TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Educaţie siberiană UN-NIL-EDUCAS-13-P-001
Educaţie siberiană
Vezi
galerie

Educaţie siberiană

de Nicolai Lilin

Titlu apărut în colecția Romanul secolului XXI la Univers

Id: #220502

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Un roman care îţi dă fiori pe şira spinării cu fiecare filă întoarsă, Educaţie siberiană este primul volum dintr-o trilogie despre copilăria şi tinereţea unui om născut parcă în afara lumii, în Transnistria. Cum evoluează un băiat care a înlocuit jucăriile cu armele şi educaţia cu lupta pentru supravieţuire, care sunt regulile unei comunităţi pe cale de dispariţie vei afla din drama autobiografică a lui Nicolai Lilin.

Tradusă în 19 limbi, cartea stă la baza unui film cu John Malkovich realizat în 2013 de Roberto Saviano, autorul best-seller-ului Gomora.

Educaţie siberiană este povestea unei copilării marcate de mediul infracţional al siberienilor din Tighina/Bender, cu regulile lui stricte, moralitatea lui specifică, cu tradiţii ce împletesc religia ortodoxă şi mânuirea armelor, cu poveştile şi înţelepciunea pe care bătrânii comunităţii le transmit copiilor pentru a-i ajuta să atingă idealul de existenţă aşa cum îl concep ei: „criminalul cinstit“. Aici îşi poartă copilul Nikolai primele războaie, deprinde filozofia de viaţă a comunităţii Urca, se îndrăgosteşte de arta tatuajului – şi tot aici se confruntă cu primele îndoieli, într-un Bildungsroman frust care înfăţişează totodată amurgul unui mod de viaţă tradiţional.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Nicolai Lilin

Traducător: Cristina Patricia Gheorghe

Data apariției: 2013

Copertă: Paperback

Număr pagini: 336

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Univers

 

Opinii editoriale

„Pentru a citi cartea aceasta, trebuie să te pregăteşti să uiţi de categoriile de bine şi rău aşa cum le concepem noi, să renunţi la sentimente aşa cum le-am construit în sufletul nostru. Trebuie să fii acolo: să citeşti şi atât. Astfel, în scurt timp, între paginile Educaţiei siberiene începe să se materializeze o întreagă lume. Lilin construieşte o lume cu scrisul său şi asta face din el nu doar un simplu martor, ci un scriitor în toată puterea cuvântului.“

Roberto Saviano - La Repubblica

„Nicolai Lilin nu a scris numai o biografie a crimei, cât mai ales o descriere detaliată a unei culturi surprinzătoare, una care, în faţa globalizării, dispare, din păcate, chiar sub ochii noştri”.

The Guardian

   Romanul Educație siberiană a fost tradus în peste 19 limbi, dar nu și în rusă, pentru a nu stârni alte ape tulburi, conform declarațiilor scriitorului. Stilul lui Lilin este franc, negru pe alb, și ceea ce mi se pare interesant e faptul că trezește semne de întrebare asupra a ceea ce s-a petrecut în Transnistria între 1985-1995. Actele de vandalism și comunitatea Urca din care Lilin a făcut parte nu au fost consemnate nicăieri, astfel că nu te poți întreba dacă e autobiografie pictată ici-colo cu ficțiune. Dacă ar fi vorba de ficțiune, Lilin nu poate fi numit altfel decât un scriitor înfiorător de talentat. Totul se desfășoară cu precizia unui film montat de un regizor foarte bun. Și pentru că era inevitabil ca nimeni să nu bage în seamă o asemenea carte, regizorul  Gabriele Salvatores a cumpărat drepturile de autor și a ecranizat romanul în 2013, având în distribuție într-unul din roluri pe John Malkovich. În prezent, Lilin tatuează și scrie pentru L’espresso și Republica.

Pentru cei interesați și știutori de limba italiană, site-ul scriitorului este  aici

Sowilo, www.semnebune.ro
Nicolai Lilin
Nicolai Lilin
Autor

Nicolai Lilin s-a născut în 1980, în localitatea Bender, din Transnistria, pe v...

vezi autor