mârâie în cor. Lumea este privită din multiple puncte de vedere, iar în povestiri monologhează când un băiat sau o fetiţă, când o femeie sau un bărbat în toată firea. Fiecare cântă pe vocea lui, dar toate cântecele au un izvor comun: pasiunea şi curajul de a fi – precum şi o rafinată, dulce melancolie.

extinde
 

Detalii produs

Autor: György Dragomán

Traducător: Ildikó Gábos-Foarţă

Data apariției: august 2020

ISBN: 978-973-468-246-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 296

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

 
 

Opinii editoriale

„Acest volum de proză scurtă este cu adevărat o carte a curajului, ce explorează posibilităţile confruntării. În dificila competiţie, protagoniştii sunt susţinuţi de muzică, fie ca solişti, fie ca simple voci din cor. Puterea muzicii îi ajută atât pe ei, cât şi pe cititori să creadă într-un happy-end.”

Bárka

„Modul ingenios în care György Dragomán foloseşte forma naraţiunii scurte pentru a sonda abisurile psihicului uman este cu adevărat impresionant.”

Süddeutsche Zeitung

„În noul său volum de proză scurtă, György Dragomán a ales să abordeze lucrurile dintr-o perspectivă ce aparţine îndeobşte copilului. Povestirile sale, uneori cu accente suprarealiste, trimit adesea la muzică şi la istoria României, iar structura frazelor este asemănătoare unor căderi de apă.”

Deutschlandfunk

Corul leilor este o carte a iertării, cu un lung şir de păcate şi poveştile din umbra lor, ce le justifică iertarea. E acolo povestea alcoolicului, a cleptomanului, a spărgătorului de bănci, a dependentului de muncă. Povestea omului. A unei lumi în care nu există decât adevăruri fundamentale şi în care toţi caută mântuirea.”

Perspektíva
György Dragomán
György Dragomán
Autor

György Dragomán este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori magh...

vezi autor