TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Zilele şi jocul PO-NOM-ZILEIJ-12-N-001
Zilele şi jocul
Vezi
galerie

Zilele şi jocul

de Norman Manea

Titlu apărut în colecția Seria de autor Norman Manea la Polirom

Id: #205414

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Tânărul inginer Ben Despina, angajat într-un institut de proiectare din orașul natal în care a revenit după absolvirea studiilor, încearcă  se adapteze atît cerințelor profesionale, cît și atmosferei provinciale larvare. Interiorizat, de o sensibilitate extremă, el resimte impactul cu realitatea  pe o perpetuă agresiune, în care o include și pe mama , excesiv de protectoare și anxioasăÎncearcă  regăsească dialogul cu foștii colegi și prieteni, Dinu Drogeanu și Filip, anihilați de mediocritatea cotidianului socialist, sau  înțeleagă subtilă psihologie a directorului Voinea, promotorul unei perverse teorii a adaptabilității abil manipulate. Atitudinea contradictorie a inginerului față de propriile aspirații înaltejumătățile de măsură și ezitările nasc situații echivoce, cum ar fi bizarul triunghi amoros pe care îl formează cu Alinafosta  iubitași Marcel Senic, soțul acesteia, simultan cu fascinația erotică față de juvenilă fiica a șefului Securității locale sau dialogurile nocturne și imaginare cu mari eroi ai literaturii, al căror interlocutor nu a încetat  se considere. „Dacă vrem, lichea. Dacă vrem, băiat bun” este diagnosticul pus de doctorul Senic nu atît contemplativului Ben, cîtmai ales, colegilor săi de serviciu, de care eroul romanului se va despărți în cele din urmă, plonjind în necunoscutul unui viitor incert.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Norman Manea

Data apariției: 2012

ISBN: 978-973-46-3141-4

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 296

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Polirom

Teme: comunism

 

Opinii editoriale

"In Zilele si jocul (1977) nu sint de gasit conflicte spectaculoase, antrenante, ci asezate si lente observatii adinci ale psihicului uman, captiv intr-o lume in care nu-si poate gasi propria identitate.
Asa cum o dovedeste si romanul Zilele si jocul, proza lui Norman Manea este complicata, criptica, scrisa intr-o limba care incita atit prin lexic in sine, cit si prin sensurile si asociatiile trezite. Personajele sale, fie ca vorbim despre traume individuale sau colective, sint preocupate mai degraba sa analizeze si sa ierarhizeze existenta, pasind pe muchia subtire care desparte, dar si uneste viata de literatura. Lama ideilor, cu sclipirile lor orbitoare, decapiteaza eventualul patetism, iar experienta devine analiza, corporalizata intr-o textura densa, nervoasa."

22 martie 2013, Observator cultural, nr. 666 - Dana Pîrvan Jenaru

"Manea e unul dintre scriitorii care s-au aflat in gura Leviatanului totalitar, privindu-l in fata, denuntind puterea sa devastatoare, dar si anulind seductia sa falsa si grosolana, mizeria sa de mucava. Maretia literara a lui Manea consta in capacitatea sa de a analiza subtil procesele larvare de degradare, subteranele sufletului si ale sentimentelor in care se elaboreaza mecanismele rezistentei, dar si ale duplicitatii si ale experimentarii curajoase, carnavalul dezlantuit si baroc al minciunii generalizate.” 

Claudio Magris

"Cum ar fi aratat literatura romana fara Norman Manea? Fara el, literatura romana se vede saracita, micsorata. Mai provinciala. Fara cartile lui, dense, diferite una de alta, reinventindu-se una din alta, asa cum el s-a reinventat trecind dintr-o lume in alta, fara sa abandoneze nimic esential. Fara aura pe care i-o dau versiunile internationale ale cartilor sale, fara felul in care s-a racordat, firesc, cu un efort invizibil, la dezbaterea lumii de azi. Fara tensiunea intelectuala pe care a adus-o romanului, fara asumarea riscului de a contrazice stereotipurile, cliseele, mitizarile infantile. Fara modul total in care s-a daruit literaturii.” 

Gabriela Adamesteanu

"Norman Manea e un introspectiv problematizant pina la nevroza, produs 100% al unei culturi a traumei si a (dez)iluziei. Prea grav (chiar atunci cind problematizeaza burlescul si carnavalescul politic) pentru o cultura ce premiaza excesiv frivolitatea, prea etic pentru o lume literara «evazionist-estetica», prea incomod pentru o societate dominata de ipocrizie, prozatorul s-a impus, decisiv, prin implicarea existentiala, detenta intelectuala si anvergura problematica a unei opere de o profunda, severa, dramatica autenticitate.” 

Paul Cernat
Norman Manea
Norman Manea
Autor

Norman Manea (n. 1936), unul dintre cei mai apreciați prozatori și eseiști român...

vezi autor