TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Coşmarul climatizat

Henry Miller
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Cosmarul climatizat este o carte cu oameni mici si afaceri uriase, cu violenta purulenta a ziarelor americane, cu giganti industriali si cumparaturi...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1812-5
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cosmarul climatizat este o carte cu oameni mici si afaceri uriase, cu violenta purulenta a ziarelor americane, cu giganti industriali si cumparaturi pe credit, cu o atmosfera care-l face pe narator sa exclame: „N-am vazut nicaieri in lume o ruptura atit de definitiva intre natura si om!”

In 1939, la nici trei luni de la izbucnirea celui de‑al Doilea Razboi Mondial si dupa zece ani petrecuti in Franta, Henry Miller se intoarce in Statele Unite, ca sa vada cum arata tara in care se nascuse – vrea sa simta the american way of life. Pleaca intr‑o calatorie de trei ani, in care cunoaste locuri si oameni de tot felul. Asa se naste Cosmarul climatizat, o carte cu oameni mici si afaceri uriase, cu violenta purulenta a ziarelor americane, cu giganti industriali si cumparaturi pe credit, cu o atmosfera care‑l face sa exclame: „n‑am vazut nicaieri in lume o ruptura atit de definitiva intre natura si om”. Cosmarul climatizat are in el si slabiciunile de boem ale autorului, care se indragosteste de automobilul sau si plinge cind vede Grand Canion, dar si culoarea locala, acolo unde ochiul de reporter o gaseste. America este cind un loc plin de sunete si imagini nemaivazute, cind un teritoriu dezolant, lipsit de suflet, „un vid spiritual” fara urma de frumusete, in fata caruia se afla un Henry Miller cu nerabdarea si spaimele regasirii.

Autor: Henry Miller
Traducător: Sanda Aronescu
Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Titlu original: The Air-Conditioned Nightmare
Pagini: 272
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, beletristică, călătorie, America, autobiografic, al Doilea Război Mondial, oameni, afaceri, violenţă, media, credit, dezolant, regăsire
  • Henry Miller Henry Miller - Autor
    Henry Valentine Miller (1891-1980) s-a nascut in Yorkville, New York, intr-o familie de origine germana. Si-a petrecut anii de scoala in Brooklyn, intre 1909 si 1924 a lucrat in atelierul de croitorie al tatalui sau, a trecut prin greutati, slujbe prost platite, in...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

nr. 62, iulie 2011, Dilemateca - Codrin Liviu Cuţitaru
"Cosmarul climatizat surprinde, cumva subiectiv si nedrept, insa cu forta jurnalistica si portretistica, o America in „descompunere”, in care cetatenii au devenit „robii” confortului, pierzindu-si treptat sinele in malaxorul de nestavilit al progresului. Volumul confirma, ca atare, un batrin stereotip – acela ca America nu este pentru toata lumea. Uneori, se vede bine, nici chiar pentru americani."
iunie 2011, Dilemateca nr. 61 - Dragos Zetu
"Ar fi nedrept sa numim aceasta carte „jurnal de calatorie”. Scopul lui Miller nu este acela de a consemna intimplari si impresii sau de a alcatui o geografie, fie ea si fictionala, a Americii. El cauta intilnirile cu oameni „vii”, neatinsi de ceea ce numeste ciuma abatuta asupra tarii care transformase oamenii in adevarati zombi preocupati numai de propriul cistig si confort, vinzindu-si sufletul in drumul lor spre bunastare. Capitolele acestei carti nu sint altceva decit omagii facute acestor „datatori de viata”, cum ii numeste Miller. Scriitorul este atras de orice incercare de eliminare a sufocantului statu-quo care paraliza America, oricit de nebuneasca ar fi fost ea. Citind Cosmarul climatizat este imposibil sa nu observi ca, in viziunea scriitorului, America este in pragul unui faliment spiritual de proportii, anuntat deja in Tropicul Capricornului. Singura speranta vine din partea citorva artisti excentrici care inoata impotriva curentului si continua sa traiasca dupa propriile reguli interioare."
28 iulie 2011, Observator cultural, nr. 585 - Cristina Manole
"Este si nu este jurnal de calatorie. Sint si nu prea doar simple impresii de calatorie. Este si nu este un eseu despre America anilor ’40. Cite ceva din toate acestea. Si ceva in plus, care ii apartine lui Henry Miller (...) Ca si Steinbeck – cel din Eu si Charleys strabatind America –, Henry Miller nu se lasa sedus de forta, de bogatia opulenta si de mirajul Americii. Gaseste tarii natale fel de fel de cusururi – care azi apar deja intr-o cu totul alta lumina decit la vremea observatiilor extrem de fine ale lui Miller –, asa cum gaseste si foarte multe calitati oamenilor de pe acele meleaguri. O intreaga umanitate vine linga noi si ne face sa retraim o America foarte vie si tensionata. Este marea arta a prozatorului care a stiut sa dozeze informatia, sa selecteze intimplarile, sa comenteze istoria si sa portretizeze oamenii ei. Cosmarul climatizat se dovedeste o proza non-fiction de mare valoare literara."
The New Leader
"Dintre scriitorii americani, Henry Miller se apropie cel mai mult de Celine. Nimic din ce scrie el nu este facut sa bucure auzul, sa incite ratiunea ori sa rascoleasca adincurile constiintei; scrisul lui Miller este mai degraba visceral.”
Dan Geddes
"Cosmarul climatizat este o carte importanta pentru Miller, caci, spre deosebire de Tropicul Cancerului si Tropicul Capricornului, ea n-a fost interzisa in America, unde a avut o puternica influenta asupra beatnicilor. Pledoaria pentru sex, arta si libertate din proza lui Miller apare fara prea multe intermediari in literatura generatiei Beat.”
Henry Miller
"Nu-i nimic ciudat in a-ti fi frica. Indiferent in ce ipostaza apare ea, frica este un fenomen cu care sintem atit de obisnuiti, incit, atunci cind vedem un individ curajos, ne dam fara nici o rezerva pe mina lui si ii devenim sclavi.”

Opinia cititorilor