TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Lapte negru (Top 10+)

Elif Shafak
Colecții/Serii: Top 10+
Prin Lapte negru, Elif Shafak reface cu eleganţă parcursul de la scriitoarea nomadă independentă la mama sedentară, plină de nesiguranţă; ea...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-5328-7
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Prin Lapte negru, Elif Shafak reface cu eleganţă parcursul de la scriitoarea nomadă independentă la mama sedentară, plină de nesiguranţă; ea nu-şi dezminte imaginaţia debordantă şi personifică atît propriile trăsături de caracter, sub forma unui harem de femei în miniatură, cît şi feluritele faze ale depresiei postnatale care-o macină, sub înfăţişarea unei familii sinistre de djinni. Shafak îşi împleteşte gîndurile inspirate de trăirile unei mame cu cele ale unor scriitoare celebre precum Virginia Woolf, Sylvia Plath, Zelda Fitzgerald, Ayn Rand, Alice Walker sau Toni Morrison, căutînd cu perseverenţă o soluţie la conflictul dintre maternitate şi creativitate.

Autor: Elif Shafak
Traducător: Ada Tanasă
Data apariției: februarie 2015
Editura: Polirom
Titlu original: Black Milk
Pagini: 336
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură turcă, literatură contemporană, mamă, scriitoare, harem, depresie post-natală, creativitate
  • Elif Shafak - Autor
    Scriitoare de origine turca, Elif Shafak s-a nascut in Franta, la Strasbourg, in 1971. Si-a petrecut copilaria si adolescenta in Spania, apoi a revenit in Turcia, impreuna cu familia sa. In prezent este profesor la Departamentul de Studii despre Orientul Apropiat al Universitatii din Arizona. A debutat in literatura in 1994, cu povestirea Kem Gozlere Anadolu, insa a obtinut succesul si recunoasterea publicului turc cu primul sau roman, Sufistii, publicat in 1997....
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Recenzii

Vlad Zver Vlad Zver Lapte negru Situat la întretăierea dintre ficţiune, memorialistică, biografie şi asezonat cu o vagă aromă esoterică şi depresivă, Laptele negru se centrează pe problema maternităţii, aşa cum a fost experimentată de autoare, dar şi de câteva dintre cele mai cunoscute mame ale istoriei literaturii. Toni Morrison, Ayn Rand, Simone de Beauvoir, Anais Nin, Sylvia Plath, Zelda Fitzgerald sau Doris Lessing sunt câteva dintre autoarele care au împletit maternitatea cu scrisul şi care predau, într-un fel sau altul, lecţia propriei vieţi, aşa cum au învăţat-o ele însele. Lapte negru este expresia zbuciumului îngrozitor şi a...
Vezi mai mult

