TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Umbra regelui 9786064312143
Umbra regelui
Vezi
galerie

Umbra regelui

de Maaza Mengiste

Titlu apărut în colecția Babel la Nemira

Id: #376093

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Nominalizat la Booker Prize 2020


Povestea femeilor-soldat care l-au înfruntat pe Mussolini. Un capitol șters din istoria Africii. O luptă care a devenit legendă.

 

Etiopia, 1935. Hirut este orfană și lucrează ca servitoare în căminul lui Kidane, ofițer în armata Împăratului Haile Selassie. Când armatele lui Mussolini se apropie, bărbații trebuie să se mobilizeze. Însă Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.

 

Când împăratul fuge și totul pare pierdut pentru Etiopia, Hirut vine cu o idee salvatoare: ca să nu-i lase pe soldați să-și piardă speranța, un țăran blând e deghizat să ia locul împăratului, iar ea devine garda lui de corp, inspirând tot mai multe femei să lupte pentru țara lor.

 

Tatăl ei ridică pușca și o proptește de mușchiul dintre umăr și torace. O fixezi aici, zice el, exact acolo unde-ți sprijini capul când adormi la pieptul meu. Surâde. Își folosește mâna dreaptă să tragă mânerul la loc. Asta deschide percutorul, zice el. Înăuntru, vede o scobitură în formă de legănuș de copil, pătată de vreme. Aici se pune cartușul. Tatăl ei ține cartușul cu două degete. Când se deschide țeava, îl introduci așa, în camera de explozie. Trage de mâner și închide percutorul. Ridică pușca și rostește cu glas schimbat, profund tremurător: Te uiți prin crăpătura asta, până vezi dușmanul. Lovește ușor cu degetul un mic punct de metal de pe țeavă, la o oarecare distanță. Își potrivește degetul spre baza armei, unde se află ceva special. Acesta e trăgaciul, Hirut. Parcă nu mai e el. Parcă nu mai e tatăl ei. Se uită la ea, fără s-o vadă. Îi cade fața și ea își dă seama că se preface că mijește ochii, ca să-și ascundă emoția. De ăsta, zice el, nu te atingi decât atunci când ești pregătită. Pregătită pentru ce? întreabă ea. Pregătită să fii ceea ce nu ești încă, zice el și își vâră cartușul înapoi, în buzunar.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Maaza Mengiste

Traducător: Gabriela Nedelea

Data apariției: septembrie 2021

ISBN: 9786064312143

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 576

Limbă: Română

Dimensiuni: 12x22 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Nemira

Teme: feminism, război, curaj

 

Opinii editoriale

Un roman genial, care se transformă în mit prin lirism.

Salman Rushdie, autorul bestsellerului „Copiii din miez de noapte”

Un cântec de război modern.

The New York Times

O carte minunată și devastatoare despre femei care țin lumea laolaltă, când e pe cale să se facă țăndări.

Marlon James

Magnific, teribil, elegant și bântuit.

Booklist
 Maaza Mengiste
Maaza Mengiste
Autor

Maaza Mengiste s-a născut la Addis Ababa, Etiopia, în 1974, dar a părăsit țara î...

vezi autor