TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Casa tăcerii PO-ORP-CASA0T-14-N-001
Vezi
galerie

Casa tăcerii

de Orhan Pamuk

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom, Seria de autor Orhan Pamuk la Polirom

Id: #238619

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Premiul Nobel pentru Literatură 2006
 
 
Casa tăcerii (apărut în original în 1983) este al doilea roman al lui Orhan Pamuk, pentru care primește în Turcia premiul Madaları, apoi Prix de la Decouverte Europeenne (1991, pentru traducerea franceză) și o nominalizare la Man Asian Literary Prize (2012, pentru traducerea engleză).
 
 
Scriitura lui Pamuk, deja matură și rafinată, își definește aici temele ce îi vor deveni în scurt timp definitorii: pendularea între istoria Turciei și destinele individuale, iubirea ca amestec paradoxal de obsesie și luciditate, ruptura între generații și fantasmele apropierii de Occident.
 

Ne aflăm în Turcia anilor 1970, o perioadă frământată de nebunie politică. Deși e vară și casa ei e la un pas de plajă, Fatma nu izbutește să se încălzească sub plapuma înflorată. Fatma are nouăzeci de ani, suferă de frig și nu mai poate dormi, așa că își petrece zilele și nopțile amintindu-și frânturi din viața ei plină de tristețe, de venin și de răzbunare. Ca în fiecare an, cei trei nepoți vin în vizită, iar poveștile lor, într-alt fel triste și pline de venin, se întrețes cu istoria ei, pe masură ce păcatele nepoților îi aduc aminte de păcatele ei din tinerețe.
 
 
...nimic nu este atât de uimitor ca viața. În afară de scris. Da, desigur, în afară de scris – singura consolare.” - Orhan Pamuk
extinde
 

Detalii produs

Autor: Orhan Pamuk

Traducător: Luminiţa Munteanu

Data apariției: noiembrie 2014

Titlu original: Sessiz Ev

ISBN: 978-973-46-4905-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 360

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: destin, răzbunare

 

Opinii editoriale

Pamuk cuprinde în romanul său mult teritoriu fără ca măcar să se îndeparteze de locul acțiunii. Casa tăcerii e un loc al fanteziei, al amintirilor, al filosofiei. Cartea este densă, străbătută la tot pasul de idei inspirate din istorie, religie, memorialistică, politică, dar nu dă nici o clipă impresia că te afli în fața unui material didactic, căci cititorul își dă seama că toate aceste reflexii din diverse domenii și discipline sunt de fapt rupte din viața noastră: frânturi veridice din lăuntrul fiecarui personaj.”

The New York Times

În Casa tăcerii, semnificația unei mașini conduse cu viteza aduce aminte de scenele din Marele Gatsby, deși înțelesul pe care-l capătă în romanul lui Pamuk este diferit: se prea poate ca vechea generație să aibă încă lucrurile sub control, însă acești tineri sunt forța nestăpânită care mai devreme sau mai târziu va conduce lumea.

The Guardian
Orhan Pamuk
Orhan Pamuk
Autor

Orhan Pamuk s-a născut în 1952, la Istanbul, şi a crescut într-o familie numeroa...

vezi autor