TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Alesul HF-THM-ALESUL-14-N-001
Vezi
galerie

Alesul

de Thomas Mann

Titlu apărut în colecția Seria de autor Thomas Mann la Humanitas Fiction

Id: #232588

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„Până la urmă, cum stau lucrurile cu această carte, povestea păcătosului bun, povestea unui papă? Este una dintre ultimele scrise de Thomas Mann, publicată când autorul avea 76 de ani şi, fără îndoială, face concurenţă celor mai îndrăzneţe romane contemporane, încălcând simultan tabuul erotic şi pe cel religios. Cel mai bine o defineşte călugărul Clemens, povestitorul: «o poveste groaznică şi totodată înălţătoare». E vorba de o istorie medievală, şi tot rafinamentul trubadurilor, truverilor şi minnesängerilor se topeşte în acest adevărat poem, dându-i frumuseţi în măsură să-l satisfacă pe cel mai citit cititor. Ironia plină de înţelegere pe care autorul şi-ar putea-o plasa pe scut, ca semn de nobleţe, atinge şi ea nivelul cel mai înalt din toată creaţia thomasmanniană. Luminează pur şi simplu toată povestea. Şi, nu în ultimul rând, deşi aproape libertină, Alesul e, totuşi, o carte (cu) morală.” (Ioana PÂRVULESCU)

 

Thomas Mann şi-a scris romanul Alesul în ultima parte a vieţii, în 1951. Nicăieri în opera lui nu există, ca în Alesul, o mai puternică senzaţie de spectacol narativ, lingvistic şi de idei în dialog, menit delectării şi amuzamentului. Este îndeobşte cunoscut obiceiul prozatorului de a le citi membrilor familiei capitole din cărţile la care lucra, astfel încât uneori îşi permite mici aluzii la reacţia ascultătorilor, le face cu ochiul şi îi ia părtaşi. În felul acesta se amuza regeşte şi îi amuza pe cei din jur. Păcătosul cel bun, tema lui Hartmann von Aue, în atingere cu tema faustică, goetheană, a diavolului bun, construiesc laolaltă „o poveste ce dă pe-afară de orori trupeşti şi oferă o dovadă înfricoşătoare despre tot ce este în stare să facă trupul, fără şovăială sau refuz”. Emoţiei i se opune ironia, dusă până la limita-limitelor.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Thomas Mann

Ediţie îngrijită de: Ioana Pârvulescu

Traducător: Corneliu Papadopol

Prefaţator: Ioana Pârvulescu

Data apariției: aprilie 2014

Titlu original: Der Erwählte

ISBN: 978-973-689-695-8

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 328

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas Fiction

Teme: creștinism, umor, emoții

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,E nemaipomenit să te delectezi cu muzica în proză a lui Thomas Mann. Iar în momentul în care orchestra este formată din cuvintele limbii române iar dirijor este un traducător precum Corneliu Papadopol......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„Ceea ce, dincolo de ironia şi de virtuozitatea lui, era suflet, fidelitate, responsabilitate şi putere de a iubi – timp de zeci de ani cu totul neînţelese de publicul german –, tocmai asta va menţine vii opera şi amintirea lui Thomas Mann.”

Hermann HESSE

„Rareori se întâmplă să nu aibă dreptate cel ce scoate la iveală păcătoşenia din fapta bună, dar Dumnezeu priveşte cu îndurare fapta bună, chiar dacă îşi are rădăcina în porniri trupeşti.”

Thomas Mann
Thomas Mann
Thomas Mann
Autor

Laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 1929, Thomas Mann este privit dr...

vezi autor
Ioana Pârvulescu
Ioana Pârvulescu
Ediţie îngrijită de, prefaţator

Ioana Pârvulescu predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din Buc...

vezi autor