TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Piazza Bucarest PO-JCG-PIAZZB-13-N-001
Piazza Bucarest
Vezi
galerie

Piazza Bucarest

de Jens Christian Groendahl

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #228645

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Scott, americanul la a doua tinerete, care a umblat prin atitea tari, ca nu le mai stie sirul, a ajuns ca fotoreporter intr-un Bucuresti comunist, rece si lipsit de libertatile Occidentului. Aici, printre realitati respingatoare si peisaje neatinse de civilizatie, o intilneste pe Elena, tinara educata care-l complexeaza prin aerul ei distins si de care se indragosteste. Cei doi vor parasi impreuna tara, iar povestea lor e spusa de un personaj-scriitor, fiul lui Scott, rodul unei casatorii anterioare. Tinarul scriitor reia povestea vietii Elenei si o duce rabdator prin momentele ei cheie: despartirea Elenei de Scott, aparitia unui fiu al acesteia, a carui existenta o tinuse atent sub tacere, istoria vietii ei comuniste de dinainte de aparitia fotografului american si, in fine, prima iubire, cu un pictor bovaric, ce o va parasi, cautindu-si libertatea in Germania.Piazza Bucarest aminteste discret de Iarna decanului, a lui Saul Bellow; Romania este insa un personaj timid, iar aparitia detaliului de istorie recenta, comunista, amestecat cu scene inedite (Milu drogindu-se pe ascuns) nu face decit sa dea culoare unui peisaj amenintat la tot pasul de sordid.

Piazza Bucarest isi poarta istoriile printr-o lume nostalgica, cu radacini cosmopolite (New York, Copenhaga, Bucuresti, Roma), amintiri rascolitoare si vieti dezradacinate. De la un personaj la altul, Grondahl pune in pagina nelinistile unei epoci trecute: reflectii asupra exilului, asupra capcanelor libertatii si asupra fragilitatii literaturii, a cartii.
extinde
 

Detalii produs

Autor: Jens Christian Groendahl

Traducător: Carmen Vioreanu

Data apariției: 2013

Titlu original: Piazza Bucarest

ISBN: 978-973-46-3184-1

Copertă: Paperback

Număr pagini: 200

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: București, exil, iubire

 

Din blogul Cartepedia

Cartepedia Cartepedia

,,Un scriitor nordic scrie despre ceva ce are legătură cu țara mea, cum era să rezist? “Piazza Bucharest” a fost una dintre surprizele plăcute de cărți bune luate la întâmplare. Legătura cu România se f......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

"Teama este, cred eu, strins legata de dorinta. Exista teama de a pierde femeia iubita, dar barbatilor le este teama si ca femeile le-ar putea patrunde ideile mai mult sau mai putin pretentioase si suficiente pe care si le fac despre ei insisi. Si mai exista indeosebi teama masculina fata de puterea feminina de a se avinta, chiar a se pierde, in pasiune. Scriind, caut sa razbat pina la acest mister, constient in acelasi timp ca niciodata nu voi ajunge sa sondez oceanul care este viata interioara a unei femei. Esec repetat care-mi promite ca mai sint de scris alte romane...” 

Jens Christian Grondahl