Opinii Editoriale

9 martie 2013, Suplimentul de cultură, nr. 390 - Florin Irimia
"Pina la un punct, Lapte negru, cartea lui Elif Shafak [...] isi propune [...] sa ne vorbeasca despre scriitoarele lumii in raport cu maternitatea, pe care, de la caz la caz, fie au imbratisat-o, fie au contestat-o, fie pur si simplu au refuzat-o. Astfel, pentru a folosi termenul inventat de Alice Walker, autoarea Culorii purpurii, cartea lui Elif Shafak devine un tratat de femeism si nu de feminism, in care femeia, scriitoarea, sotia, mama, iubita pot coabita armonios impreuna, punindu-se reciproc in valoare, atunci cind situatia o cere, fara ca nimeni sa se simta defavorizat, sacrificat, ingradit si asa mai departe. Normal, trebuie sa vrei ca acest lucru sa se intimple, trebuie sa faci un efort, sa fii puternica, trebuie, de asemenea, sa iubesti si, de ce nu, sa te iubesti. Dar nimic nu e imposibil. In pagini de o eruditie fina, cind pline de umor, cind grave, dar niciodata plictisitoare, Elif Shafak ne povesteste cum e sa fii femeie. Si povesteste atit de bine, incit nu numai ca-ti trezeste admiratia, dar reuseste sa te faca invidios."
30 ianuarie 2013, bookblog.ro - Elena Potocean
"Lapte negru este o carte-calatorie, o harta ce-si calauzeste cititorul prin hatisul mintii si sufletului, iar cele doua calatorii simultane, una in Valea Bebelusilor si cealalta in Padurea Cartilor, de-a lungul careia descoperim ca orice perioada tulbure este depasita mai usor realizind ca depresia poate fi o minunata ocazie daruita de viata pentru a infrunta ceea ce conteaza enorm pentru fiinta noastra, dar care, din graba sau ignoranta, a fost maturat sub pres. Conflictele femeii regasite in paginile acestei carti nu sint tipice doar unei scriitoare sau mame ce sufera de depresie postapartum. Orice femeie se gaseste intr-un anumit moment al devenirii sale sfisiata launtric, prinsa intre doua lumi, iubind tarimul inchipuirii mai mult decit cel real, an dupa an devenind tot mai epuizata de paradoxuri fara rost, relatii nepotrivite, iubiri gresite. O femeie care fringe inimi și are inima frinta, careia ii pasa prea mult ce cred ceilalti, care se teme ca Dumnezeu nu o iubeste, simtindu-se fericita doar atunci cind da glas vocatiei sale (cind scrie)."
26 februarie 2013, bookaholic.ro - Alina Purcaru
"Dupa ce a nascut, Elif Shafak a facut depresie post partum. Lapte negru e scrisa ca o forma de terapie: e si despre experienta ei cu depresia, si despre viata ei de dinainte de a deveni mama, si despre dorinte contradictorii, (nevoia de scris si cercetare si dorinta de a avea un copil) si, cum spuneam, despre alte scriitoare care au cintarit la un moment dat intre aceste doua optiuni care se armonizeaza greu: aceea de a avea copii si cea de a fi scriitoare profesionista. Cartea lui Elif Shafak atinge foarte multe puncte sensibile pentru traseul unei femei care vrea sa faca din scris o meserie.Cred ca daca genul acesta de carti ar circula intr-un numar mai mare si ar fi citite fara prejudecati, femeile care au avut macar o data in viata una sau alta dintre problemele despre care vorbeste Elif Shafak s-ar simti mai putin ciudate, defecte, incapabile sau superficiale si s-ar iubi macar un pic mai mult."
Elif Shafak în interviu cu Virginia Costeschi, 22 ianuarie 2013, BookMag.eu - Elif Shafak
"Intotdeauna prefer sa scriu despre alte vieti decit a mea, despre alti oameni. In viata cotidiana sintem mereu noi insine. Insa arta si literatura ne dau ocazia sa ne punem in locul altora, sa depasim granitele sinelui. Dintotdeauna mi-a placut sa fac asta. Am scris Lapte negru in ciuda mea, cumva. A fost o experienta cathartica si vindecatoare, intr-un anumit sens. [...] Cind eram mica, aveam in casa un ceas desteptator, mare si rotund. Intr-o zi s-a oprit. M-am hotarit sa il desfac si sa vad daca il pot repara. Am fost fascinata de mecanismul dinauntru. Atit de complicat, atit de… nuantat. Evident ca nu am fost in stare sa il repar. Cred ca scriind aceasta carte am trait aceeasi nevoie. Nu pot sa fac operatii. Dar m-am deschis pentru a-mi examina mecanismele interioare. Spre norocul meu, de data aceasta a functionat."
2 aprilie 2013, BookMag.eu - Oana Grecea
"Scriitoarea turca m-a uimit, m-a fascinat, m-a facut sa o citesc cu sufletul la gura si sa ma regasesc moment de moment [...] Iar despre depresie, subiectul in jurul caruia a fost construita povestea, Shafak spune ca poate fi o minunata ocazie daruita de viata pentru a infrunta fara inconjur probleme ce conteaza enorm pentru fiinta noastra, dar care, din graba sau ignoranta, au fost maturate sub pres. Pune punctul pe I, subliniind ca depresia postnatala este mult mai raspindita decit am vrea noi, ca societate, sa credem."
17-23 ianuarie 2013, Dilema veche, nr. 466 - Claudiu Constantinescu
"(...) Elif Shafak, om de mare libertate in fictiune, isi poate permite cam orice si cam oricit. Iar asta chiar si intr-un volum nonfictional precum acest Lapte negru. Pe de o parte, autoarea povesteste despre independenta ei ca om al imaginatiei, ca nonconformista din reflex si ca nomada perpetua, legitimindu-si convingerile prin invocarea, in mici schite de portret, a nonconformistelor mai vechi si mai noi din istoria literara a lumii. Pe de alta parte insa, pentru a explica mai bine reformularile interioare aduse de maternitate, Elif Shafak redevine omul de fictiune si descompune eul in sase Degetici simpatice (pragmatica, ambitioasa, cinica, sufita, vampa si mamoasa), urmarindu-le apoi – ca intr-un basm animat – gilceava inteleapta si aprinsa lupta pentru suprematie. Asa se face ca povestea acestei depresii nu are in ea nimic depresiv: e sprintara, inteligenta, curajoasa, extrem de vie in aplombul si in umorul ei."
14 iunie 2013, TownPortal.ro - Adriana Gionea
"Lapte negru este rezultatul unui amestec intre creatia materna si calimara. Provoaca hohote de ris, dar si temeri. Nu trebuie sa faci parte din lumea scriitoarelor pentru a citi aceasta carte. Autoarea, Elif Shafak, a vrut sa povesteasca despre cit de greu este sa-ti conturezi o identitate feminina, sa-ti impaci toate ipostazele interioare intr-o lume in care ti se cere sa ai calitatile unui androgin, sa poti deveni independenta financiar, culta, dar suficient de abila incit sa stii cind sa mimezi prostia considerata, uneori, sexy. Este lumea in care femeilor cochete, fascinate de imaginea curtezanei venetiene, o seducatoare si o poeta desavirsita, li se va reprosa tendinta de-a fi libertine si alunecoase, desi atrag priviri, iar femeile de cariera sint considerate prea masculine si lipsite de farmec. Lapte negru este, poate, una dintre cele mai bine primite carti despre conflictul interior care le macina pe femeile prinse intre niste roluri stabilite de altii. Este profunda si amuzanta, in dulcele stil al scriitoarei turce."
12 februarie 2013, LiterNet.ro - Ioana Baldea Constantinescu
"O proza luxurianta imaginativ si tenebroasa ca stare, care te solicita si iti da, in schimb, o lume adinca, din care iesi cu greu, odata ce ai apucat sa te scufunzi si, poate cel mai important, iesi... altfel."
11 ianuarie 2013, Ziarul de duminică - Elisabeta Lasconi
"Lapte negru de Elif Shafak [...] este o carte inclasabila, o confesiune, un roman mascat ori o autobiografie; si subtitlul explica putin continutul ei: despre scris, conditia de mama si haremul interior. Cartea s-a nascut din experienta maternitatii, care a insemnat o depresie, neputinta de a mai scrie, introspectia privind propria natura. Totodata, reflectiile o indreapta sa vada si destinele altor scriitoare, sa descifreze ce a insemnat pentru ele iubire si casatorie, viata de familie si copii. Asa ca isi cauta raspuns la intrebari si dileme in alte biografii."

Opinia cititorilor