TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cimitirul de piane 978-973-46-1750-0
Cimitirul de piane
Vezi
galerie

Cimitirul de piane

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

de Jose Luis Peixoto

9 62 lei
Indisponibil
  • Transport gratuit la comenzile de peste 120 de lei
  • Ambalare gratuită a cadoului

Descriere produs

Descoperă cartea Cimitirul de piane de Jose Luis Peixoto apărută la editura Polirom

Cimitirul de piane imbina povestea adevarata a ma­ra­to­nistului Francisco Lázaro cu o fictiva cronica de familie, in care legatura tata‑fiu ocupa locul principal. Familia Lázaro detine un atelier de timplarie in car­tierul muncito­resc Benfica din Lisabona, iar in spatele cladirii se intinde cimi­tirul de piane, un loc misterios si magic, refu­giu al visa­torilor si al indragostitilor orasului. Povestea este narata din doua perspective insolite: a tatalui lui Francisco Lázaro, in ziua in care i s‑a nascut fiul si in ziua in care moare, si a lui Fran­cisco insusi, in timpul mara­tonului de la Stockholm din 1908. Este o poveste violenta si tandra, amuzanta si emotionanta, cu o constructie origi­nala si oferind o per­spec­tiva profunda asupra relatiilor de familie. Cimi­tirul de piane l‑a consacrat definitiv pe Peixoto ca lider al gene­ratiei sale si unul dintre scriitorii cei mai valorosi pe scena literara internationala.

extinde

Detalii produs

Autor: Jose Luis Peixoto

Traducător: Clarisa Lima

Data apariției: 2010

ISBN: 978-973-46-1750-0

EAN-16: 978973461750

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 288

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Editura: Polirom

Titlu original: Cemitério de Pianos

Pagini: 288

Limba: Română

Hârtie: 80g/m

Toate categoriile:
Ficțiune/ Literatură >> Literatură contemporană
Ficțiune/ Literatură >> Literatură universală
Cuvinte cheie:
literatură portugheză, beletristică, maratonist, cronică fictivă, Francisco Lazaro, mister, magie, refugiu, paternitate, moarte, familie

Opinii editoriale

"Cimitirul de piane confirma nu doar talentul scriitorului, ci si capacitatea acestuia de a construi o naratiune convingatoare, imbinind accentele violente cu cele amuza(n)te, nu doar cu scopul declarat de a scrie o altfel de istorie de familie, ci si pentru a sublinia numeroasele implicatii, adesea ignorate de creatorii contemporani, ale relatiei tata-fiu, pe fondul unei Lisabone descrise, la rindul ei, cu o arta demna de un continuator al lui Saramago sau Lobo Antunes.
Cimitirul de piane se dovedeste, astfel, a fi un text profund original si, in egala masura, profund experimental, romanul confirmind asertiunea lui Jose Saramago insusi, cel care vorbea cu entuziasm despre Peixoto, numindu-l „o revelatie uluitoare a prozei portugheze”."

martie 2012, Viaţa Românească, nr. 3-4 - Rodica Grigore

"Mai apar scriitori si dupa anul 2000, iata! Polirom ni l-a adus pe Jose Luis Peixoto. Literatura merge, deci, mai departe. Fara virsta. Lectura lui Peixoto – cel putin cel din Cimitirul de piane– este calda, incomoda, torida, familiara si un strop cam nelinistitoare. Rareori ti-e harazit sa auzi atit de clar linistea din cuvinte de roman. Cuvint linga cuvint (conventum = initelegere lat.), topica, ritm, fragmentarism: liniste. Liniste – pace; liniste – tensiune; liniste – angoasa."

Peixoto baga de seama firimiturile unei zile mai ceva ca o clevetitoare matusa vadana. Ca orice om care a crescut printre fuste de matusi. Ca Proust (de ce nu?). Ori ca un suferind. Nascut cu ochii prea larg deschisi asupra cruzimii vieitii. Se vede de la o posta ca a fost un copil crescut la itara, dedat cu ritmurile asa-zis «cosmice», cu masurarea timpului si a iubirii privind la cer si scotocind in inima. Cu ghicitul in razele de soare, care pateaza dimineaita podelele saracacioase ale casei parintesti. Peixoto inregistreaza traumatic stupizenia ”adulta” a gesturilor, a hotaririlor care darima suflete.

Prietenia lui cu lumina pulberie a dimineitii, cu soarele portughez. Complicitatea lui cu vara.

Mama lui, vara.

Pe ultimele zeci de pagini, am citit cu maxima zgircenie din Cimitirul de piane. Sint pasaje, dau peste pasaje care ma zguduie sau care ma ingheaita. E ceea ce am mai vazut si am mai trait. E ca si cum mi-as aminti, in chinuri, si as povesti chiar eu cele din carte, «incerc sa-mi amintesc cele mai fericite momente, sfirsesc intotdeauna prin a vedea in minte imaginea vaga a unui prinz de duminica».

29 iulie 2010, bookblog.ro - Cristina Sîrb

"Cel de-al doilea roman tradus in romana al tinarului scriitor portughez Jose Luís Peixoto – Cimitirul de piane (2006) – confirma originalitatea acestui autor si forta de seductie a cartilor sale, care ating nivelul excelentei. Inca din romanul Nici o privire, scrisul intens al lui Peixoto se dezvaluia irezistibil prin amestecul de frumusete ademenitoare si de tristete coplesitor-fatala, de tandrete si violenta, de poezie si de viziune realist-profunda asupra vietii."

20 august 2010, Observator cultural, nr. 538 - Dana Pîrvan Jenaru

"Cind m-am imbolnavit, am stiut imediat ca aveam sa mor.
Asa incepe romanul lui Jose Luis Peixoto, Cimitirul de piane. Cu sinceritate si naturalete, ca o carte despre pirati sau despre roboti. Ai crede ca povestea se va termina cu o moarte – dar nu anticipezi ca va si incepe cu una, ba mai mult, ca intreaga actiune a romanului se va petrece in timpul ei. Naratorul te convinge, ca orice povestitor priceput, sa-ti suspenzi scepticismul pentru citeva ore si sa asculti cu atentie istoria asa cum e ea: spusa de dincolo de timp, de moarte si de miile de momente care formeaza viata omeneasca."

19 octombrie 2011, bookaholic.ro - Ioana Epure

"José Luís Peixoto este una dintre cele mai surprinzatoare revelatii ale literaturii portugheze recente. Sint convins ca va fi un mare scriitor.”

Jose Saramago

"Scriu din ce in ce mai mult in cheie realista. Dar realismul nu inseamna azi exact ce insemna acum douazeci de ani. Pentru mine inseamna ca ma refer la lucruri reale, dar nu sint sigur ca ele sint si realiste, fiindca nici realitatea nu e mereu realista. Cind scrii un roman incerci sa creezi un fel de alchimie care sa produca viata. Cind a fost intrebat ce-si propune sa faca in cartile lui, Hemingway a spus ca incearca sa-l faca pe cititor sa-si aminteasca lucrurile pe care le citeste ca si cum le-ar fi trait pe pielea lui. Si mi se pare un scop foarte bun, asta incerc sa fac si eu, cu constiinta faptului ca limba e un material cu o viata proprie, iar scriitorul incearca sa traduca realitatea intr-o alta lume, facuta din cuvinte, care traieste dupa regulile sale.” 

José Luís Peixoto
Jose Luis Peixoto
Jose Luis Peixoto
autor

José Luís Peixoto s-a născut în 1974, într-un...

vezi autor

Opinia cititorilor