TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cartea de la Uppsala CR-GED-CARDLU-16-N-001
Vezi
galerie

Cartea de la Uppsala

de Gellu Dorian

Id: #242699

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Părăsind România, în căutarea libertății și a unei vieți mai bune, chiar și în momentul când acestea se puteau găsi și acasă, personajele din romanul meu au decis să emigreze peste ocean. Pentru unii emigranți, resemnarea și liniștea reprezintă țelul atins. Pentru alții, mizele sunt mult mai mari și, cu cât mai imposibil de rezolvat, cu atât mai pline de perspective. Apar ca scop unic definirea identității și restabilirea unui adevăr istoric, pentru care merită să dai totul. Și, cum adevărul despre țara ta, falsificat de istorici, poate sta ascuns într-o carte cum este cea descoperită într-un anticariat din Uppsala, miza pe o astfel de sursă devine palpitantă și de neînlocuit. Romanul nu-și propune să rezolve acest adevăr, ci să ilustreze o preocupare extravagantă a unui emigrant în contextul unei vieți dure, dar normale, așa cum este cea din Megalopolisul american, pe fondul unei ignoranțe crase de acasă, fără nici o perspectivă decât cea a traiului firesc și a curgerii timpului peste adevăruri de diferite dimensiuni și importanțe.” - Gellu Dorian



Alte titluri pentru GelluDorian (autor):
Cealaltă viață (2019) ,
Schisme (2022) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Gellu Dorian

Data apariției: ianuarie 2016

ISBN: 9789732331125

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 364

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Cartea Românească

Teme: adevăr, libertate

 

Opinii editoriale

Imensul bloc Duane House, dintr-un oraș din Statele Unite, adăpostește o «multinațională» de colocatari care număra, pe lângă alte sute de nații, și câteva sute de români, nu toți cu domiciliul fix acolo, cei mai mulți dintre ei fiind în tranzit spre nimic sigur în nici o direcție. În cadrul acestei comunități pestrițe care nu-și găsește palierul unificator, despre românii emigranți nu se vorbește ca despre celelalte etnii, ci – pe bună dreptate – ca despre o ceată de pripas pe Pământul Făgăduinței, dezordonată și gata să se autodistrugă. Ce nu se înțeleg românii la ei acasă, d-apoi în altă parte! Gellu Dorian ilustrează, cu fina putere de pătrundere a psihologiei noastre, o Românie pitorească localizată aiurea, în toată mizeria și mai puțin splendoarea ei de pretendentă la visul american care întârzie să apară.

Vasile Spiridon

Gellu Dorian a reușit să ajungă la un nivel al scriiturii ce îl face demn de invidiat de oricare alt prozator al momentului. El reușește să transforme în subiect literar orice, aceasta fiind, de fapt, marea performanță dorită, implicit sau explicit, de adevărații creatori ai lumilor posibile.

Personajele din acest nou roman al său trasează un cu totul alt tip de aventură existențială, în care visul american devine realitate greu de părăsit, inclusiv cu mulți români prinși în această nebuloasă, aventuri intelectuale dintre acelea cu care autorul ne-a delectat în precedentele romane, parade uriașe de epic de foarte bună calitate, informații enciclopedice, mereu secondate de comentarii și conexiuni ce țin de autarhia romanului puternic din ultimele decenii, un greu de egalat amestec între lumi, întâmplări derulate în țară rezonând seducător cu cele petrecute sub cerul celui mai puternic continent al lumii, toate acestea, rezumând, fac o reverență care vine din istoria tuturor lumilor și spațiilor în fața megaimaginii ce deschide și închide un roman de forță.

Constantin Dram
Gellu Dorian
Gellu Dorian
Autor

Gellu Dorian (n. 1953, Botoșani), a debutat editorial în 1974, în Caietul debuta...

vezi autor