TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Dimineață pierdută PO-GAA-DIMINP-18-N-001
Dimineață pierdută
Vezi
galerie

Dimineață pierdută

de Gabriela Adameşteanu

Id: #257576

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Ediție aniversară • 40 de ani
 

Descriere produs

Premiul Târgului de Carte de la Leipzig (ediția 2019) pentru traducerea în limba germană: Eva Ruth Wemme


Dimineață pierdută a fost dramatizat și pus în scenă de Cătălina Buzoianu la Teatrul Bulandra (decembrie 1986 - februarie 1990), cu o distribuție de aur.

 

„Dimineață pierdută este unul dintre cele mai bune romane apărute în ultima vreme: bogat, chiar stufos, profund, «adevărat» pînă în cele mai mici amănunte, modern în construcție și scris cu finețe. Gabriela Adameșteanu stăpînește la fel de bine ambele registre: și pe cel individual, aparent minor, psihologic, monden și burghez, și pe acela colectiv, politic, în care războiul și refugiul sînt privite ca mari catastrofe naționale. Împletirea lor e absolut remarcabilă, firească. Romanul e caleidoscopic, permițînd nu doar alternarea planurilor mari cu prim-planurile, dar și pe a seriosului cu derizoriul, pe a pateticului cu ironia. Lumea se descompune și se recompune din aceste cioburi, rotite cînd mai repede, cînd mai lent, după necesități.” – Nicolae Manolescu, România literară, 1984

extinde
 

Detalii produs

Autor: Gabriela Adameşteanu

Data apariției: mai 2023

ISBN: 978-973-46-9440-2

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 520

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: comunism, interbelic

 

Din blogul Cartepedia

Andrei Pârva Andrei Pârva

,,Acțiunea romanului se petrece undeva în anii '80 în timpul perioadei comuniste, într-o dimineață friguroasă, când Vica pleacă într-o vizită la Ivonna Scarlat, fosta sa stăpână. Cele două pierd o dimin......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„Dimineaţă pierdută este atât de strâns legată de cadrul sau de amănuntele bogate ale vieţii personajelor, încât e greu să o lauzi ca pe o ficţiune obişnuită. Pe de o parte, este un studiu foarte original al unor promisiuni uitate şi al unor vise neîmplinite. Dar poate fi citită şi ca un îndrăzneţ punct de vedere, de un modernism târziu, asupra unei societăţi întregi. Oricum ai lua-o, este o realizare uluitoare.

Alan Brownjohn, Times Literary Supplement

De la un personaj la altul, de la Primul Război Mondial la perioada stalinistă, de la un câmp de luptă la închisorile unde putrezesc prizonierii politici, Istoria în manta roşie şi neagră defilează în această «dimineaţă» pentru totdeauna pierdută. Dimineaţă pierdută te arde, aţâţată de suflul magistral al unei proze incendiare.

André Clavel, Lire

Autoarea se concentrează asupra unei figuri fascinante, fără egal în literatura europeană. Cu Vica hoinărim prin Bucureşti aşa cum hoinărim cu marii vagabonzi ai lui Flaubert, Döblin, Joyce.

Andreas Platthaus, Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Dimineaţă pierdută este, fără îndoială, o capodoperă a artei narative europene.

Karl-Markus Gauß, Süddeutsche Zeitung
Gabriela Adameşteanu
Gabriela Adameşteanu
Autor

Gabriela Adameşteanu este absolventă de Litere, redactor de enciclopedii (1965-1...

vezi autor