TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Turnul CV-UWT-TUIDAS-13-N-001
Vezi
galerie

Turnul

de Uwe Tellkamp

Titlu apărut în colecția Byblos la Curtea Veche

Id: #208201

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Istorisiri dintr-o ţară scufundată
 

Descriere produs

Germania de Est, anii ’80: locuitorii Turnului, un cartier rezidenţial din Dresda, încearcă să îşi conserve cu orice mijloace universul cultural. În spaţii sufocate sub tuşele de gri tot mai groase ale regimului comunist, burghezia est-germană se străduieşte să evadeze din monotonia şi absurditatea unui regim ostil, dedicându-se propriilor preocupări intelectuale şi profesii liberale.

 

Atât o frescă social-politică, cât mai ales un roman despre identitate, Turnul aduce în prim-plan evoluţia lui Christian Hoffman, un Wilhelm Meister în tradiţia bildungsromanului german, fiu al unui reputat chirurg şi aspirant el însuşi la o carieră medicală. Încă adolescent la începutul romanului, Christian se confruntă cu atitudinile opresive ale instituţiilor statului — şcoala, organizaţia de tineret, armata —, care urmăresc, prin sancţiuni şi propagandă, supunerea şi colonizarea culturală a individului în numele Omului nou.


Marginalizat şi izolat, Christian nu este însă singur: Turnul este populat de numeroase personaje, unele mai extravagante decât altele, şi poveşti întreţesute pe fundalul ultimilor ani dinaintea căderii Zidului, care construiesc o perspectivă de ansamblu asupra vieţii publice şi private a clasei de mijloc într-o Republică Democrată Germană aflată în declin, o ţară în care trei generaţii se îndreaptă — uneori involuntar, alteori cu nerăbdare — spre tumultul Revoluţiei din 1989, care, în cele din urmă, va pune Turnul la pământ.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Uwe Tellkamp

Traducător: Vasile V. Poenaru

Data apariției: 2013

Titlu original: Der Turm. Geschichte aus einem versunkenen Land

ISBN: 978-606-588-517-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 838

Limbă: Română

Dimensiuni: 15x23 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Curtea Veche

Teme: comunism, dictatură, identitate, societate

 

Opinii editoriale

Tapiserie luxuriantă de personaje, ţesută din o mie şi una de schiţe şi situaţii şi presărată cu digresiuni poetice, Turnul aduce la viaţă din nou acea Germanie-fantomă. […] un monument al anti-memoriei ridicat împotriva uitării.

Le Monde

„Turnul este o poveste dintr-o ţară scufundată care descrie ultimii ani ai comunismului cu o intensitate inegalată de nicio altă operă literară germană de după 1989. Aşa cum astăzi privim lumea pierdută a burgheziei germane prin ochii lui Thomas Mann, tot aşa generaţiile viitoare vor citi romanul lui Tellkamp pentru a descoperi inerţia şi implozia RDG.

Süddeutsche Zeitung

[…] o capodoperă. […] Tellkamp reprezintă viaţa în RDG printr-un limbaj şi un stil absolut fermecătoare.

De Groene Amsterdammer