TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Opere II. Proză PO-GEN-OPERIP-12-N-001
Opere II. Proză
Vezi
galerie

Opere II. Proză

de Gellu Naum

Titlu apărut în colecția Opere la Polirom

Id: #205549

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

După integrală poetică Gellu Naum, volumul de proză continuă ediția de referință a operei poetului și prozatorului suprarealist. Acesta reuneșteîn ordine cronologică, toate cărțile de proză suprarealistă ale autorului, de la Medium și Teribilul interzisapărute în 1945, până la Zenobiaromanul publicat pentru prima oară în 1985. Vor urmă în seria de Opere un volum de teatru și altul cu texte de tinerețeinclusiv texte scrise în colaborare, dar și manifeste, corespondență etc.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Gellu Naum

Ediţie îngrijită de: Simona Popescu

Prefaţator: Simona Popescu

Data apariției: 2012

ISBN: 978-973-46-2265-8

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 472

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Polirom

 

Din blogul Cartepedia

Romeo Aurelian Ilie Romeo Aurelian Ilie

,,Gellu Naum a fost fără doar și poate părintele suprarealismului în literatura românească. El a creat nu doar un curent literar nou, ci mai degrabă o stare de spirit. Ucenicii lui, pe care el îi consid......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

"O problema pe care o pun prozele lui Gellu Naum la prima lor retrospectiva integrala – Proza, ed. de Simona Popescu, Iasi: Ed. Polirom, 2012, 470 p. – este cea a codului de lectura potrivit. Cum citim proza avangardista, in ce fel procedam cu antiliteratura? [...]
Poeta ea insasi, nu doar exegeta cu expertiza ferma in mostenirea lui Gellu Naum, Simona Popescu nici nu absolutizeaza, caci ar fi greu sa se recurga la asa ceva in fata prozei lui Naum, care se metamorfozeaza continuu, cind in aforistica, cind in poem, cind in excurs bibliografic, cind in proza prozaica (dar nu si banala, monotona). Domnia Sa da numai intilnire cititorului intr-una dintre incaperile de lectura ale gellunaumisticii, intinzind o mina amicala celor dezorientati de originalitatea si forta de seductie a universului autorului. Nici nu se poate face altceva in fata unei productii unde fiecare volum [...] aduce, de fiecare data, altceva."

septembrie 2012, Apostrof nr. 9 - Ovidiu Pecican

"Editia „Gellu Naum”, ingrijita de Simona Popescu la Polirom (...), face mai mult decit sa certifice ca discutam despre un mare poet contemporan. Ea desfasoara harta unei opere complexe, cu un profil unic in literatura noastra. Ca si a unei biografii literare particulare, nelipsita de umbre si de clarobscururi, dar exemplara pentru conditia creatorului, intr-un secol sfisiat de convulsii si de totalitarisme. Editia de fata, cu alte cuvinte, ne ofera nu numai accesul la o zona mai putin cunoscuta, totusi, a creatiei lui Gellu Naum, ci si intrarea privilegiata in spatiul, pina acum, securizat al laboratorului de creatie al scriitorului."

nr. 32, 10 august 20, România literară - Răzvan Voncu

"Unul dintre evenimentele editoriale de prim plan ale anului 2012 [...] il constituie aparitia volumului al doilea din „operele” lui Gellu Naum, care aduna la un loc scrierile in „proza” ale acestui autor pe cit de iubit, pe atit de neinteles si de minimalizat de cititorii „profesionisti” ce-si zic „critici”. Meritorie in toate privintele, editia critica intocmita de Simona Popescu (ea insasi o personalitate iesita din rind, configurata parca dinadins in raspar cu profilul standard al scriitorului de succes din zilele noastre) respecta dorinta ultima a poetului, de a ramine in memoria cititorilor sai exclusiv prin textele „suprarealiste”.
Pe Gellu Naum nu ni-l putem imagina decit fericit. Chiar si in cea mai neagra tristete."

ianuarie 2013, Dilemateca nr. 80 - Antonio Patras

"Gellu Naum a scris poezie, dar si proza sau teatru. De precizat insa, de la bun inceput: cind ne referim la acest autor, cei trei termeni care denumesc genuri literare diferite au un inteles «perturbat», o semnificatie in care e inclusa si contestarea lor. Delimitarea de sensul «incetatenit» al cuvintelor poezieprozateatru – de, adica, «literatura ca atare» – e afirmata nu o data. Adesea chiar adauga cuvintelor cu pricina cite un h redimensionant: «pohezie», «poheme» sau «homan» (roman). Sint doar forme – distor-sionate, recreate – prin care e mobilizata energia unei unice cautari nu doar estetice, ci si existentiale.”

Simona Popescu

"Gellu Naum e suprarealist in deplina acceptiune a termenului, oferind, prin adeziunea sa totala si parca tinereasca, una dintre putinele proze pe care aceasta miscare bogata in exemplificari picturale si poetice si le-a aflat la noi. In afara de dicteul automat – caruia, de altminteri, suprarealistii nu 
i-au fost totdeauna credinciosi –, toate refuzurile, implinirile si idiosincraziile suprarealismului pot fi regasite in acest roman sau, daca prefera autorul, in acest Pohem de iubire care este Zenobia.” 

 

Monica Lovinescu

"Zenobia este o carte neobisnuita, socanta, provocatoare, de factura singulara in literatura romana. Se adreseaza in primul rind celor care stiu cine este Gellu Naum si au urmarit prezenta de peste cinci decenii, evolutia, in cadre stabile si consecvente, a acestui mare poet al avangardei, uimitor de fidel inceputurilor sale, programului sau literar ireductibil, radical, revolutionar; ei vor descoperi aici motivarea cea mai profunda a poeziei sale, un veritabil roman al formatiei si al constructiei de sine.” 

Lucian Raicu
Gellu Naum
Gellu Naum
Autor

Născut în 1915, Gellu Naum a studiat filozofia la București și Paris. La sfârșit...

vezi autor
Simona Popescu
Simona Popescu
Ediţie îngrijită de, prefaţator

Simona Popescu, poetă, prozatoare, eseistă, este conferențiar la Facultatea de L...

vezi autor