TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Zuleiha deschide ochii HF-GUI-ZULEDO-18-N-001
Vezi
galerie

Zuleiha deschide ochii

de Guzel Iahina

Titlu apărut în colecția Raftul Denisei, Serie de autor Guzel Iahina la Humanitas Fiction

Id: #252802

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Marea revelație a literaturii ruse din 2015, romanul Zuleiha deschide ochii, salutat cu entuziasm la apariție de Ludmila Ulițkaia și Evgheni Vodolazkin, a fost recompensat cu cele mai importante premii: Bolșaia Kniga (dublu câștigãtor, Premiul întâi și Premiul cititorilor – Locul întâi), Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi) și Kniga Goda.

 

Zuleiha, o tânără gravidă dintr-un sat de tătari, e deportată în Siberia după uciderea soțului ei de către un ofițer din Armata Roșie. Face o călătorie lungă și chinuitoare, alături de țărani deschiaburiți și intelectuali leningrădeni, deținuți de drept comun, musulmani și creștini, credincioși și atei, ruși, tătari, nemți și ciuvași, ajungând într-un loc pustiu, cu o natură neîndurătoare. Iar comandantul coloniei de muncă înființate aici este chiar ucigașul soțului ei. Cu o tensiune crescândă, redată magistral de autoare, între Zuleiha și comandant se înfiripă o iubire stranie, reținută, dar de o intensitate covârșitoare. Personajele se transformă, rolurile se inversează, adevărurile devin incerte. Singura certitudine a eroinei rămâne dragostea față de fiul ei, Iusuf, pentru salvarea căruia este hotărâtă să plătească orice preț. Un roman impresionant prin amploare, suflu epic, forță de evocare și umanism.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Guzel Iahina

Traducător: Luana Schidu

Prefaţator: Ludmila Uliţkaia

Data apariției: februarie 2018

Titlu original: Зулейха открывает глаза

ISBN: 978-606-779-269-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 424

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas Fiction

Teme: iubire, conflict, moarte, toleranță

 

Opinii editoriale

„Zuleiha deschide ochii este un debut excepțional.”

Ludmila Ulițkaia

„Cea mai bună veste pe care ne-o aduce această importantă apariție literară: marele roman rusesc, atât de aproape cititorilor îndrăgostiți de noblețe și compasiune, nu a murit! La numai patruzeci de ani, Guzel Iahina, nepoata unei învățătoare tătare deportate în Siberia, reaprinde flacăra care l-a condus pe Pasternak la Nobel. Un debut extraordinar, care îți merge drept la inimă.”

Le Figaro Magazine, 29/30 septembrie 2017

„Zuleiha, care ar fi putut muri de atâtea ori la nașteri, sub zăpadă sau sub vreo sanie întâmplătoare cu deportați. Sfidând blestemul care planează asupra sa, eroina ajunge, parcă fără voia ei, să cunoască iubirea, bucuria de a trăi și fericirea maternității. Povestea Zuleihăi devine o răscolitoare pledoarie pentru viață.”

ActuaLitté.com, 17 februarie 2018

„Zuleiha s-a lipit de creierul meu cu primul capitol din roman lui Guzel Iahina. Ea va rămâne perpetuu curca plouată, obidită, la cheremul unei bătrâne (surdă și oarbă), căreia nu-i poate răspunde, de care nu se poate apăra. O văd pe Zuleiha, evident deschizând ochii, urcând în podul cu pastramă și cu alte bunătăți culinare, trăiesc alături de ea teama de a nu fi prinsă, aștept și sper să poată scăpa, o urmăresc prin zăpadă, prin vifor, apoi pe drumul lung, până la capătul lumii, fără să-mi mai pot scoate din minte imaginea de la începutul romanului, atât de puternică, încât restul, destul de valoros și ca scriitură și ca miză, aproape că nu mai contează.”

Femei din romane. Recomandările Doinei Ruști pentru luna mai - Doina Ruști
Guzel Iahina
Guzel Iahina
Autor

Guzel Iahina s-a născut în 1977, la Kazan. A absolvit Facultatea de Limbi Străin...

vezi autor
Ludmila Uliţkaia
Ludmila Uliţkaia
Prefaţator

Ludmila Uliţkaia s-a născut într-un sat din Urali în 1943. După ce îşi ia master...

vezi autor