TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Corigent la limba română 978-973-896-812-7
Corigent la limba română

Corigent la limba română

de Ion Minulescu

  • Transport gratuit la comenzile de peste 120 de lei
  • Ambalare gratuită a cadoului
 

Descriere produs

A fost odată că niciodată...
Pe vremea aceea lumea basmelor nu fusese încă anexată la rubrică faptelor diverse. Bunicii și nepoții păreau aproape de aceeași vârstă. Anii copilăriei sunt însă că musafirii din mahala. îi primești cu același surâs pe buze, îi cinstești cu dulceața și cafea și-i petreci până la ușă cu refrenul obișnuit: „Cand mai poftiți pe la noi?". Abia târziu de tot începi să-ți dai seamă că cei care vin mereu nu mai sunt cei care plecaseră odată.
Pe vremea aceea împăratul era totdeauna foarte bătrân, iar unicul fecior al împăratului, foarte tânăr. Prea marea diferență de vârstă dintre tata și fiu nu da nimănui încă nimic de binuit. Astăzi, cărturarii chemați să stabilească genealogia familiilor imperiale ar găsi-o poate suspectă. Pe vremea aceea, însă, bătrânii se bucurau la fel că ținerii de toate prerogativele fizice ale vieții normale, și împăratul era cu atât mai mare și mai slăvit cu cât putea să aibă copii la o vârstă când muritorilor de rând nu le mai este îngăduit să aibă decât regrete și amintiri.
În Corigent la limbă română locvacitatea se amestecă cu un fel de melancolie, care da cărții, interesantă și că document, o oarecare nobleță. Dar „misticul“ este și aici în toi, potrivit până la un punct cu copilăria unui român din preajmă Oltului, replică mai zgomotoasă „medelenismului“ lui Ionel Teodoreanu. Este plină de haz scenă tezei la limbă română. Eroul, elev în clasă a VI-a, având a scrie despre Umbră lui Mircea. La Cozia, își aduce aminte că mănăstirea n-are turnuri și că umbrele turnurilor nu cad până peste apa Oltului: „Eram așa de sigur c-am să fac cel mai bun concurs din clasă, că nu mai am răbdare s-aștept. Mă ridic dar, după cum este obiceiul în școală, cu degetul arătător de la mână dreaptă în sus și cer cuvântul. Profesorul, care de pe catedra observă mai dinainte enervarea mea, mă întreabă – mișcând nedumerit din cap, ce vreau. În jurul meu, câțiva elevi s-au oprit din scris și curioși mă fură cu coadă ochiului. Eu nu mai aștept să fiu întrebat a două oară ce vreau: – Poezia Umbră lui Mircea. La Cozia nu este adevărată, domnule profesor...“ Izbit în certitudinile lui, profesorul da pe ușă afară pe junele critic.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Ion Minulescu

Data apariției: 2008

ISBN: 978-973-896-812-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 208

Dimensiuni: 13x20 cm

Editura: Blassco

Pagini: 208

Limba: Română

Hârtie: 80g/m

 
Toate categoriile:
Ficțiune/ Literatură >> Literatură pentru tineri
Ficțiune/ Literatură >> Literatură română
Speciale >> Marea Unire a scriitorilor români
 
Cuvinte cheie:
copilărie, bibliografie școlară, consecințe
Ion Minulescu
Ion Minulescu
autor

Ion Minulescu (1881-1944), poet şi prozator, a fost un reprezentant de seamă...

vezi autor