TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Meridianul sângelui

Cormac McCarthy
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Pla­sata la mijlocul secolului XIX, actiunea romanului prefigureaza un western cu valente horror, urmarind aventurile unui tinar fara capatii, in...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1861-3
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Pla­sata la mijlocul secolului XIX, actiunea romanului prefigureaza un western cu valente horror, urmarind aventurile unui tinar fara capatii, in zona granitei dintre Texas si Mexic, alaturi de o infioratoare banda condusa de un monstru cu chip uman, „Judele”, pentru care doar moartea si cruzimea par sa aiba sens in lumea oamenilor. Banda era cunoscuta si temuta in epoca mai ales pentru expeditiile impotriva indienilor si pentru crimele la care se deda. Insa, oricit de real ar fi faptul de la care porneste povestea, imaginarul straniu, cruzimea, per­plexi­tatea si gro­tescul pe care le dezvolta par inghitite de un focar literar la limita dintre afazie si instinct animalic, ce inregistreaza cele mai extreme manifestari ale violentei.

Autor distins cu premiul Pulitzer

"Nici un alt scriitor american in viata, nici macar Pynchon, nu ne‑a mai oferit o carte atit de puternica si memorabila” – noteaza criticul Harold Bloom despre Meridianul singelui.

Autor: Cormac McCarthy
Traducător: Iulia Gorzo
Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Titlu original: Blood Meridian
Pagini: 408
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, beletristică, western, horror, Texas, Mexic, bandă, indieni, masacre, straniu, cruzime, grotesc, violenţă extremă
  • Cormac McCarthy Cormac McCarthy - Autor
    Cormac McCarthy (n. 1933, Providence, Rhode Island) este al treilea din cei sase copii ai familiei sale. Urmeaza studiile Universitatii din Tennessee, in 1953 se inro­leaza in armata Statelor Unite, apoi in 1957 isi reia studiile, dar paraseste universitatea fara...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

martie 2013, Dilemateca, nr. 82 - Alexandru Budac
"Viziunea potrivit careia oamenii sint in trecere pe pamint, omniprezenta la romancierul american, are aici o forta teribila. Verbul to squat („a sta pe vine”) puncteaza cinetica vinatorilor. Ghemuit si printre roci ori aplecati in sei, razboinicii meridianului insingerat cauta urme, lasa urme, ei insisi urme, repetind ritualic gesturile semintiilor ce au incercat sa schimbe fata lumii. Dar lumea isi are propriul mers. Urmele se sterg. Calaretii nu sint altceva decit fire de praf purtate de vint printre granite fara insemnatate. Sa expui teorii savante despre alienarea protagonistilor inseamna sa nu vezi ceea ce Steven Shaviro a remarcat stralucit: „Nu poate fi alienare acolo unde nu exista o stare originara de care sa ne instrainam”. Intre Arcadia si Utopia se desfasoara ziua prezenta, si fiecare zi din Blood Meridian confirma Ziua judecatii. Iar judecatorul zimbeste pe deasupra pustii lui batute in argint."
17februarie 2011, Dilema veche, nr 366 - Claudiu Constantinescu
"Romanul acesta e deja materie de studiu in universitatile americane. O merita. Enorma exagerare pe care e construit il harazeste pentru soarta de reper literar. Meridianul singelui are in singe excesul, practica o proza extrema, e mai dur decit Nu exista tara pentru batrini si mai apocaliptic decit Drumul – daca e sa-l comparam cu celelalte doua romane ale lui McCarthy traduse pina acum la noi. Povestea are toate datele unui western horror, dar atita varsare de singe e aici, si atit de salbatica, de gratuita, de sinistra in infinitele ei variatiuni, incit te simti mai degraba intr-o Iliada unde zeii au fost inlocuiti de demoni dementi, iar Troia – de mirajele Arizonei. Pe de alta parte, nu numai grotescul este excesiv in acest roman – excesiva e si frumusetea scriiturii, cu farmecul ei hipnotic, tesut parca de niste morgane baroce."
New Republic
"In Meridianul singelui, Cormac McCarthy este un povestitor extraordinar, un creator de dialoguri fara cusur, un adevarat urmas literar al lui Faulkner. Pentru el, ca pentru nimeni altul, comedia neagra face casa buna cu tragedia.”
Ralph Ellison
"Cormac McCarthy este un scriitor pe care la inceput il citesti, apoi il admiri si, tot citindu-l, sfirsesti prin a-l invidia.”
Robert Penn Warren
"McCarthy stie sa spuna povesti, iar scrisul sau isi pastreaza actualitatea chiar si in cele mai marunte detalii.”
The New York Times
"Domnul McCarthy are un condei sudist cum rar am vazut: in stilul sau se amesteca elocventa brutala, vorbirea frusta, ritmurile elaborate si o innebunitoare acuratete.”

Opinia cititorilor