TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Degete mici (Top 10+) 978-973-46-1982-5
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Degete mici (Top 10+)

Filip Florian
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici.
Adaugă la wishlist
Colecții/Serii: Top 10+
Liniștea unui oraș de munte e spulberată cînd, în incinta unui castru român, un copil descoperă o groapă comună. În...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1982-5
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat
Altele:

Mai multe despre carte
Descoperă cartea Degete mici (Top 10+) de Filip Florian apărută la editura Polirom

Liniștea unui oraș de munte e spulberată cînd, în incinta unui castru român, un copil descoperă o groapă comună. În furtuna care se stîrnește -€“ și care aduce laolaltă procurori, arheologi, foști deținuți politici, ziariști, polițiști și soldați - teoria cea mai plauzibilă pare a fi cea a unei crime comuniste din anii a€™50. Povești de viață, prevestiri citite în zaț de cafea și o tulburătoare relație de dragoste vin peste tînărul arheolog Petrus, martorul acelei agitații generale. Pentru un verdict tranșant, e nevoie de cîțiva antropologi argentinieni, căutători ai vechilor „desaparecidos”, victimele juntei militare de la Buenos Aires, din anii a€™70-a€™80. Un călugăr straniu, dominat de viziuni ale Maicii Domnului, da un altfel de răspuns misterului acelor oseminte.

Romanul Degete mici a fost recompensat cu Premiul pentru debut al României literare, Premiul de excelență pentru debut în literatură al UNPR și Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut în proză. Degete mici a fost tradus și publicat în Ungaria (MagvetA³), Polonia (Czarne), Germania (Suhrkamp), SUA (Harcourt), Slovenia (Didakta), Slovacia (Kalligram), Italia (Fazi) și Spania (Acantilado).

Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Titlu original: Degete mici
Pagini: 192
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, roman, beletristică, comunism, post-comunism, ilegalişti, arheologie, castru roman, antropologie, argentinieni, gropi comune, mister
  • Filip Florian Filip Florian - Autor
    Filip Florian s-a născut la 16 mai 1968, în București. Primul său roman, Degete mici (2005), a fost recompensat cu Premiul pentru debut al României literare, Premiul de excelență pentru debut în literatură al Uniunii...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate produsele
Opinii editoriale
ianuarie 2013, revista Tribuna - Ştefan Manasia
"Degete mici (debutul din 2005), Zilele regelui (2008) si Toate bufnitele (2012) sint nu doar splendide „numere” de virtuozitate, ci si istorii extrase – cu clestele unui dentist nemilos – din maxilarul si mandibula istoriei romanesti (recente). Acolo unde unii mizeaza pe deconstructie, intelect rece si doxa filologica, Filip Florian contrapune povestea, istoria individului ca lujer al Istoriei."
Filip Florian în interviu cu Constantin Pistea, 6 aprilie 2012, constantinpistea.wordpress.com - Filip Florian
"Cred ca avantajul foarte mare pe care-l ai atunci cind esti preocupat doar de ce crezi tu despre cartea pe care o scrii e faptul ca esti relativ imun la o catastrofa, la criticile cele mai dure. Bineinteles ca afli de ele si ca iti pica mai bine sau mai rau. Oricine zice ca nici macar nu-i pasa de critici bate spre minciuna. Pe de alta parte, cu cit incerci sa-i multumesti pe altii, cu atit mai putin esti tu insuti cu adevarat. De fapt, prevezi reactia altora si incepi sa te comporti dupa gusturile lor. Asta in primul rind. Apoi, lumea e atit de diferita, incit niciodata n-o sa-i poti multumi pe toti. Trebuie sa fii tu, pe limba ta, de la inceput pina la sfirsit. (…) In perioada aceea, ajunsesem la obsesia ca nu mai fac pe lume ce vreau sa fac si aproape credeam ca nici nu o sa mai apuc sa fac. Si mi-am zis ca, macar din banii strinsi, pot trai citiva ani auster… Ce aveam de pierdut? La urma urmei, nu-mi iesea, dar stiam ca mi-am facut damblaua, eram impacat cu mine. Cred ca cel mai rau lucru este sa traiesti toata viata cu un vis neimplinit. Apoi, trebuie sa va marturisesc faptul ca nici o bucurie n-o va egala pe cea de la sfirsitul romanului Degete mici. Pentru mine, aceea era miza pentru care ma lasasem de serviciu: sa scriu o carte care sa-mi placa. Restul, ca s-a intimplat sa aiba si noroc in lume, in tirg, chiar e nemaipomenit, ca ajunsesem la fundul sacului cu economiile."
28 martie 2013, Cultura, nr. 415 - Adriana Stan
"Degete mici, unul din volumele de virf ale prozei noastre postdecembriste, a fost atit de bun incit a impus direct un nume, nu o promisiune. Astfel ca romanele urmatoare ale lui Filip Florian s-au vazut mai degraba in postura de a re-confirma acest nume, dar de a nu-i mai aduce surprize majore. Autoreferential deci si absorbit de suprafete ca un postmodern, Filip Florian nutreste totusi, in genere, o viziune mai traditionala, pe alocuri chiar patriarhala (si pe buna dreptate Bianca Burta-Cernat il apropia de Creanga sau Mark Twain): o caracterizeaza nostalgia stabilitatii, recompusa mereu din momente de gratie, din mici epifanii domestice, elogiul gesturilor simple, increderea in inerenta candoare a naturii umane si in trainicia legaturilor sufletesti, o implicita retragere din haosul civilizatiei in „tinuturi privilegiate“. E poate cel mai solar dintre prozatorii nostri postdecembristi, de aceea i se potrivise atat de bine paradisul copilariei, neatins de ghearele comunismului, din Baiuteii, oraselul amortit de la marginea gropii istoriei din Degete mici ori secolul inca auroral al Zilelor regelui."
28 mai 2013, Revista 22 - Tania Radu
"Cu Degete mici, tesatura era deasa-deasa, cu fire multe, rasucite viguros, aduse de pe dos pe fata si invers, dupa un desen care se lamurea treptat si se inchidea cu noduri strinse, „fericite”. Stare de spirit senina, cu moralul fixat la amiaza."
Filip Florian în interviu cu Virginia Costeschi, 13 martie 2013, BookMag.eu - Filip Florian
"M-a luat total pe nepregatite, sincer nici prin cap nu mi-a trecut, nici nu m-am gindit ca ar fi posibil. Veneam dupa o suferinta atit de mare ca tot ce-mi doream eu mai mult pe lumea asta – sa scriu – nu se intimpla dupa aproape zece ani de gazetarie. Proza scurta pe care o scriam ajungea inevitabil in sertar si oricum ce era in sertar nu-mi placea… asa ca la un moment dat mi-am dat seama ca trebuie sa sfirsesc visul acesta [...]. A urmat ce stiti si sincer, a fost o uluire imensa. Marea mea bucurie s-a consumat scriind cartea aia si mai ales la incheierea ei: am simtit ca mie imi place tare mult ce a iesit. Iar bucuria aia nu se poate compara cu nimic, e curata, e autentica si e mare! Toate celelalte evident ca te bucura, dar nimic nu se compara cu prima carte."
Filip Florian
"Înainte de-a se chema Degete mici, romanul meu a avut alte două titluri: unul (cam) grav,Anotimpurile gropii comune, celălalt (uşor) caricatural, Dromaderul şi osemintele. Nu-mi displăceau, nici nu mă încântau. Sufereau, în orice caz, de-o boala comună: păreau să indice sau măcar să sugereze tema cărţii, centrul ei de greutate, însă o făceau în chip mincinos, puneau accentul unde nu e cazul. Există un mormânt colectiv, personajele au de-a face direct ori indirect cu oseminte fără vârsta şi fără identitate, dar nu primează planul lucrurilor palpabile, al întâmplărilor imediate. M-au interesat reacţiile, poziţionările, părerile, poveştile (totdeauna mai aţâţătoare, mai adânci) de dinaintea poveştii derulate la timpul prezent. Un prieten bun mi-a spus că Degete mici ar fi un roman politic. Alt prieten bun mi-a spus că nici pomeneala să fie aşa ceva. Eu cred că au dreptate.”
Opinia cititorilor