TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Libertate (Top 10+) PO-JOF-LIBET1-16-N-001
Libertate (Top 10+)
Vezi
galerie

Libertate (Top 10+)

de Jonathan Franzen

Titlu apărut în colecția Top 10+ la Polirom

Id: #246519

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

 Patty și Walter Berglund sunt un cuplu cu o situație materială prosperă, tineri, cu solide convingeri politice de stînga, părinți ai unor copii străluciți. Și totuși, de la un punct încolo, din motive diferite, cei doi încep să resimtă din plin insatisfacția și dezamăgirea vieții. Patty, în trecut sportivă de performanță cu cariera distrusă de un accident, manifestă ca mamă un spirit de competiție exagerat, iar Walter, intelectual și ecologist, se vede forțat să intre în afaceri tocmai cu companiile de energie, pe care le detestă din pricina impactului lor distrugător asupra mediului. Pe măsură ce cresc, copiii își afirmă personalitatea, în dezacord cu ambițiile mamei și cu viziunile politice ale tatălui, iar familia devine un front deschis. Soții Berglund încearcă zadarnic să-și depășească deprimarea tot mai accentuată, chinuindu-se fiecare să răspundă la dificila întrebare „Cum trebuie să-ți trăiești viața?”. 

extinde
 

Detalii produs

Autor: Jonathan Franzen

Traducător: Daniela Rogobete

Data apariției: noiembrie 2016

Titlu original: Freedom

ISBN: 978-973-46-6473-3

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 728

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: conflict

 

Opinii editoriale

"Recentul Libertate, tradus la Polirom, pare de neratat pentru toți cei nostalgici după Franzen-ul din Corecții. Patty și Walter Berglund sînt acum familia americană aproape perfectă din Midwest: cu o situație materială prosperă, tineri, cu convingeri politice solide de stînga, părinți ai unor copii străluciți. Patty devine o mamă cu spirit de competiție exagerat, în timp Walter ajunge să aibă de-a face cu companiile de energie pe care le urăște, pentru că știe că distrug mediul. Iar copiii lor pur și simplu o rup și cu ambițiile, și cu viziunile părinților. De unde conflictul și dilematica întrebare: Cum trebuie să-ți trăiești viața în Libertate?, acest statut de care se bucură fiecare cetățean al unui stat democrat și dezvoltat. Posibilul răspuns sau doar problematizarea lui de către celebrul american mă atrag destul de mult." 

5 august 2011, pe bookaholic.ro - Mădălina Georgescu

"Libertate urmărește tot problemă disoluției familiale și identitare (la trei generații de data aceasta!), proiectînd conotațiile metafizice, indirect, în cadrul mai larg al istoriei mentalitare americane.[…] 

Acest autor dezvăluie, indubitabil, trăsături de mare scriitor. Vede întregul în detalii, fără a încerca să-l impună, abuziv, în conștiința cititorilor, pe cel dinții. Lectorul e liber să-și aleagă varianta de „preluare” care-i convine, în romanele lui Franzen. Poate câți „istoria mică” și, astfel, aprecia inventivitatea epică a prozatorului, dar, concomitent, poate câți acolo și „istoria mare”, iar, de pe acel palier, are șansa, ultimativ, să sesizeze strălucirea literaturii adevărate."

22 octombrie 2011, Suplimentul de cultură, nr. 329 - Codrin Liviu Cuţitaru

"Trebuie să citești noul roman al lui Franzen! Libertate e o experiență copleșitoare, ca o călătorie în necunoscut în timpul căreia te întrebi dacă chiar știi ce cauți prin lume. Și ajuns la capătul ei descoperi că ceva din tine s-a schimbat definitiv. Pornești la drum împreună cu o familie de americani medii; totul pare și e OK, dar treptat ea, gospodină fericită, simte că ceva nu merge, iar el, avocatul mulțumit, vrea mai mult de la viață.
Întâmplări pe care cei doi le credeau uitate vin peste ei, în timp ce progeniturile lor de care erau încântați încep să-i dezamăgească. Din povestea simplă de la început crește treptat saga a trei generații într-o Americă a clasei de mijloc în care bunicii s-au străduit să-și găsească un loc cât mai confortabil, părinții își apăra statutul, iar nepoții explorează o lume pe care n-o înțeleg, încercând s-o cucerească. Fiecare dintre ei își caută felia de libertate, care e tot mai greu de găsit, fiindcă jocurile sunt făcute de alții. Dar asta nu înseamnă că trebuie să te predai, chiar dacă o încasezi și ți-o mai trag și ai tăi, din când în când. Iar dacă de dragul libertății te trezești că ai pierdut totul sau că e cazul să o iei de la capăt, fiindcă drumul pe care mergi se înfundă, tot îți rămâne ceva. Căutarea, care da sens vieții și atunci când ți se pare că nu mai are nici unul. Astfel încât chiar și cel mai pârlit membru al familiei are ceva pentru care merită s-o ia zilnic de la capăt, cu speranța că mâine va reuși ceea ce nu izbutește azi. Fiindcă, vorba unui personaj din carte, în lumea asta care e uneori de neînțeles și adeseori insuportabilă, lucrurile cu adevărat importante sunt cele pe care le descoperi orbecăind în ține însuți. În cazul lui Franzen, căutarea Libertății a ținut nouă ani. A meritat: i-a ieșit o capodoperă."

