TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Şi Hams Şi Regretel 978-973-46-1568-1
Şi Hams Şi Regretel
Vezi
galerie

Şi Hams Şi Regretel

Titlu apărut în colecția Ego. Proză la Polirom

de Matei Florian

9 62 lei
Indisponibil
  • Transport gratuit la comenzile de peste 120 de lei
  • Ambalare gratuită a cadoului

Descriere produs

Descoperă cartea Şi Hams Şi Regretel de Matei Florian apărută la editura Polirom

Dacă v-a fost dor de Știm și Stămomuleții fără chip din Baiuteiinăscuți dintr-un borcan de muștarMatei Florian a creat în Și Hams Și Regretel un întreg univers fantast, populat cu o legiune de pitici din ceață coloratăÎn fruntea acestei legiuni, un nou cuplu se pregătește  între în galeria îndrăgostiților legendari: Și Hams Și Regretel (atenție, e vorba de un singur nume și un singur personaj!) și minunată  Tristina.

Aventurile lor în lumea „picioarelor pare”,oameni-adulți-în-toată-firea, nu curg însăașa cum te-ai aștepta de la asemenea figuri de basm, vesel și clinchetitor. Făpturile de văzduh, chiar peltice sau corcite cu spiriduși, trec și ele prin suferințe adevărate și tragedii.  și oamenii pe langă care plutesc...

extinde

Detalii produs

Autor: Matei Florian

Data apariției: 2009

ISBN: 978-973-46-1568-1

EAN-16: 978973461568

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 264

Dimensiuni: 13x20 cm

Editura: Polirom

Pagini: 264

Limba: Română

Hârtie: 80g/m

Toate categoriile:
Ficțiune/ Literatură >> Literatură contemporană
Ficțiune/ Literatură >> Literatură română
Speciale >> Marea Unire a scriitorilor români
Cuvinte cheie:
literatură română, fantastic, pitici din ceaţă colorată, Tristina, picioarele pare, aventuri, basm, spiriduşi

Opinii editoriale

"M-a fermecat, m-a bulversat, m-a invirtejit, m-a intristat, m-a uimit, mi-a stirnit invidia, m-a cotropit si m-a alinat. Si am vrut sa treaca si altii prin asta [...]."

primavara 2013, Decât o Revistă, nr. 11

"Debutul editorial pe cont propriu cu Si Hams Si Regretel a fost intimpinat la sfirsitul anului trecut ca un cadou literar de Craciun si ca «o carte unica in literatura romana». Programat de rumorile favorabile, am plonjat in lectura cu mari asteptari. Povestea «cu pitici» e, intr-adevar, neobisnuita si poarta amprenta imaginara a locurilor unde a fost conceputa, ca urmare a unor burse: vara, pe malul lacului Vanze din Berlin, apoi iarna, intr-o casa taraneasca din muntii Piatra Craiului. In acelasi timp, ea dubleaza trauma rupturii de inocenta copilariei printr-o experienta a starilor-limita si printr-o drama a separarii de marea si unica dragoste. Intim impletite, feeria si delirul morbid nu mai au insa suport direct-biografic, ca in Baiuteii. Naratorul acestui op suprarealist, ale carui capitole – sapte la numar – incep cu formula magica «Buna dimineata!», este un tinar izolat, retras in pragul iernii (si, aflam mai tirziu, al mortii), intr-o «cosmelie» din munti construita pentru o iubita inaccesibila (si, aflam mai tirziu, moarta) careia ii trimite lungi, sfisietoare si incoerente scrisori de dragoste despre singuratatea lui, populata, compensator, de creaturi miraculoase: pitici de culori felurite, imateriali, cu fizionomii si nume bizare, bijbiind nauci «in ceata asta care s-a lasat peste dealuri ca sa ascunda toate povestile, ca sa le cheme in inima ei neprihanita, sa le imblinzeasca, sa le smereasca..., in ceata asta fara de care ranile nu s-ar vindeca». Micile creaturi ale mintii in ceata sint Usi - pelticul verde, membru al Ordinului Culegerea Gheba care «nu stie sa zica riu, ratusca, ramurica», pedantul si «singurosul» galben Altfred, cel atras de esente, albastrul si neconsolatul Regretel (care, inainte de a se desparti de iubita lui Tristina si de a-si pierde vorbirea, s-a numit Si Hams Si Regretel) si altii asemenea."

nr. 8/2010, Revista 22 - Paul Cernat

"Poti citi Si Hams Si Regretel ca pe o poveste colorata cu pitici, un fel de basm pentru adulti familiarizati cu trucurile romanesti (asta ar fi cea mai facila cheie); poti descifra, apoi, in roman destramarea – si efectele acesteia – personalitatii eroului indragostit, sub avalansa regretelor si remuscarilor, stimulat de peisajul eterat, nordic, fabulos (si probabil ca lectura asta ar fi exacta si ar fi de dorit); sau, in fine, poti citi romanul ca pe o dubla istorie, posibila poarta de acces intre lumile pitoresc-infernale, cetos-aurorale si lumile-eurile «multiple» ale protagonistului indragostit (e ceea ce, de altfel, mi-a placut sa vad). Si mi-am amintit, cu prilejul asta, ca universul demonic din camera lui Horacio Oliveira e simultan cu universul amorf si lipsit de mister al unui mare oras, asa cum minunat scria Cortázar in al sau sotron. sau ca indragostitul din Chung King Express, filmul lui Wong Kar Wai, stie sa vorbeasca cu obiectele si pestii dintr-un acvariu, insufletite cindva de prezenta iubitei..."

nr. 180, 2010, Tribuna - Ştefan Manasia

"Si Hams Si Regretel e o poveste cu cararui incurcate, in care radacinile poetice, care se vad la tot pasul, indica directiile de lectura, fentind reflexele obisnuie ale cititorului de proza. E o carte rara, hibrid de stari si de contraste, care, in delirul aparent in care se dezvaluie la primul contact, ascunde limpezimea in care se desfac, pentru cine are timp si rabdare, chiar si cele mai incilcite emotii si incercari, de regula cele esentiale."

ianuarie 2010, Noua literatură - Alina Purcaru

"Fratele lui Filip Florian iese in lume. Si o face singur de data asta. O face cu Si Hams Si Regretel, o scriere ciudata – roman de dragoste de anvergura aproape clasica, dublat de un fel de cosmologie hitra cu pitici colorati, care explica lumea, in registru peltic sau doct, fara sa-I poata alunga insa tragicul.
Un roman cu multiple niveluri interpretative, etalind o formula de conceptie neobisnuita, cu elemente reunite sa dea expresie unui tragic sinestezic."

februarie 2010, Dilemateca - Ştefania Mihalache

"In Si Hams si Regretel avem de-a face cu un intreg univers fantastic in care personajele principale, singurele care graviteaza in jurul naratorului, sint niste pitici din ceata colorata pierduti prin lumea „picioarelor pare”, echivalentul universului oamenilor adulti. Ceea ce face ca romanul sa fie savuros este limbajul personajelor, caci fiecare rotocol de fum are ticuri verbale, fiecare exprima lumea intr-un mod aparte. Pe linga bogatia si farmecul unei alte lumi, la fel de sleampada ca cea in care traim, dar cu bizarerii speciale, limbajul este cel care transforma acest roman dintr-o simpla aparitie editoriala intr-un element cheie al postmodernismului romanesc."

9 noiembrie 2012, bookaholic.ro - Evelina Bidea
Matei Florian
Matei Florian
autor

Matei Florian s-a născut la 8 ianuarie 1979, în Bucureşti. A...

vezi autor

Opinia cititorilor