TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Mă numesc Roşu PO-ORP-M000NR-11-N-001
Mă numesc Roşu
Vezi
galerie

Mă numesc Roşu

de Orhan Pamuk

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom, Seria de autor Orhan Pamuk la Polirom

Id: #205087

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Premiul Nobel pentru Literatură 2006

„Un român extraordinar…Pamuk, cu inteligență  lucidă, dar și prin arabescurile pe care le descriu introspectiile saleamintește de Proust.” (John Updike, The New Yorker)

„Orhan Pamuk nu este altceva decât cronicarul fidel al propriei conștiințe, al unei lumi născute din diferențele dintre Orient și Occident și al unui subiect care a frămantat mințile unor ganditori celebri, precum Heidegger sau Derrida. Romanul sau este o meditație despre autenticitate și originalitate, o opera construită ambițios pe mai multe niveluri dintr-odată.” (Chicago Tribune)

 spui   numesc Roșu este un român polițist e  și cum ai spune  Frații Karamazov e român polițist: nu-i nimic mai adevărat, doar  romanul lui Pamuk este atât de complex, în așa măsură reușește  rupă limitele dintre genuri, încat afirmația nu mai are nici un rost.” (Times Literary Supplement)

Deodată, ceva mi-a năvălit în minte cu atâta repeziciune, încâtpână  pricep despre ce era vorbamâna mea grăsuță apucase deja condeiul și prinsese a schițaîncepand de la piciorul stâng din fațăînălțat în aer, acel cal miraculos pe care nimeni altul nu și l-ar fi putut imaginaDupă ce am legat degrabă piciorul de trup, am trasat, cu îndrăzneală, cu iuțeală, cu nesațdouă linii arcuite despre care, dacă le-ați fi văzutați fi spus: «Omul acesta plin de iscusința pare a fi caligraf, nu pictor!».” (Orhan Pamuk)

extinde
 

Detalii produs

Autor: Orhan Pamuk

Fotograf: Luminiţa Munteanu

Data apariției: 2011

Titlu original: Benim adim kirmizi

ISBN: 978-973-46-1917-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 552

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

 

Din blogul Cartepedia

Cartepedia Cartepedia

,,Scriitori care m-au impresionat (Llosa şi Le Clézio), scriitor ale cărui piese de teatru traduse în limba română nu se găsesc nicăieri (Harold Pinter), scriitori pe care i-am întâlnit la Bucureşti (Or......“

citește mai mult
Cartepedia Cartepedia

,,Mă numesc Roșu e, pe lângă un text cizelat în cele mai mici detalii, un roman imprevizibil. Iar asta nu doar pentru că reușește să ascundă foarte bine identiatea criminalului din povestea cu care înce......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

"Cartea poarta numele unuia dintre personaje, Rosu. Este vorba despre cerneala rosie pe care miniaturistii o foloseau cu atentie, caci se credea ca ea este cea mai aproape de Dumnezeu. De asemenea, cu ajutorul calimarii chinezesti este ucis Unchiul de unul dintre miniaturistii sai, iar singele curs pare a fi calea catre Dumnezeu.
Acest personaj inanimat, care ia cuvintul la un moment dat, este simbolul artei miniaturistilor, dar si al mortii care inseamna reunirea cu divinitatea. Ma numesc Rosu se vrea, astfel, o marturie a unei lumi care te aduce mai aproape de sinele autentic."

29 august 2012, bookaholic.ro - Evelina Bidea

"Artistii de la portile Orientului detineau secretul formelor migaloase, a dantelariilor complicate, prin care au imblinzit marmura dura. Orhan Pamuk le mosteneste rabdarea si transforma lumea interioara a personajelor intr-o serie de arabescuri unduitoare si tensionate. Formele contorsionate si culorile vii dezvaluie povestile din culisele desfatarilor picturale. Miniaturile devin mesaje criptate, prin care s-au scurs toate dramele protagonistilor, cuvintele nerostite la vremea lor si trairile neacceptate. Sint confesiunea finala, in culori dezinhibate, a unui artist care nu vrea sa fie uitat in pigmentii adinci si intunecati."

13 aprilie 2012, BookMag.ro - Adriana Gionea

"Poate ca ati inteles pina acum: pentru oameni ca mine, adica pentru cunoscatorii intr-ale amaraciunii, care preschimba in cele din urma dragostea si suferinta, fericirea si lipsurile in pretextul unei vesnice singuratati, nu exista mari bucurii in viata, dupa cum nu exista nici mari tristeti. Nu spun ca nu-i pricepem pe ceilalti atunci cind sufletele le sint ravasite de asemenea simtaminte; dimpotriva, ii intelegem peste poate pe cei care le traiesc pina la capat. Ceea ce nu pricepem este strania neliniste in care se cufunda sufletul in asemenea clipe. Aceasta neliniste tacuta, care ne intuneca mintea si sufletul, ia locul bucuriei si tristetii pe care ar trebui, de fapt, sa le incercam.” 

Orhan Pamuk
Orhan Pamuk
Orhan Pamuk
Autor

Orhan Pamuk s-a născut în 1952, la Istanbul, şi a crescut într-o familie numeroa...

vezi autor