22 august 2011, Caţavencii - Cristian Teodorescu

"Carte de 650 de pagini, care se citește pe nerăsuflate. Are ceva din atașamentul pe care îl dezvoltă în spectator serialele americane deștepte, care nu te lasă în pace pînă nu știi ce se întîmpla mai departe cu personajele de care te-ai atașat foarte tare. Cum evoluează, în ce direcție li se duc viețile. Lumea americană, cu metehnele și clișeele ei, e privită microscopic și e descrisă cu acuratețe și ironie. Familia Berglund, cu cei doi soți, Patty și Walter, și cei doi copii, e mai mult decît atît. Căci, ceea ce e cu adevărat spectaculos la Franzen, e felul în care construiește relațiile dintre protagoniști, mecanica sentimentelor pe care le pun aceștia la bătaie pentru a-și consolida poziția în familie. Fiecare își negociază libertatea personală și pe a celor dragi. Se iubesc și se chinuiesc în numele fericirii. Patty rămîne personajul cel mai puternic și mai nuanțat de la un capăt la altul al cărții. E privită inițial din afară, i se face un portret din punctele de vedere ale celorlalți, ca mai apoi să iasă la rampă și să-și spună povestea terapeutic. Simpatică, competitivă, penibilă, bovarică, toate acestea i se potrivesc lui Patty Berglund de minune. Ce o salvează e umanitatea ei dezarmantă.
Romanul lui Franzen are, printre multe altele, un merit imens: e extrem de actual, profund uman și deloc moralist. Umorul și autoironia sînt de fiecare salvatoare. Pentru cititor și pentru personajele cărții."

15 septembrie 2011, ArtAct Magazine - Ana Maria Sandu

"Ca orice carte rotundă, că orice roman împlinit, Libertate poate fi citit din nenumărate motive și de tot atâtea feluri de cititori. Chiar criticile care pot fi aduse acestui gen de cărți (sunt cititori care pur și simplu nu au o bună relație cu realismul) au ceva profitabil, pentru că demarează interogații de adâncime. Tema afișată de titlu – problematizată, în subtext, la fiecare nivel, de la cel politic, economic și ideologic la complicatul mecanism al relațiilor sentimentale sau chiar la metafora camuflată de înclinațiile ecologice dezvoltate de Walter Berglund – e una pe cât de puternică, pe atât de generoasă și de actuală. Tratată printr-o combinație mereu câștigătoare de luciditate tăioasă, empatie și căldură și dramatizata într-un roman fluid, sofisticat și direct, spune, la rândul ei, foarte multe despre succesul cărții. Probabil că dincolo de dosarele de presă, de mișcările de marketing, de comentarii și de simburi de polemică, cel mai bun răspuns pentru impactul pe care îl are la cititori atât de diferiți se găsește în cele peste 600 de pagini, care merită cu prisosință să fie discutate și la noi. Mai ales ca și literar, și extraliterar, acest roman propune un conglomerat de istorii, de idei și de evenimente care nu privesc doar lumea noastră, plasabila pe o hartă, ci și lumile la fel de fragile, ale fiecăruia dintre noi, cu care Franzen știe să intre în rezonanță." 

15 septembrie 2011, Observator cultural - Alina Purcaru

 "Prin scriitură sa viscerală, laconică, Jonathan Franzen schițează destinul unor personaje ce încearcă din răsputeri să navigheze într-o lume marcată de avansul tehnologic, de schimbări de la o zi la alta. Destinul lor este acela de a lupta să păstreze echilibrul între speranțe și realitatea dezamăgitoare, între altruismul idealurilor politice și decepția egoismului cotidian.”  

The New York Times

"O poveste generoasa, captivanta, a unei familii in razboi cu ea insasi, si o radiografie a insatisfactiilor si dezamagirilor vietii americane contemporane. Jonathan Franzen surprinde o intrebare fundamentala a omului modern: Se mai poate inca sa-ti petreci viata urmarindu-ti dreptul inalienabil la fericire, cind restul lumii pluteste in haos?” 

The Telegraph (U.K.)

 "Libertate este un roman profund psihologic, moral, necru-tator de onest, care exploatează greșelile și slăbiciunile personajelor sale, apoi încearcă în fel și chip să le ierte păcatele. Iată un triumf asupra realismului convențional.”  

The National
Jonathan Franzen
Jonathan Franzen
Autor

Jonathan Franzen (n. 1959) a crescut în Webster Groves, Missouri, o suburbie a o...

vezi autor