TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cetăţile de scăpare CA-IOB-CETIDS-20-N-001
Cetăţile de scăpare
Vezi
galerie

Cetăţile de scăpare

de Ioan Barb

Titlu apărut în colecția Școala ardeleană de poezie la Școala Ardeleană

Id: #323446

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

"Autobiografismul ca energie poetică nu s-a stins odată cu creațiile lirice ale promoției nouăzeci, iar asta dovedește că poezia este mereu dispusă la acumulări din domeniul prozei și dramaturgiei. E o mare poftă de poveste și confesiune, directă, nu obligatoriu sublimată – sau sublimată numai atâta cât cred autorii că le e de folos pentru a-și încropi propriile viziuni. În această carte, cele mai multe dintre poeziile „sub acoperire”, deghizate în straiele narativității, gravitează în jurul figurii tatălui, cel cât se poate de real, dar și cel de deasupra lumii, sau timpul însuși: „Seara când se întorcea de la fabrică/ tata își tăia bătăturile palmelor cu briciul/ le așeza tacticos pe un colț de ziar/ literele de plumb se imprimau pe carnea moartă/ [...] / apoi le scutura în soba de tuci/ [...] / ce vezi tată în întuneric/ arunca mucul țigării în curte/ – un mic meteorit aterizând în iarbă,/ am vrut să ochesc o stea// mi se părea că nu e tata ci meșterul timp/ își privea palmele batjocorite de brici/ bătăturile vor crește din nou/ și bătăturile inimii vor crește/ și bătăturile gândului la fel/ viața va fi acoperită de carne moartă/ până când meșterul timp/ își va târî mantia peste vatră/ dar știu că Tu îl vei demonta într-o zi/ îi vei unge fiecare bucată cu vaselină/ îl vei închide în cufărul uitării/ și oasele tatei vor lumina în pământ/ va crește carne nouă pe ele/ prin ochiul de geam va străluci sărbătoarea/ palmele lui moi îmi vor mângâia fața din nou.”
În esența ei, poezia lui Ioan Barb din prezentul volum este una religioasă, îmbrăcată în haine profane. Toate celelalte obsesii și viziuni gravitează în jurul acestei „cetăți de scăpare”, ale cărei ziduri erup din inimă, nu fără „amarul tristeții din pricina căruia ai închis cerurile”.
Când deschideți această carte, nu intrați ca pe stadion: poezia se roagă." - Ioan Es. Pop

* * *

"Nimic nu e mai miraculos decât cuvântul care îmbracă în veșminte de sărbătoare gândul. În spatele fiecărui cuvânt e o poartă. Dacă o vei deschide, în fața ta se va înălța o cetate cu turnurile umbrite de eternitate. Aici poți să rămâi și nu ți se va cere nimic. Nu te va întreba nimeni cine ești și de unde ai venit! Și nimeni nu va afla că ai găzduit în acest loc. Noaptea, cuvintele tale coboară din turn și îți dau binețe. Și nimeni nu îți cere socoteală pentru ce ai venit și ce cauți în locul acesta sfânt, în care te așteaptă poemele pe care nu le-ai scris încă. Să le botezi cu numele tău, să le aduci la viață..." - Ioan Barb

Pe copertă: Muntele Athos, vedere dinspre miazăzi. Frescă pe biserica Mănăstirii Polovragi.



Alte titluri pentru PaulAretzu (prefatator):
Scriitori care au devenit amintiri (2022) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Ioan Barb

Prefaţator: Paul Aretzu

Data apariției: decembrie 2020

ISBN: 978-606-797-594-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 60

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Școala Ardeleană

 
Toate categoriile:
Cărți Ficțiune >> Cărți de Poezii
Ioan Barb
Ioan Barb
Autor

Ioan Barb (n. 5 noiembrie 1960, în Călan, Hunedoara) profesează avocatura și est...

vezi autor