TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Recunoștință 978-973-468-249-2
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Recunoștință

Delphine de Vigan
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici.
Adaugă la wishlist
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom. Actual
Să spui mulţumesc. Să primeşti recunoştinţa celuilalt. Pare foarte simplu. „Însă, uneori, este foarte complicat”, ne...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-468-249-2
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Recunoștință
Mai multe despre carte
Descoperă cartea Recunoștință de Delphine de Vigan apărută la editura Polirom

Să spui mulţumesc. Să primeşti recunoştinţa celuilalt. Pare foarte simplu. „Însă, uneori, este foarte complicat”, ne asigură scriitoarea Delphine de Vigan, ea însăşi protagonista unei drame asemănătoare celei din roman, mama ei fiind internată într-o instituţie de boli mintale. Recunoştinţă urmăreşte destinele a trei personaje: Michka, o bătrâna doamnă odinioară sclipitoare, reporter şi corector la reviste de prestigiu, căreia bătrâneţea îi răpeşte încet-încet independenţa şi limbajul, silind-o să se interneze într-un cămin de bătrâni; Marie, tânăra care a fost crescută de Michka, pentru că mama ei a eşuat lamentabil, şi care, dintr-odată, vede că nu mai are timp să-şi exprime recunoştinţa; şi Jérôme, tânărul ortofonist de la căminul de bătrâni, care-şi face meseria cu dăruire şi compasiune, fiind absorbit în valsul acesta al recunoştinţelor. Ceea ce-i leagă sunt amintirile din copilărie şi acel „mulţumesc” pe care n-au mai apucat să-l spună, trecutul care se întoarce şi le determină viaţa de mai târziu. Îi urmărim rând pe rând, descoperindu-le secretele şi rănile vii, necicatrizate. Pe fundalul dramatic al pierderii implacabile, autoarea proiectează un fascinant joc al cuvintelor: Michka, afazică, îşi pierde cuvintele şi inventează altele noi, răvăşind şi orientând vorbirea în direcţii neaşteptate, adesea amuzante, dar mai cu seamă înduioşătoare.

Autor: Delphine de Vigan
Traducător: Cristina Jinga
Data apariției: septembrie 2020
Editura: Polirom
Pagini: 200
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
roman, literatură franceză, viață de familie, recunoștință, compasiune
Recenzii
Alexandra Bondoc Alexandra Bondoc Recunoștință Romanul Recunoștință scris de Delphine de Vigan a fost publicat inițial în anul 2019. Traducerea în limba română a apărut la editura Polirom, în 2020, și este semnată de Cristina Jinga. Textul urmărește legăturile dintre cei trei protagoniști:...
Vezi mai mult
Romeo Aurelian Ilie Romeo Aurelian Ilie Recunoștință Michele Seld, alintată Michka, o evreică ai cărei părinți au murit la Auschwitz, se trezește pe nepusă masă, din cauza vârstei înaintate și a unei afecțiuni cerebrale ce se manifestă prin uitarea cuvintelor și a sensurilor acestora, în imposibilitatea de...
Vezi mai mult
Opinii editoriale
La Croix
„Delphine de Vigan îi priveşte cu o imensă empatie pe cei foarte în vârstă, atunci când viaţa devine o flacără firavă, care se poate stinge în orice clipă. […] Locuit de tăceri copleşitoare, acest roman luminos, scris într-un stil simplu şi tandru la fel ca personajele sale, ne aminteşte că există atât de multă recunoştinţă, încât avem nevoie de ani buni înainte s-o putem exprima.”
Le Devoir
„Într-o lume în care discursul urii se dezlănţuie pe ecranele noastre, romanul lui Delphine de Vigan pare să aibă asupra Franţei efectul unui balsam.”
Le Monde
„Ne-am putea imagina o relaţie apropiată între loialitate şi recunoştinţă – să fii conştient de ce datorezi cuiva, să-i fii recunoscător, nu e acesta punctul de plecare al loialităţii? La un an după ce a consacrat un roman primului concept, Delphine de Vigan, care pare hotărâtă să dedice un ciclu de texte scurte legăturilor ce unesc oamenii, trece la al doilea, scoţând la iveală o carte foarte diferită.”
Opinia cititorilor