TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Filiera Bellarosa şi alte povestiri PO-SAB-FIBIAP-11-N-001
Filiera Bellarosa şi alte povestiri
Vezi
galerie

Filiera Bellarosa şi alte povestiri

de Saul Bellow

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #207166

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Filiera Bellarosa și alte povestiri este cea mai cuprinzătoare anto­logie de nuvele și povestiri a lui Saul Bellow. Povestirea care da titlul volumului este relatarea unui „expert în amintiri“, ce reme­moreaza relația  cu Harry Fonstein și soția lui, Sorella. Palpitantă istorie a lui Harry, un evreu evadat dintr‑o închisoare italiană în anii celui de‑al Doilea Război Mondial cu ajutorul lui Billy Rose, o celebritate din lumea showbizului newyorkez, este și un pretext pentru analiză relației dintre evreul european și evreul ameri­canizat, dar și o poveste despre memorie și uitare, despre oameni și ceea ce îi leagă ori îi desparte. Plasate adesea – dar nu exclusiv – în Chicago și în anii Marii Crize economice din perioada interbelică, istoriile incluse aici sunt o imagine a unei lumi și un studiu fascinant asupra naturii umane. Ele ilustrează forță de analiză și talentul de povestitor ale lui Bellow, fiind impregnate cu ironia fină și subtilă ce reprezintă una din mărcile sale stilistice. 

extinde
 

Detalii produs

Autor: Saul Bellow

Traducător: Maria Zirra

Prefaţator: Janis Bellow

Data apariției: 2011

Titlu original: Collected Stories

ISBN: 978-973-46-1583-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 648

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: război

 

Opinii editoriale

"Filiera Bellarosa… este dovada puterii neobisnuite pe care o exercita laureatul din 1976 al Premiului Nobel asupra cititorilor sai, prin intermediul (…) prozei scurte. Cele 13 povestiri care compun acest volum pot fi impartite in doua grupe: pe de o parte, scrieri fictionale de dimensiuni apreciabile, cu un fir narativ complex, care par a-si fi avut geneza in proiecte romanesti abandonate; pe de alta parte, povestiri clasice, dense, a caror actiune se desfasoara deseori pe parcursul unei singure zile si care se concentreaza in jurul unui singur personaj. Ambele tipologii au in comun o tema care revine obsesiv in opera lui Bellow: atitudinea ambivalenta fata de avantajele si neajunsurile rememorarii trecutului."

nr. 62, iulie 2011, Dilemateca - Dragoş Zetu

"In cele mai multe dintre povestirile volumului Saul Bellow revine la obsesia evreitatii, la amintirea holocaustului sau la plaga singuratatii si exilului."

22 martie 2011, Ziarul de duminică - Stelian Ţurlea

"Recenta publicare a prozei scurte a lui Bellow (desigur, la aceeasi editura Polirom!), Collected Stories/Filiera Bellarosa si alte povestiri, ma convinge pe deplin ca acest longeviv scriitor american a avut, cu adevarat, o viziune epica asupra lumii, viziune materializata – spontan si cumva irepresibil – in cartile lui. Ca atare, acest masiv tom, numai in aparenta de „proza scurta”, prezinta un sir semnificativ de „proiecte” romanesti de-ale lui Saul Bellow, „deturnate” cumva de la „scopul” lor initial. De aici, varietatea personajelor si decorurilor – ivite in etape diferite de creatie si, mai ales, in contexte biografice specifice. Asemenea marilor prozatori, Bellow sesizeaza efemeritatea si fragilitatea din structura de profunzime a marilor idealuri omenesti. In opera lui de ansamblu, scriitorul le diseca necrutator, privindu-le (si acceptindu-le!) totusi cu infinita simpatie."

16 aprilie 2011, Suplimentul de cultură, nr. 310 - Codrin Liviu Cuţitaru

"Cele treisprezece proze scurte abordeaza teme diverse precum Holocaustul, americanizarea evreilor, iubirea, moartea, boala, singuratatea, familia, politica, paradoxurile modernitatii, constiinta. Filiera Bellarosa sta marturie pentru strasnicul talent al lui Saul Bellow de a transfigura estetic realitatea si de a nuanta subtil o idee grea, cum ar fi aceea a memoriei post-Auschwitz.
Preferind sa priveasca si sa denunte ororile istoriei prin lentile colorate cu umor si ironie, scriitorul si-a asumat riscuri enorme. Sa scrii despre Holocaust si despre istoria evreilor intr-un asemenea registru ar fi putut fi un exercitiu de echilibristica fatal, trecut insa cu brio de Saul Bellow. Risul sau este o proba a rezistentei spiritului uman in fata raului, este risul curajului si al sfidarii."

12 mai 2011, Observator cultural nr. 574 - Dana Pîrvan Jenaru

"La lectura acestor povestiri te izbeste nu doar profunzimea comica a viziunii lui Bellow asupra secolului XX, ci si superba economie de mijloace cu care autorul creioneaza personaje memorabile, ce isi gasesc astfel locul in acest veac american.” 

New Statesman

"Inteligenta lui Bellow este cu adevarat umana, patrunzatoare si generoasa. Spre deosebire de multi alti scriitori, el nu isi trateaza cititorul ca pe un idiot si nici nu il priveste de sus; el ii ofera o mina de ajutor sau o scara facuta dintr-o proza de o claritate uimitoare. Cel care o urca are o perspectiva unica asupra universului uman. Cartea aceasta este indispensabila.” 

The Guardian

"Bellow, spre incintarea noastra, este singurul prozator care poate sa scrie despre suflet intr-un mod care sa nu sune demodat.” 

The Spectator
Saul Bellow
Saul Bellow
Autor

Saul Bellow s-a născut în 1915 la Montreal, în Canada, într‑o familie de emigran...

vezi autor