TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Fiica Papei HF-DAF-FIICAP-16-N-001
Vezi
galerie

Fiica Papei

de Dario Fo

Titlu apărut în colecția Raftul Denisei la Humanitas Fiction

Id: #245685

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Romanul lui Dario Fo Fiica papei face dreptate uneia dintre cele mai hulite figuri ale istoriei: Lucrezia Borgia. Cel mai vândut roman al anului 2014 în Italia.

 

Dario Fo, iconoclastul autor al Misterului buf și a multe alte piese de teatru ce reînvie tradiția commediei dell’arte – laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1997 –, a publicat în 2014 primul său roman Fiica papei, dedicat vieții uneia dintre figurile remarcabile ale Renașterii italiene: Lucrezia Borgia. Fascinat de ideea lumii ca spectacol, Dario Fo reconstituie în cheie sarcastică societatea italiană din vremea Renașterii, propunându-ne totodată o suită de portrete desenate de el după originalele timpului. Din acest cadru desprinde povestea familiei Borgia care alcătuiește o adevărată saga, plină de înfruntări și crime sângeroase, săvârșite deopotrivă prin fier și prin otravă. Pe Lucrezia însă, fiica lui Rodrigo Borgia, devenit papă în 1492 sub numele Alessandro VI, Dario Fo o prezintă, în acord cu cercetările cele mai recente, drept o victimă a mașinațiilor tatălui și ale fratelui său, celebrul Cesare Borgia, ea fiind în realitate o făptură sensibilă, iubita unor bărbați cu nume răsunătoare în epocă, protectoare a artelor, artiștilor și umaniștilor vremii, care a dovedit totodată un curaj bărbătesc în înfruntările armate dintre cetățile italiene.

 

„Desprinzând istoria papei Alessandro VI Borgia și a rudelor sale din Renașterea italiană, obținem o saga tulburătoare, în care personajele se poartă fără pic de respect cu adversarii lor și adesea chiar între ele. Victima menită sacrificiului e, fără îndoială, de fiecare dată, încă din copilărie, Lucrezia, aruncată cu orice prilej și fără pic de milă, atât de tată, cât și de frate, în vâltoarea intereselor financiare și politice. Ce credea dulcea copilă despre asta nu-i păsa absolut nimănui. De altfel, e femeie – motiv suficient chiar și pentru un tată viitor papă și pentru un frate pe cale de-a deveni cardinal. Ba, câteodată, Lucrezia nu-i nimic altceva decât un colet cu sâni plinuți și fese trăsnet. Ah, era să uit, până și ochii îi sunt plini de vrajă.” (Dario Fo)

extinde
 

Detalii produs

Autor: Dario Fo

Traducător: Vlad Russo

Data apariției: septembrie 2016

Titlu original: La flglia del Papa

ISBN: 978-606-779-073-3

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 208

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas Fiction

Teme: societate, umor

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,Putem întâlni adesea poeţi care îşi păstrează lirismul atunci când se avântă în proză, dar cazurile în care dramaturii îşi dezvăluie în roman întreaga forţă sunt mult mai rare. Primul roman al lui Dar......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„Ca toţi marii comici, în adâncul lui, Fo este nespus de serios, nu doar în ce priveşte propria sa artă, ci şi artele în general, iar această seriozitate apare cu asupra de măsură în excelentul lui prim roman.”

The New York Times

„La drept vorbind, puţine biografii sunt mai elaborate decât această ficțiune.”

L’Espresso

„Dario Fo s-a concentrat asupra amănuntelor ascunse de istoriografia oficială, abordând indirect şi răul timpurilor noastre.”

Il Fatto Quotidiano